Helyi közélet

2017.05.04. 05:06

Jazztől hangos a Medves

fenyvesi

Május 2-6. között Salgótarján városrészében, Salgóbányán, a Medves Hotelben tartják a harmadik salgótarjáni ifjúsági jazz tábort, a harmincharmadik Nemzetközi Dixieland Fesztivál hetében. Az együtt töltött néhány nap célja, hogy lehetőséget biztosítsanak a jazz iránt rajongó, tehetséges fiataloknak zenei tudásuk gyarapításában. A tábor zárókoncertje május 6-án, szombaton délután, 15 órától lesz megyeszékhelyünk Fő terén.

Salgótarján-Salgóbánya. Helyszínre érkezésünkkor a Medves Hotelben tartózkodó diákok, valamint felnőttek már „lázasan” készültek arra a fellépésre, amelyet a „Tarjáni Tavasz” Művészeti Fesztivál keretein belül láthatnak majd az érdeklődők.

[caption id="" align="alignleft" width="3008"] Gyárfás István szerint azok a táborok, amelyek egy fesztivállal együtt zajlanak, mindig rangosabbak, mert a kettő kölcsönösen segíti egymást - Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Gyárfás István jazz gitáros, zenetanár lapunk kérdésére elmondta, érzelmileg több szál is köti Salgótarjánhoz. Kiemelte, hogy a nyolcvanas évek végén – miután elvégezte a jazz tanszakot– került a városba, és hat évig volt a helyi zeneiskola egyik oktatója.

Ezt követően pedig szólt néhány szót magáról a táborról. Kifejtette, óriási jutalomban részesültek, és nagy megtiszteltetés érte azokat a fiatalokat, akik majd a fesztiválon színpadra léphetnek. Hozzátette, a nebulók még nem okvetlenül elkötelezettek a jazz mellett, ami 14-15 évesen talán el sem várható. Úgy fogalmazott: inkább érdeklődnek a műfaj iránt, „bontogatják szárnyaikat”, játszadoznak a gondolattal, hogy akár ezen a területen is kipróbálhatnák magukat.

[caption id="" align="alignleft" width="3008"] A tanítás mellett különböző programokkal is hozzájárultak, hozzájárulnak a fiatalok személyiségének fejlesztéséhez - Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Meghatódva közölte velünk: nagy öröm számára, hogy idén ismét volt igény erre a táborra, tavaly ugyanis elmaradt. Az elsőnek azonban nagyon jó visszhangja volt. A fiatal tehetségek szinte mindegyike a környékről érkezett, egy fiú azonban el Érdről látogatott a Medvesbe.

Gyárfás István kiemelte, egyesek részére talán az okozott problémát, hogy a tanítási időszakban tartják a rendezvényt. Ez szokatlan, mert ilyen jellegű művészeti táborokat szünidőben rendeznek. Azonban ez egyben kivételes is, és azért van most, hogy fel tudjanak készülni az előadásra.

A zenetanárnak az a tapasztalata, hogy azok a táborok, amelyek egy fesztivállal együtt zajlanak, mindig rangosabbak, mert a kettő kölcsönösen segíti egymást. Külön-külön is életképesek, de így kerekebb a történet.

Megtudtuk azt is, hogy a néhány napos közös együttlét, zenetanulás, zenei fejlesztés megálmodója Gyetvainé Szorcsik Angéla, a Lélekpendítők Társaságának elnöke volt.

Gyárfás István Tóth Marcell zongorista, hangszerelővel együtt oktatja a diákokat. Utóbbit többen is ismerhetik a Balassagyarmatról származó Gáspár Laci zenekarából, azonban Tóth Verával és sok más énekessel is játszott már együtt. Nemcsak a popzenében, hanem a jazz művészetében is jeles előadónak számít.

[caption id="" align="alignleft" width="2799"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Ezt követően Gyetvainé Szorcsik Angéla elmondta, hogy Salgótarjánban – az egyébként hátrányos helyzet ellenére – magas szinten zajlik a kulturális, művészeti élet, amelyben a fiatalabb korosztály is képviselteti magát. Az egyik leglényegesebb célkitűzésük a tehetséges serdülők hangsúlyosabb bevonása a városban zajló eseményekbe.

Hozzátette, hazánkban jelenleg kevés helyen működik zeneiskolai jazz-oktatás. Nógrádban egyetlen állami, vagy alapítványi finanszírozású művészeti iskolában sincs ilyen tanszék. Az előző években igényként merült fel, hogy megyénkben művészeti tábort szervezzenek. Gyárfás István vezetésével 2014-ben rendezték meg először az ifjúsági jazz tábort – zárta szavait Gyetvainé Szorcsik Angéla.

Idén mindez a Lélekpendítők Társasága, a Tehetségeket Segítő Egyesület, valamint a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. közreműködésével valósulhatott meg. A tanítás mellett különböző programokkal is hozzájárultak, hozzájárulnak a fiatalok személyiségének fejlesztéséhez.

A nebulók, valamint oktatóik zárókoncertjét május 6-án, szombaton délután, 15 órától hallgathatják meg az érdeklődők megyeszékhelyünk Fő terén.

Gerhát Karina

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában