Helyi közélet

2017.05.27. 07:26

Sikerből sikerbe táncolnak…

fenyvesi

A salgótarjáni Nógrád Táncegyüttes 1975-ben alakult, s azóta töretlenül menetel előre, gyarapítja sikereit, amelyekre megyei szinten valamennyien büszkék lehetünk. Tagjai már a megalakulás kezdetén is megyei, folklórt kedvelő ifjakból és felnőttekből tevődtek össze, akik számtalan együttesi, koreográfusi, zenei, valamint egyéni nívódíj birtokosaivá váltak az évek alatt. Kiemelkedő néptáncfesztiválok rendszeres fellépői, amelyeken a szakmai zsűri és a közönség elismerését is kivívták már. A Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolával karöltve 2001-től utánpótlás csapatokat is nevelnek, amely mintegy kétszáznegyven gyermek táncoktatását jelenti. A több mint negyvenéves múltra visszatekintő néptáncegyüttes palettáját főként a Kárpát-medence magyar néptáncai, illetve a palóctáncok színesítik. Nemrégiben a Salgótarjáni Néptáncművészetért Közalapítvány égisze alatt működő Nógrád Táncegyüttes székházába – a Meredek útra – látogattunk annak apropójából, hogy a helyszínen Husvéth Csabával, az együttes művészeti vezetőjével és táncpedagógusával beszélgessünk. A táncpedagógus pedig beavatta lapunkat a nógrádi hagyományoktól fűtött, s összetartó csapat közelmúltban megélt szakmai sikereibe.

NMH-információ. A Nógrád Táncegyüttesnek, illetve utánpótlás csapatainak háza táján három országos viszonylatban is ritka, s egyben az együttes számára meghatározó esemény részleteibe kalauzolta el lapunkat Husvéth Csaba művészeti vezető.

– Minden év elején a Budapesti Operettszínház festői falai között rendezik meg az úgynevezett „Néptánc-antológiát”, amely közel ötvenéves múlttal rendelkezik fővárosunk kulturális életének fellendítésében – kezdte a táncpedagógus. Ezt követően hozzátette: e rangos színházi bemutatón, a néptáncosok országos, téli ünnepén az elmúlt év legkiemelkedőbb, s egyben legrangosabb műveit és legszínvonalasabb előadóit láthatja a pódiumon az érdeklődő publikum.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] A több mint negyvenéves múltra visszatekintő néptáncegyüttes palettáját főként a Kárpát-medence magyar néptáncai, illetve a palóctáncok színesítik. Képünkön az Ifjú Nógrád előadásában(Fotó: Majnik Zsolt)[/caption]

– A mi vonatkozásunkban a szóban forgó színházi rendezvény annyit jelentett, hogy felnőtt kategóriában február 25-én, szombaton a legjobban sikerült zsűrizett alkotások közül az együttes „Bácskertesi farsang” című előadását választották az eseményre, amelyet Szabó Ágnes Ilona és jómagam állítottunk össze. Külön öröm számunkra, hogy e produkciónk volt az esemény záró száma, s így a rangos budapesti programot méltó módon koronázhattuk meg – hangsúlyozta a pedagógus.

Husvéth Csaba a továbbiakban hozzáfűzte: a szombati nap nemcsak ezen rendezvény miatt volt jelentős a táncegyüttes számára, ugyanis utánpótlás csapatukkal, az Ifjú Nógrád Táncegyüttessel is bekerültek – egy szintén házon belüli koreográfiával – a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban megrendezendő „Ifjúsági Néptánc-antológiára”, amelyen a „Figyeltem az öregeket – Méhkeréki táncok” című előadásukkal mutatkoztak be.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] A Viganó Százhalombattán szerepelt(Fotó: Csonkáné Dr. Kéri Annamária)[/caption]

– Elmondhatjuk, hogy ugyanazon a napon felnőtt és ifjú táncosaink is szakmai sikereket produkáltak a fővárosban – fejtette ki.

Ezt követően a művészeti vezető tovább mesélte az elmúlt időszak sikereit, s kiderült: a Viganó Gyermek-táncegyüttessel a Tóth Ferenc gyermektánc-koreográfiai versenyen szerepelhettek Százhalombattán, amelyet előválogatók előztek meg Szekszárdon, valamint Kecskeméten is.

– A két elődöntő alapján a zsűri közel hatvan produkcióból tizennégy alkotást választott ki, amelyeknek aranyminősítést jutalmazott, s ezek versenghettek végül Százhalombattán – mondta Csaba. Ezt követően hozzátette: a százhalombattai megmérettetésen egy szakavatott ítészekből álló zsűri értékelése alapján – idén pontegyenlőség miatt – rendhagyó módon hét előadást tüntettek ki „Örökség nívódíjas gyermektánc koreográfia” címmel.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] A Nógrád Táncegyüttes töretlenül menetel előre(Fotó: Gorácz József)[/caption]

– Hatalmas elismerés volt számunkra, hogy „Hétországra szóló – Paszabi táncok” elnevezésű koreográfiánk – amelyet Horváth Judittal közösen álmodtunk meg – is megkapta e szakmai elismerést – nyugtázta gondolatait a művészeti vezető. E produkcióval egyébként az ifjú táncosok már a „Fölszállott a páva” című népzenei tehetségkutató műsorának elődöntőjében is nagy siker arattak 2016 végén.

– Fontosnak tartjuk ezeket az eseményeket, hiszen ilyenkor a néptáncos szakma színe-java jelen van. A néptáncos programok alkalmasak arra, hogy minden korosztály találkozzon egymással, hogy mindenki megismerhesse a másikat az ország számos tájáról, s így válnak ezen összejövetelek olyan találkozásokká is, amelyek hűen tükrözik azt, amiért e kultúra hatalmas lánggal képes égni még a mai, rohanó világunkban is. Mindezek mellett kapcsolatot épít, közösségét formál és barátságokat szül, valamint betölti a néptánc mozgalom egyik valódi funkcióját is – zárta szavait a koreográfus.

Palchuber Kinga

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában