Helyi közélet

2017.05.30. 06:36

Pörgés a laskafesztiválon

fenyvesi

A népi hagyományokban gazdag, festői környezet ölelte Kazáron a hétvégén immár tizedik alkalommal rendezték meg a már szintén helyi tradícióvá vált laskafesztivált. Az egész napos eseményen többek között vidámpark, főzőverseny, ételkóstolás, kirándulási lehetőség, kézműves vásárok, kiállítások, tufa-taxi, drift- és sportbemutató, valamint szüntelen zenés színpadi programok várták a látogatókat. A fesztiválérzés pedig az este folyamán teljesedett ki igazán, amikor is a „Hooligans” rockbanda tagjai pörgős, átütő erejű koncertjükkel valósággal feltüzelték a közönség hangulatát

Kazár. A tizedik évfordulóját, azaz jubileumát ünneplő laskafesztiválon már a délelőtti órákban hemzsegett a megye lakossága. A program iránti hatalmas érdeklődés nem is meglepő, ugyanis az elmúlt évek sikere jól bizonyítja: e hagyománnyá vált esemény emberek sokaságát képes kicsalogatni a szabadba. A szórakozási lehetőségek mellett pedig idén az égiek is kegyeikbe fogadták a rendezvényt, hiszen ragyogó napsütésben élvezhették kicsik és nagyok a laskafesztivál színesebbnél-színesebb programkínálatát. A helyszínt lapunkkal is körbejártuk, s csak ámultunk: egy igazán jól megszervezett esemény színhelyén üthettük el az időnket

[caption id="" align="aligncenter" width="2075"] Fotó: Niederland Dávid[/caption]

A bejáratot átlépve, majd körbepásztázva a területet megannyi fehér sátor látványa fogadta kíváncsi szemeinket, amelyekből különféle finomságok illata szállt a vendégsereg felé. A sátrak adtak ugyanis otthont – ha úgy tetszik „konyhát” – annak a több mint ötven főzőversenybe benevezett csapatnak, akik ízletesebbnél-ízletesebb fogásokkal várták az éhes szájúakat.

A sátrak mellett elhaladva hol laska, hol tócsni kóstolásra invitálták a járókelőket, ám akadtak olyan versenyzők is, akik településeik tipikus ételeivel készültek maradandó élményekben részesíteni mint az érdeklődők, mint a zsűri ízlelőbimbóit.

[caption id="" align="aligncenter" width="2738"] Fotó: Niederland Dávid[/caption]

Egy versenysátorban szólítottuk meg Margit nénit, aki elárulta lapunknak: miben is rejlik a jó laska titka. – Először a megfőtt burgonyát egy krumplinyomóval átnyomkodjuk, majd miután kihűlt, összegyúrjuk liszttel, s egy csipet sóval úgy, hogy ne legyen túl kemény a tészta állaga! – adta tanácsait a laskasütésben jártas háziasszony.

Egy szilvalekvárral megtöltött laska elfogyasztása után tovább sétáltunk a helyszínen, s a természet lágy ölén barangolva kézműves vásáron válogathattunk a különleges csecsebecsék között, s ezek mellett tengernyi édességgel, büfé-standdal, valamint játékos formát öltő luftballonokkal is megpróbáltak vásárlásra csábítani.

[caption id="" align="aligncenter" width="2738"] Fotó: Niederland Dávid[/caption]

Ezen felül a gyerekek kisállatokat simogathattak, lovagolhattak, valamint a rendezvény ideje alatt nyitva állt az érdeklődők előtt a Vasalómúzeum, a Tájház, valamint a Bányászház ajtaja, de megtekinthették a mackó és baba kiállítást is.

Azok, akik a szép időben kedvet kaptak egy kis túrázáshoz: kisétálhattak a riolittufához, vagy akár tufa-taxival, illetve bringó-hintóval is odagurulhattak a ritkasághoz – miközben a település festői környezetében is gyönyörködhettek.

[caption id="" align="aligncenter" width="2738"] Fotó: Niederland Dávid[/caption]

Kazár hatalmas „kertje” pedig egy vidámparkká alakult, s a helyszínt boldog gyermekek kacajának hangja járta át. A felnőttek dodzsemen szórakozhattak, de akár a „bagjump”-nak nevezett gumimedencébe is dobhattak egy „fejest” több méter magasból.

E programpalettát egész napos színpadi műsorokkal fűszerezték meg, amikor is népi zenekarok és hagyományőrző csoportok – az Aba Gála, a Dűvő Zenekar, valamint a Magyar Állami Népi Együttes – előadásait csodálhatták meg a pódiumnál gyülekezők.

Késő délutánra a vendégek száma csak gyarapodott, s ez időtájban kihirdették a főzőverseny három legkiemelkedőbben teljesítő csapatát is.

[caption id="" align="aligncenter" width="2738"] Fotó: Niederland Dávid[/caption]

Az egynapi nézelődés, játék és evés-ivás után pedig a Hooligans együttes koronázta meg zúzós, egész színpadot felszántó, átütő erejű koncertjével a laskafesztivál – amúgy sem lapos – hangulatát. A pódiumnál egy szalmaszálat aligha lehetett volna leejteni a buli alatt, s amikor Csipa, a frontember tapsra, valamint sikolyra buzdította közönségét: mindenki egy emberként tombolt a banda legismertebb dalaira.

A kazári nép minden porcikáját, s hangszálait megmozgató – több mint kétórás – „huligános” fellépés után pedig a tömeg feje felett tüzijáték világította be varázslatos színeivel a sötét égboltot. A „Hooligans” egyik slágerének szövege pedig – a laskafesztiválra vetítve – e cikkhez találó végszó: ugyanis a hétvégén Kazár volt „az én Paradicsooom !”

Palchuber Kinga

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában