Helyi közélet

2017.05.19. 04:08

Közös ügy a fenntartható fejlődés

fenyvesi

Először 2015-ben sikerült az Európai Fenntartható Fejlődési Hálózat támogatásával egy hetet a fenntarthatóságnak szentelni az öreg kontinensen és idehaza is. A kezdeményezés tavaly folytatódott, amelyet idén, valamint a következő években szeretnének bővíteni, hogy az ügy egyre szélesebb körű támogatottságot szerezhessen az uniós polgárok körében. Ehhez kapcsolódott az a műhelybeszélgetés is, amelyet a napokban tartottak a megyeháza díszteremében. A rendezvényen Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) titkára több témát is érintett. Az esemény célja az volt, hogy az ez év őszére készülő beszámoló minél több véleményt tartalmazzon, a lehető legszélesebb szakterületi és partnerségi kört megszólítva.

Salgótarján. Az összejövetel elején dr. Szabó József megyei jegyző a házigazda szerepében köszöntötte a jelenlévőket, majd átadta a szót Molnár Zoltánnak, a Somosi Környezetnevelési Központ elnökének, az NFFT tagjának, aki a rendezvény levezetője volt. Mielőtt részletesen belemennék a műhelybeszélgetést átölelő témába, határozzuk meg mi is az a fenntartható fejlődés! A fogalma pontosan így hangzik: az ember boldog, értelmes életvitelének előmozdítását és a közjó kiteljesítését célozza. Ám mindezt úgy, hogy a saját jólétét megteremtő generáció nem éli fel, nem meríti ki erőforrásait, hanem a megfelelő mennyiségben, illetve minőségben a következő generációk számára is megőrzi, bővíti azokat. Minden nemzedék anyagi, szellemi és lelki jómódja elősegítéséhez négyféle alapvető erőforrás szükséges: emberi (humán), társadalmi, természeti, valamint gazdasági.

[caption id="" align="aligncenter" width="1369"] Három fontos funkciója van a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsnak… – mutatott rá Bartus Gábor(Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

Bartus Gábor a téma bevezetéseként röviden ismertette a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsot. Elmondta, az országgyűlés 2007-ben döntött a létrehozásáról, amely a fenntartható fejlődés kérdéskörében egyeztető, véleményező, javaslattevő testület. A 32 tagú tanácsban jelen vannak a gazdasági érdekképviseleti szervek, a szakszervezetek, az egyházak, a tudomány és a felsőoktatás intézményei, a nemzetiségek, a parlamenti frakciók, illetve a kormány is.

Kifejtette továbbá, az NFFT egy független nemzeti intézmény, amely az országgyűlés tanácsadó szerveként működik. Első ülését 2008 őszén tartotta, így tehát egy viszonylag fiatal intézményről beszélhetünk. A megalapítása ahhoz kapcsolódik, hogy a fenntarthatóság, fenntartható fejlődés 1992-re egy divatos, viszonylag népszerű politikai témává vált. Gyökere leginkább a környezetvédelemhez kapcsolódik, azonban a természeti erőforrások megóvásánál jóval többet jelent.

[caption id="" align="aligncenter" width="1369"] Molnár Zoltán elmondta, a tanács szívesen fogadja az írásbeli véleményeket(Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

A titkár hangsúlyozta, az NFFT-nek három fontos funkciója van. Egyrészt a parlamenti munkát segíti, másodrészt népszerűsíti a fenntartható fejlődést, ismertté teszi azt a széles magyar közvélemény előtt. Harmadízben pedig gondozza a keretstratégiát. Ezt követően Bartus Gábor részletesen is rátért az utóbbi témára.

Közölte, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia második előrehaladási jelentése jelenleg is készül. Az országgyűlés 2013 márciusában nagy többséggel fogadta el a megvalósítását. Határozat kéri fel a NFFT-t, hogy a stratégia négyévente esedékes felülvizsgálatán túlmenően félidőben, kétévenként előrehaladási tájékoztatást is mutasson be.

A második jelentés – amely folyamatban van – a 2015–2016-os időszakot tárgyalja – zárta szavait Bartus Gábor.

A társadalmi párbeszéd, amelynek része volt a salgótarjáni fórum, azt a célt szolgálta, hogy minél több véleményt, továbbá kritikát fogalmazzanak meg a résztvevők, egyúttal jobbítási javaslatokat is vártak a szervezők.

[caption id="" align="aligncenter" width="1369"] Dr. Szabó József megyei jegyző a házigazda szerepében köszöntötte a jelenlévőket(Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

Molnár Zoltán elmondta, a rendezvényen kívül a tanács szívesen fogadja az írásbeli véleményeket is, amelyeket az [email protected] címre lehet beküldeni egészen június 30-ig.

Mindezek után a résztvevők is megosztották észrevételeiket.

Többek között elhangzott, hogy Nógrádban aggasztó jelenség az elöregedés. Megjegyezték azt is, hogy nagy az elvándorlás. Amennyire előnyünk a főváros közelsége, annyira hátrányunk is, ugyanis mágnesként vonzza el a szellemi tőkét. Ismertették, hogy az egészségügyi alapellátásban is nagy problémák vannak. A háziorvosok átlagéletkora mintegy hatvan év, és egy-egy doktorra öt-hat település jut, továbbá a bérezésük is igen alacsony. Ezekhez hozzájárul egyfajta szociológiai jelenség, a munkanélküliség. Végezetül pedig problémaként merült fel az oktatás, valamint a szemléletformálás ügye is.

Gerhát Karina

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában