Helyi közélet

2017.04.04. 04:47

Tavaszi rókavakcinázás

fenyvesi

Nógrád megye valamennyi települését érint a tavaszi rókavakcinázás, ami április 3-án, hétfőn kezdődött meg a megyében és április 6-áig, csütörtökig tart. Országosan április 1-je és 15-e között zajlik a vakcina kiszórása. Az érintett területeken ebzárlatot és legeltetési tilalmat is elrendeltek – írja honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Nógrád megye. Lakott, beépített területen nem történik vakcina kiszórás. A vadon élő állatokban előforduló veszettség felszámolásának hatékony módja a rókák orális immunizálása, melynek során a rókák számára vonzó csalianyagba burkolt veszettségvakcinát juttatnak ki a rókák élőhelyeire – áll a közleményben.

Magyarországon 1992-ben történt először vakcinakiszórás a Nyugat-Dunántúlon. A kedvező tapasztalatok alapján a kezelt területet folyamatosan bővítette az állategészségügyi hatóság, 2007-ig az ország teljes területére kiterjesztve azt.

A vakcinázási program fő célállatfaja a vörös róka, melynek mintegy 70-80 ezer egyedet számláló állománya él Magyarországon. Említést érdemel azonban, hogy a módszer más vadon élő ragadozókban is hatékony lehet, így a Magyarországon dél felől egyre nagyobb területet meghódító, 10-11 ezer egyedre becsült aranysakál állományban is. A vizsgálatok szerint a borzok is elfogyasztják a csalétket. Régebben a vakcinát csirkefejbe rejtették, de ma már többféle gyári készítmény áll rendelkezésre, amit kifejezetten úgy készítenek, hogy a rókák számára vonzó legyen. A csalétek az ember számára kellemetlen szagú, belsejében található az oltóanyag.

A vakcina tartalmú csalétkeket évente kétszer, az áprilisi tavaszi és az októberi őszi kampány során, kisrepülőgépekről szórják ki a rókák élőhelyein. Egyes területeken, ahol a repülés nem engedélyezett, kézzel végzik a csalik kihelyezését. Ez elenyésző a repülőgépes kiszóráshoz képest.

A vakcinázott területeken piros színű plakátok – lásd az illusztrációt – tájékoztatják a lakosságot, a kirándulókat a kampányról. Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot, az érintett területeken a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig ebzárlat és legeltetési tilalom lép érvénybe, amire a plakát szintén figyelmeztet – írja a Nébih közleménye.

A vakcinázás hatékonyságának ellenőrzésére monitoring (felmérő) vizsgálatot kell folytatni az ország vakcinázott területén, ez a vadászatra jogosultak feladata.

A veszettség mentesítési program a nemzetközi szakmai ajánlásoknak és az uniós követelményeknek is megfelel, a 75 százalékos uniós támogatással valósul meg. Az Európai Bizottság célkitűzése, hogy 2020-ra az EU valamennyi tagállamában felszámolják a betegséget – áll a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában