Helyi közélet

2017.05.23. 06:04

„Történelmet kézbesítünk!”

fenyvesi

Az önálló magyar posta megalakulásának százötvenedik évfordulójára emlékezve a Posta Múzeum és a Magyar Posta egy utazó kiállítással járja az ország különböző pontjait. Tegnap a vándortárlatot megyeszékhelyünkön, a főposta előtti téren kicsik és nagyok egyaránt ingyenesen megtekinthették, s a kamion belsejében barangolva a látogatók szeme előtt valósággal megelevenedett a kézbesítők történelme

Salgótarján. A vándorkiállításnak egy zöld kamion belsőtere adott otthont, amelynek oldala az alábbi szlogent hirdette: „Történelmet kézbesítünk!” S, ahogyan eleget tettünk a kamion lépcsőjénél álló kedves postások tárlatra való invitálásának, úgy nyert értelmet az előbbi mottó. Az embert ugyanis valósággal olyan érzés fogta el a kiállítássá alakított raktérbe lépve, mintha visszarepült volna az időben

[caption id="" align="aligncenter" width="3008"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A kamionon lapunkat Vass András, önkéntes kalauzolta a posta történelmi tárgyai között. A padlón pecsét- és bélyegnyomok kísérték lépteinket. A falon kifüggesztett plakátok pedig többek között a régi postai címerek, a használati eszközök, a képeslapok, a betétkönyvek, a legelső bélyegek, valamint a posta százötven éves fejlődésének történetét hirdették.

A vitrinben egy múltbéli, kagylós telefonkészüléket, távíró-berendezést, levelek mérésére szolgáló grammos mérlegeket, illetve régi pengőket is megtekinthettünk. – A tárgyak között felfedezhető egy postakürt is, amellyel egykor a postai szállítmány érkezését jelezték – informált a tárgyra mutatva Vass András.

[caption id="" align="aligncenter" width="2298"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Ezen túlmenően egy mágneses öltöztetős játékot is kipróbálhattunk, amellyel emberi alakokat öltöztethettünk fel a kézbesítők hajdani öltözékeibe, valamint egy ötperces animációs filmet is megtekinthettünk a posta történelmi fejlődéséről.

A tárlat felfedezése után egy-egy fényképet is készítettek azokról a résztvevőkről, akik szerették volna magukat viszontlátni egy múltbéli postás oldalán. A kamion elhagyása előtt pedig a szerencsésebbek egy postai-kvíz kitöltésével kisebb csecsebecséket is bezsebelhettek.

[caption id="" align="aligncenter" width="2077"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Megyénkben azonban nem csak Salgótarján lakosait örvendezteti meg a Postamúzeum guruló kiállítása, ugyanis a közeljövőben Bátonyterenyén, Mátraterenyén és Hollókőn biztosan találkozhatnak majd az érdeklődők a zöldszínben pompázó járművel.

Palchuber Kinga

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában