Helyi közélet

2017.04.23. 05:26

Verseny és kiállítás a reformáció jegyében

fenyvesi

A Magyar Nemzeti Levéltár három évvel ezelőtt kezdte meg annak a projektnek az előkészítését, amely a reformáció 500 éves évfordulójára rendeltetett méltó módon megemlékezni. Ennek a munkának látható az egyik legfőbb „gyümölcse” most Salgótarjánban: a „Vissza a forrásokhoz” elnevezésű vándorkiállítás. A tárlat megnyitója után ünnepélyes eredményhirdetésre is tartottak: díjazták az „Utazás Wittenbergbe” tanulmányi verseny megyei legjobbjait.

Salgótarján. 1517. október 31-én Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára és ezzel kezdetét vette a reformáció, amelynek 2017-ben ünnepeljük 500. évfordulóját. A Magyar Nemzeti Levéltár az alkalomhoz kapcsolódóan forráskiadványt jelentet meg, adatbázisok épülnek, tudományos konferenciákat szerveznek, a megyei intézmények levéltári órákat tartanak, s elkészült egy vándorkiállítás is „Vissza a forrásokhoz” címmel.

[caption id="" align="aligncenter" width="1341"] Az „Utazás Wittenbergbe” tanulmányi verseny megyei fordulójának középiskolás nyertesei veszik át díjukat - Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Ennek a tárlatnak a salgótarjáni megnyitóját tartották a napokban, ahol Gusztiné Dr. Toronyi Judit, a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának igazgatója elmondta, hogy ezzel a projekttel az volt a céljuk, hogy a levéltári gyűjteményekben lévő iratok között feltárják a reformációhoz kapcsolódó eredeti dokumentumokat és azokat a jubileumi év során megismertessék az érdeklődőkkel. A huszonegy levéltári intézmény iratanyagából, kilencvenhat szakember gyűjtése révén létrehozott installációk elkészülését „látványos eredménynek” nevezte.

– A kiállítás műfajához igazodik a technikai kivitelezés, vagyis, hogy az eredeti iratok jó minőségű szkennelt képe molinókon jelenik meg, így könnyedén szállítható, sok helyre eljut, míg ugyanezt eredeti iratokkal nem, vagy nem szívesen tennénk meg. Most Veszprémből érkezett a kiállítás és Szombathely lesz a következő állomás – fogalmazott Gusztiné dr. Toronyi Judit az egész országot bejáró kiállításról, majd a nemzeti levéltár reformáció-projektvezetőjét, Kovács Eleonórát idézte, aki megfogalmazta a tárlat alapelveit és céljait. Eszerint céljuk volt, hogy olyan forrásválogatást készítsenek, amely nemcsak a reformáció kezdeteit, hanem annak hatásait is, vagyis az elmúlt 500 évet fogja át, valamint, hogy az adott korszakra jellemző tematikus egységek szerint szervezzék a kiállítást.  Ez sikerült is. A tablókon láthatunk összeállítást kis közösségek életének színtereiből, hétköznapokról, egyházi életről, civil szerveződésekről, ahogy bemutatják azt is, hogy a művészetekre is hatott a reformáció.

[caption id="" align="aligncenter" width="1341"] A kiállítás elkészítése során feltárták a reformációhoz kapcsolódó eredeti dokumentumokat – közölte Gusztiné dr. Toronyi Judit igazgató - Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

– A reformációt leegyszerűsített fogalmakkal nagyon nehéz leírni, mivel hatását érezzük az élet minden területén. Bízom benne, hogy a kiállítás lehetőséget teremt látogatóink számára arra, hogy a levéltári iratokon keresztül ezt mégis megtegyék – zárta a tárlat megnyitójához kapcsolódó gondolatait Gusztiné dr. Toronyi Judit igazgató, majd a nap egy másik eseményét, egy szintén a reformációhoz kapcsolódó, levéltári tanulmányi verseny eredményhirdetését vezette fel.

Megköszönte Németh Judit református lelkészasszony és Deme Károly evangélikus lelkész megjelenését, akik feladatot vállaltak az „Utazás Wittenbergbe” elnevezésű verseny megyei lebonyolításában, segítettek a diákcsapatoknak a versenyfeladatok elkészítésében, s köszöntötte a résztvevő fiatalokat is.

[box type="custom" color="#001c4c" bg="#8eb8ce" border="#1e73be">

Az „Utazás Wittenbergbe” verseny megyei eredményei

Általános iskolások:

1. helyezett: Susán Balázs, Alb Levente, Fejérvári Bálint (SÁIK Székhelyintézmény) Felkészítő tanár: Majláth Gizella

2. helyezett: Sipos Kristóf, Torják Martin József, Kun Máté (SÁIK Székhelyintézmény)Felkészítő tanár: Majláth Gizella

Középiskolások:

1. helyezett: Harazin Regina, Kovács Kinga Gabriella, Zsivera Lilla, Bozó Balázs (Bolyai János Gimnázium) Felkészítő tanár: Holesné Csige Ilona

2. helyezett: Sarang Dominik, Szabó Deodát, Bocsó Márk, Miricz Tamás (Salgótarjáni Szakképzési Centrum Borbély Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma) Felkészítő tanár: Tóth László

3. helyezett: Szénási Benedek Alexander, Galgóczi Vivien, Bartus Eszter, Turcsányi Ágoston (Bolyai János Gimnázium) Felkészítő tanár: Árpádné Vincze Marietta

[/box>

A versenyről megtudhattuk, hogy egyrészt élő internetes „összecsapásban” bizonyíthattak az induló csapatok, itt a korábban megkapott felkészülési anyag alapján adhattak számot tudásukról. Másrészt egy kisfilm elkészítése szerepelt a feladataik között. A nógrádi indulók közül középiskolai kategóriában a Bolyai János Gimnázium Holesné Csige Ilona által felkészített csapata nyert, ők képviselik térségünket az országos döntőn, ahol a legjobbnak járó nyeremény egy wittenbergi utazás lesz. Kovács Kinga és Zsivera Lilla csapattagok a díjátadó után lapunk kérdésére elmondták, hogy nagyon fontos volt a versenyben a jó csapatmunka, amely mind az internetes forduló, mind a kisfilm során előnyöket jelentett számukra. Az országos döntőn szeretnének nagyon jó helyezést elérni, ezért addig még mindenképp frissíteni és bővíteni fogják a reformáció korszakához kapcsolódó ismereteiket.

Lakatos Kati

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában