Helyi közélet

2017.05.23. 05:13

Mentési gyakorlatok fiataloknak

fenyvesi

Az Ipoly-parti város nyírjesi településrészén működő RIDENS Középiskola diákönkormányzatának szervezésében a tavalyi „Ments életet” című program folytatásaként megrendezték a „Segítsünk együtt” nevű összetett mentési gyakorlatot.

Balassagyarmat-Nyírjes. A múlt hét végi eseményen az üdülőövezet tavainál a meghívott szakemberek, így a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a balassagyarmati tűzoltók, a Balassagyarmati Rendőrkapitányság bűnmegelőzési munkatársai, az Ipoly-völgyi Különleges Mentők, a Karancs Speciális Mentőszolgálat tagjai, illetve a város mentőállomásának dolgozói mutatták be a diákoknak, miként is kell a gyakorlatban végrehajtani az életmentő tevékenységeket. Hiszen közeleg a nyár, amely számos veszélyt tartogat a fiatal korosztály számára is, és fontos a gyerekekben a felelősségteljes magatartás, a krízishelyzetekben megmutatkozó, megfelelő viselkedés tudatosítása.

[caption id="" align="aligncenter" width="1169"] A vízből mentési gyakorlat egy pillanata[/caption]

Kobl Gábor rendőr őrnagy megnyitóját követően elsőként a tűzoltók és az Ipoly-völgyi mentők közös vízi mentési bemutatóját tekinthették meg a fiatalok, ahol a fulladozó, sérült és magatehetetlen embert a parton újraélesztették. Ezt követően a Karancs speciális mentőcsapat tagjai a kötélpályás mentés részleteivel ismertették meg az élénken érdeklődő „közönséget”.

A továbbiakban búvár-keresési gyakorlatot láthatott az ifjúság, míg a rendőrök a legfontosabb bűnmegelőzési feladatokról tájékoztatták a tanulókat, drogprevenciós szórólapokat osztottak ki közöttük, ujjlenyomatok készültek. Hasonlóképpen a mentőszolgálat és a katasztrófavédelem is megmutatta szer-állományát, többek között a diákok maguk is kipróbálhatták az „ambubabán” az újjáélesztés mozdulatsorait, csúszhattak a kötélpályán, megszemlélték a tűzoltó jármű felszereléseit, beülhettek a mentőcsónakba.

A rendezvény végén a RIDENS diákönkormányzata a nap tapasztalataival kapcsolatos rajzpályázatot hirdetett.

H.H.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában