Helyi közélet

2017.05.02. 07:11

„Kvintesszencia”: sűrítményben a festészet lényege

fenyvesi

Rangos kiállításnak ad otthont a balassagyarmati Palóc Múzeum: az intézmény dísztermében a közelmúltban nyílt meg az országosan jegyzett Mednyánszky Társaság harminc alkotójának – köztük Ferenczy Noémi-, Munkácsy- és Kossuth-díjas, illetve Érdemes Művész kitüntetéssel elismert alkotók – munkáiból, „Kvintesszencia” címmel rendezett kiállítás.

Balassagyarmat. Mednyánszky László festőművész (1852-1919) szellemi-művészi hagyatékát a Mednyánszky Társaság kortárs képzőművészeti közössége őrzi és ápolja. A festő titkos naplójában, az élet lényegéről elmélkedve a markáns sűrítményben, az esszenciában látja festészetének lényegét. A tárlaton erre a százéves gondolatra adnak kortárs válaszokat a Mednyánszky Társaság tagjai.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Lengyel Ágnes, a múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket, a kiállító művészeket, a tárlatot megnyitó Feledy Balázs művészeti írót, Breznay Andrást, a Mednyánszky Társaság elnökét és Medvácz Lajost, Balassagyarmat polgármesterét.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] Csoportkép a kiállító alkotók egy részéről[/caption]

Az intézményvezető köszöntőjében szólt arról, hogy a Mednyánszky Társaságot 1990-ben alapította Kurucz D.István festőművész. A társaság Mednyánszky László festőművész művészeti, szellemi hagyatékának a folytatója. Miután ismertette a kvintesszencia többféle értelmezését, arról szólt, hogy a kiállítók között szerepelnek a balassagyarmatiak által is ismert alkotók. A nógrádi kötődésű, Budapesten élő Benkő Cs. Gyula, a balassagyarmati Nagy Márta és a szécsényi Sz. Végh Erzsébet, akiknek külön is megköszönte a kiállítás szervezésében való közreműködésüket. Szólt arról, hogy a tárlaton olyan művészek is képviseltetik magukat, akiknek művei újdonságként jelennek meg az Ipoly-parti városban. Hazai és távolabbi helyekről, Erdélytől az Egyesület Államokig szerepelnek alkotók. Megköszönte munkatársainak a kiállítás létrehozásában végzett tevékenységét, a Svejk Vendéglőnek pedig a támogatást.

Feledy Balázs megnyitójában előbb a XIX. és a XX. század első felében, Európában és hazánkban a művészek önszerveződései által létrejött csoportosulásokról szólt. Ezeknél a közös művészi szemlélet mellett megjelent a megmerevedett művészeti struktúra elleni tiltakozás, egy frissítő szemlélet iránti igény. A II. világháború után, 1949-ben egy tollvonással minden társaságot megszüntettek. Létrejött egy olyan monolit művészeti struktúra, amelynek intézkedéseként két társaság, a Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, valamint a Művészeti Alap alakult meg. Valamikor az 1950-es évek végén engedélyezték a Fiatal Képzőművészek Stúdióját. A nagy művészeti szerveződések kibontakozása az 1990-es években következett be, amikor sorra-rendre jöttek létre a különböző társaságok. Ezek közé tartozik a Mednyánszky Társaság, amelynek célkitűzése a hagyományőrzés, a tradíció tovább adása, a további művészi-szakmai építkezés, továbbá Mednyánszky László gondolatának folytatása volt.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] Breznay András és Feledy Balázs[/caption]

Miután felvázolta Mednyánszky László munkásságát, Feledy Balázs részletesen szólt a kiállító alkotókról és alkotásaikról, kiemelve, hogy mind a harminc művész minőségi munkával van jelen a tárlaton.

A kiállítás megnyitóján gitárjátékával közreműködött a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola tanára, Koplányi Bárány Tímea és tanítványa, Les Lilián. A kiállítás augusztus 31-ig tekinthető meg.

Szenográdi Ferenc

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában