Helyi közélet

2017.05.18. 03:06

„Mágia” hulladék textilekből

fenyvesi

Hazánkban alig egy évtizede annak, hogy terjedni kezdtek a főleg hulladék textilanyagból, drótból, gipszből, ragasztóból, festékből speciális vegyi anyaggal konzerválva készített, különböző alkotások.

Szécsény/Szalmatercs. Az ügyes kezek munkája nyomán készült képek, kisplasztikák, köztéri szobrok „paverpol” néven váltak ismertté. Az irányzatnak megyénkben is van egy pár követője, közéjük tartozik a Szalmatercsen élő Petrovics Gabriella. A férjével a közelmúltban döntöttek úgy, hogy ott hagyják a fővárost és egy csendes nógrádi faluban telepszenek le.

Ahogy elmondta, a paverpollal Budapesten, egy szakkörben került kapcsolatba. Ahogy lenni szokott, első látásra beleszeretett, oly’ annyira, hogy levizsgázott, azóta paverpoloktató. Tevékenysége kétirányú, egyrészt ő maga is alkot, több helyen volt már kiállítása. Másrészt a tudását, ismereteit átadja másoknak.

[caption id="" align="aligncenter" width="1123"] Petrovics Gabriella egyik alkotásával, az asztalon, a falon tanítványainak munkái[/caption]

Egy ideig Szécsényben, a művelődési központban szakkört vezetett, itt a tanítványait beavatta a paverpol technikába. Azért a múlt idő, mert a városban kialakította a Gabó Kreatív Kuckója nevű helyet, ahol a foglalkozásokat tartja.

A legfiatalabb résztvevő öt, a legidősebb 72 éves.

Azt mondta, hogy ennek a technikának csak egy titka van: szeretni kell. A 19 személyből álló alkotóközösség megyénk több településéről érkezik Szécsénybe. Vannak közöttük pedagógusok, akik a tanfolyam elvégzését követően a kredit pontjaik számát is gyarapítják ezzel.

Petrovics Gabriella lelkesen, nagy átéléssel beszélt a különböző alkotások elkészítésének a technikájáról. A szobrokat látva az ember nem gondolná, hogy azok textilből készültek, inkább bronznak tűnnek! A szécsényi művelődési központtal nem szakadt meg a kapcsolata, a ház kis kamaratermében a közelmúltban nyílt meg tanítványainak az alkotásaiból rendezett „Textil mágia” című kiállítás.

Szenográdi Ferenc

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában