Helyi közélet

2017.04.24. 06:04

Szakmák éjszakája: mindent ki lehetett próbálni

fenyvesi

Múlt pénteken Salgótarjánban is csatlakoztak a „Szakmák éjszakája” elnevezésű országos rendezvénysorozathoz. Ennek célja az volt, hogy szűkebb hazánkban is felkeltsék az érdeklődést a különféle szakképzések iránt, és ezáltal támogassák a szakember-utánpótlást. Az esemény délután szakmai beszélgetéssel kezdődött, amelyen az oktatási intézmények, a Salgótarjáni Szakképzési Centrum, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint néhány cég képviselője is jelen volt.

Salgótarján.  Ezt követően az érdeklődők egészen este 10 óráig végigjárhatták a szakképző iskolákat, felfedezhették a profi szakemberek titkait, továbbá azt is megnézhették, melyik foglalkozás mit takar.

[caption id="" align="aligncenter" width="922"] Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő - Fotó: Niederland Dávid[/caption]

A beszélgetés elején Gembiczki Ferenc, a Salgótarjáni Szakképzési Centrum főigazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd szólt néhány szót a vezetése alatt álló létesítményről is. Ezt követően az eseményhez kapcsolódóan négy előadást hallgathattak meg az érdeklődők: Sándor Ildikótól, a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. intézményvezetőjétől, Nyuli Ferenctől, a Wamsler SE, mint gyakornoki képzőhely vezérigazgatójától, Skuczi Nándortól, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnökétől, valamint Baranyi Zoltántól, a Salgótarjáni Szakképzési Centrum főigazgató-helyettesétől. Ezek elhangzása után Becsó Zsolt országgyűlési képviselő nyitotta meg a „Szakmák éjszakája” elnevezésű rendezvényt.

[caption id="" align="aligncenter" width="1410"] Fotó: Niederland Dávid[/caption]

Beszédében elmondta: nagy öröm számára, hogy a prezentációk során az előadók részéről optimista hangnem volt a meghatározó. Az ember sokszor azzal találja szembe magát, hogy amikor különböző területeken lehetőség nyílik beszélgetésre, mindig a problémák felsorakoztatásával kezdődnek a tanácskozások. Ez a mostani összejövetel pozitív előrejelzés volt, amiből erőt tudunk meríteni!

Kifejtette, az elmúlt hetek során személy szerint azt tapasztalta, hogy a polgárok elkezdtek bízni a jövőben. Reménykednek abban, hogy a sokszorosan hátrányos helyzetű Nógrád megye elindulhat a felzárkózás útján. Szinte minden feltétel adott hozzá, hogy szűkebb hazánk is sikeresebb legyen.

[caption id="" align="aligncenter" width="1045"] Skuczi Nándor, Nógrád Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke - Fotó: Niederland Dávid[/caption]

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta: az elkövetkezendő időszakra nézve fontos, hogy lesz-e képzett szakmunkás? Akár úgy, hogy megyénkben nevelik ki őket, akár úgy, hogy valahol máshol. Ez pedig még mindig nem elég, mert a legmeghatározóbb kérdés, hogy vissza tudjuk-e hívni őket Nógrádba? Ez az óriási feladat! A legnagyobb reménységünk a most felnövekvő képzett fiatalságban, illetve középgenerációban, továbbá azokban van, akik az elmúlt évek során máshol keresték a boldogulásukat.

[caption id="" align="aligncenter" width="1410"] Fotó: Niederland Dávid[/caption]

A képviselő fontosnak tartotta elmondani, nagyon sok olyan ember van, aki vállalja azt, hogy reggel, este több órát utazik – Gödöllőre, Hatvanba, vagy akár Jászfényszarura – azért, hogy legyen miből eltartani magát és családját. Ahhoz, hogy ők a környéken maradjanak, versenyképes béreket kell adni. A környezetünket, az életünket pedig úgy kell majd kialakítani, hogy ebben mindenki megtalálja a helyét, számítását. Ennek érdekében van még bőven tennivalónk! – zárta szavait Becsó Zsolt.

Mindezt pedig követte az az „éjszaka”, amikor a diák a hegesztőtől, a programozón át a menedzserig bármi lehetett. A program mindenki számára nyitott volt, akár pályakezdő tanulóról, akár olyan felnőttről legyen szó, aki valamilyen szakmát szeretne elsajátítani.

Gerhát Karina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában