Helyi közélet

2017.05.16. 06:04

Komoly fejlesztések indulhatnak Nyugat-Nógrádban is

fenyvesi

Szűkebb pátriánk nyugati részére, a balassagyarmati és a rétsági járás településeire a Terület – és Településfejlesztési Operatív Program keretében nemrég nyilvánosságra hozott pályázati támogatásokból közel ötmilliárd forint áramlik be, aminek köszönhetően a közeljövőben régen várt beruházások indulhatnak meg az Ipoly-parti városban, illetve a falvakban.

Hegedűs Henrik

Nógrád megye. Megkértünk három polgármestert, számoljon be a részletekről, mire költik majd a milliókat, illetve miért fontos számukra, hogy éppen ezeknek a fejlesztéseknek a megvalósításához kaptak ilyen nagymértékű anyagi segítséget.

[caption id="" align="aligncenter" width="1343"] A Nyírjesben komplex turisztikai fejlesztés valósulhat meg – tudatta Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere (Fotó: Danyi Lilla)[/caption]

– Balassagyarmat összesen tizenhat TOP-os pályázatot nyújtott be, amiből eddig öt kapott nyertes értesítést, legutóbb, csomagban négyre pályázatunk. Ha megnézzük, hogy mekkora túljelentkezés volt az egyes pályázati forrásokra (nem ritkán három-négyszeres), akkor semmi okunk szégyenkezni, ekkora versenyben igen szép eredmény a 860 millió forint. Különösen örülök a Nyitnikék óvoda nyertes pályázatának, itt 250 millió forint értékben, teljes körűen felújítjuk az igen rossz állagú épületet. A Nyírjes turisztikai célú fejlesztésével hasonlóképpen régi vágyunk válik valóra. Az önkormányzat területein lombkoronasétány, kilátó, tematikus játszópark, hagyományok udvara, benne kézműves műhellyel készül majd el, kerékpáros pihenőpontot létesítünk kiszolgáló- és higiéniai helyiségekkel, víziszínpadot építünk a nagy tónál, lesz csónakház, magas színvonalú vendéglátóhely, ajándékbolt és növeljük a parkolók számát is. Ezt a pályázatunkat feltétel nélkül támogatták az elbírálók, vagyis azonnal megtörténhetnek a szerződéskötések. A védőnői szolgálat esetében 55 millió forintból a Madách utcai épületet korszerűsítjük, illetve irodabútorokkal, szakmai anyagokkal és számítástechnikai eszközökkel gazdagítjuk az intézményt. A városi bölcsődében pedig 24 millió forint keretében kicseréljük a fedélszéket (a tetőszerkezetet), megoldjuk a biztonságos szennyvíz-elvezetést és a telken belül újraaszfaltozzuk a járdákat. .Mivel számos pályázatunk még bírálati szakaszban van, természetesen várjuk a többi TOP-os eredményt is, valamint ezen túlmenően a beadott másik hat, uniós pályázatunk elbírálását – fejtette ki Medvácz Lajos, a város polgármestere.

A több mint kétezer lakosú dél-nógrádi „alközpontnak”, Bercelnek két tételben, közel 650 millió forintot ítéltek meg. Jánvári Andrásné, a nagyközség polgármestere lapunk érdeklődésére elmondta, a vízvédelmi célokra kapott 200 millióból befejezik a már megkezdett árvízcsúcs-csökkentő tározó kialakítását, illetve a legveszélyesebb belterületi szakaszokon végleges megoldást találnak a vízelvezetésre, hiszen korábban többször előfordult, hogy a nagy esőzések után a lehullott, illetve a környező dombokról alázúduló csapadék szinte teljesen elöntötte a falu utcáit. A másik nyertes pályázatuk révén a település délnyugati részén található ipari övezetet bővítik. A Galgaguta felé vezető út bal oldalán már meglévő gyáregységgel csaknem szemben, valamivel több, mint nyolchektáros önkormányzati tulajdonú területen egy olyan üzem épül meg a közeljövőben, ami elsősorban a nők munkához jutását segíti, ráadásul korosztályos korlátozás nélkül, azaz az ötven év feletti hölgyek is álláshoz juthatnak itt. Ez azért különösen lényeges a térségben, mert nagyon sok középkorú nő eddig hiába igyekezett, éppen koruk miatt nem foglalkoztatták őket.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] A Nyitnikék óvodát teljesen korszerűsítik Balassagyarmaton[/caption]

A kilencszáz fős Patakon is igencsak megkönnyebbülhetnek, hiszen mintegy 100 millió forintos beruházás keretében a polgármesteri hivatal szomszédságában található szerkezetkész épületben alakítanak ki egy főzőkonyhát, illetve itt kap helyet a gyermekjóléti szolgálat is.

– Komoly gondunk jelenleg, hogy az óvodában működő konyhánk igen kis kapacitású, holott jóval nagyobb az igény az ellátásra – mondta Fekete Tibor polgármester. – Háromszáz-négyszáz adagot kellene naponta főznünk, most pedig csak száznyolcvanra van keretünk. Az új konyhánk révén nem csupán a szociális étkeztetés oldódik meg, hanem biztosíthatjuk a Szent Ambrus Katolikus Általános Iskola és borsosberényi tagintézménye tanulóinak ebédeltetését, valamint a pataki Szentháromság Vendégház és a horpácsi vendégház is bejelentkezett az étkeztetésre. Nagyon remélem, hogy mihamarabb elkészül az épület, és az új helyen beindulhat a kibővített szolgáltatás, finom ételekkel, illetve a gyermekjóléti szolgálatot is modernebb körülmények között helyezhetjük el.

Balassagyarmat és Rétság térségében a most elbírált TOP-os körben összesen negyven pályázat támogatásáról döntöttek kedvezően. A fentieken kívül kiemelkedik a sorban az alig négyszázas lélekszámú Terény, amely három részletben közel 130 millió forintot kapott, belterületi vízrendezésre, energetikai korszerűsítésre és az orvosi rendelő felújítására, hasonlóképpen Bánk, Őrhalom, Diósjenő, Nógrád, Berkenye, Magyarnándor, Nógrádsáp és Szügy is fejlesztheti egészségügyi szakellátását, ez utóbbi település iparterület létesítésére is jelentős, 545 milliós összegben részesült. Érsekvadkerten is régi óhaj teljesül az óvoda és az iskola korszerűsítésével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában