Helyi közélet

2017.04.25. 05:42

Színjátszó tehetségek találkozója

fenyvesi

Tizenévesek zsivajától volt hangos a múlt hétvégén a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ aulája. Az emeleten aztán csend lett, hiszen a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Nógrád megyei bemutatójának előadásait nem lehetett hangoskodással zavarni. A nap folyamán tizenöt társulat mutatkozott be, telt házas közönség előtt.

Hegedűs Henrik

Balassagyarmat. Lapunk munkatársai három darabra kukkantottak be. Először a házigazda várost képviselő Pimasz Kamasz csoport lépett szemünk láttára a világot jelentő deszkákra. Méghozzá igen érdekes előadással. Lúdas Matyi esete tárult a publikum elé, a libák szemszögéből. Az „egyenruhát” öltött nebulók röpke tíz perc alatt végigszáguldottak Fazekas Mihály közismert művén, néha-néha kilépve az eredeti történetből, humoros betétekkel fűszerezve a produkciót. Kifejezetten fegyelmezetten játszottak a gyerekek, hiba nélkül mondva a szöveget. Némi tanító célzat is bekerült a darabra, amikor a „Háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza ” mondatnál a hexameterek ütemességére hívták fel a figyelmet. Amikor pedig Döbrögi uramra maguk a libák sózták rá a huszonöt botütést, nagy-nagy kacaj harsant fel a nézőtéren. Igazán remek bemutató volt B. Nyíregyházi Ágnes rendezésében.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] A Pimasz Kamasz társulat a libák szemszögéből tárta elő Lúdas Matyi történetét[/caption]

A második előadást a bátonyterenyei kisdiákoktól láttuk. Első-második osztályos alsósok, a Rosszcsontok társulata mutatta be Lázár Ervin meséjét, amikor Ödönke igencsak megszenved a tízemeletes épület felhúzásával, és a színes szópárbajban csak az ötödik emelettől kap baráti ölelést, a többi szint felesel vele, de végül minden jóra fordul. A kicsik igen jó kifejezési eszközökkel, széles szó-tárral dolgoztak, és korosztályukhoz képest színvonalas produkcióval rukkoltak elő.

A harmadik fellépő, a szabályoknak köszönhetően nem nógrádi csoportként benevezett zuglói gyerekek az Arany-évfordulóhoz kapcsolódva a költő egyik legismertebb és legkedveltebb versét, A fülemülét adták elő, egy zenei-balett betéttel gazdagítva, ahol Mozart muzsikájára táncoltak a színészpalánták.

A Lipták Ildikó és Szakall Judit alkotta, kétszemélyes bíráló bizottságnak bizony elég nehéz dolga akadt, amikor a nívós műsorokat értékelnie kellett. Végül öt kis társulat kapta meg a legmagasabb, arany minősítést, ezzel pedig a regionális bemutatóra való továbbjutás lehetőségét. További hét csoport részesült ezüst -, illetve három társaság bronz minősítésben.

[box type="note">

Arany minősítés: Cseperedő Petőfisek (Érsekvadkert – rendező: Fontányi Andrea), Pimasz Kamasz (Balassagyarmat – rendező: B. Nyíregyházi Ágnes), Színvarázs (Magyarnándor – rendező: Győrösiné Gyöngyösi Veronika), Fébé Társulat (Szécsény – rendező: Cs. Szerémi Andrea), Csillag-szóró Gyermekszínjátszó Csoport (Ipolyság – rendező: Köteles Judit és N. Tóth Anikó).

Ezüst minősítés: Vadmacskák (Bátonyterenye – rendező: Mátraházi Tamás), Rosszcsontok (Bátonyterenye – rendező: Mátraházi Tamás), Csiribiri Társulat (Balassagyarmat – rendező: B. Nyíregyházi Ágnes), Jóka Ördöge Csoport (Budapest – rendező: Csikós Ildikó), Egyszervolt-Mostisvan (Bárna – rendező: Tóth László), Játékkuckó (Magyarnándor – rendező: Győrösiné Gyöngyösi Veronika), Andi Színjátszósai (Szécsény – rendező: Garamvölgyi Andrea).

Bronz minősítés: Fülemüle Csoport (Budapest – rendező: Csikós Ildikó), Futkározók (Bátonyterenye – rendező: Mátraházi Tamás), Rosszcsontok 2. (Bátonyterenye – rendező: Mátraházi Tamás). [/box>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában