Helyi közélet

2017.04.23. 05:38

Sikertörténet Somoskőújfaluból

fenyvesi

A közmunka igenis jelenthet kiutat – bizonyítja személyes sorsokon és a település fejlődésén keresztül is a határmenti Somoskőújfalu. Tóth László polgármester (képünkön) arról tájékoztatott, hogy idén már alig tudják összeszedni a közmunkára az embereket a faluból, mert akik korábban beléptek a rendszerbe és jól teljesítettek, azokat mára „elszívta” a rendes munkaerőpiac. Családok sorsa vált jobbá vált ezáltal, a településen pedig ezen emberek kétkezi munkájával utak, járdák, árkok, buszmegállók épültek az elmúlt években. Idén is teljesíteni fogják a vállalt feladatokat, igaz, az önkormányzatnak nagyon nehéz dolga van – nyilatkozta a település vezetője.

Somoskőújfalu. A faluban élő szakemberek keze munkáját dicsérik a település gyönyörű buszmegállói, de járda és út is épült általuk. Dr. Pintér Sándor belügyminiszter tavaly december elsején miniszteri elismerő oklevelet adományozott a község önkormányzata részére a közfoglalkoztatási programok megvalósításában nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréséül.

[caption id="" align="aligncenter" width="2592"] Fotó: Lakatos Kati[/caption]

A faluban a jól működő közmunka-programból tavaly év végére kinőtt egy szociális szövetkezet is, amelyben jelenleg nyolc fő főállású alkalmazottat foglalkoztatnak, valamint két főt megbízásos jogviszonyban. Üröm az örömben, hogy a településen már alig találni közmunkára behívható lakost, ugyanis a családfők zöme a környező iparban vagy a huszonegyes főút építésén, esetleg ingázó munkásként a fővárosban talált munkát.

Éledezik Nógrád megye, a kormány által éppen ezzel a szándékkal elindított közmunka sokaknak valóban „utat jelent a munkához”. Tóth László polgármester ennek nagyon örül, elmondása szerint ugyanis néhány éve többeket iszonyú helyzetből „emeltek ki” közmunkára. Ez jelenthetett például alkoholizmust, huszonnyolcezer forintos segélyből való tengődést, borzasztó családi sorsokat, vagy közművesítetlen lakhatást.

Megtudtuk, hogy 2015-ben még 170 regisztrált munkanélkülivel számolhatott Somoskőújfalu önkormányzata, akik szinte mind be is lettek vonva a közmunka-programba.

[caption id="" align="aligncenter" width="2592"] Tóth László polgármester - Fotó: Lakatos Kati[/caption]

Három-négy éve százhúsz ember volt a létszám egy időben a programban, s nem minden ütemben ugyanazok a személyek dolgoztak. Most harminc-harmincöt ember összeszedése is problémákat okoz – számolt be Tóth László polgármester. Tavaly többek között megvalósítottak kétezer négyzetméter térköves útépítést és kétszáz méter járdaépítést közmunkásokkal. Ehhez hasonló ütemben szeretnének haladni idén is, de a munkaerőhiány megnehezíti a településvezető dolgát.

– Eltűntek a bevonható emberek. Akik megtanultak dolgozni, azoknak megváltozott a közmunka által az élete. Nagyon érdekes dolog történik, úgy gondolom, hogy ezek a dolgozók nem a feketegazdaságban helyezkedtek el, hanem a környező építkezések és a nagy munkaerő-felvevő ipari parkok – például a bátonyterenyei is – elszívják őket. Mindeközben mi magunk is létrehoztunk egy szociális szövetkezetet, amelyben négy főt az asztalosüzembe, négyet pedig a varrodába vettünk fel, ők sem fognak már a közmunkában dolgozni. Óriási problémával küzdünk tehát jelenleg azzal, hogy a tavaly megtervezett és télen jóváhagyott, most elvégzendő közmunka-programra embereket találjunk – fejtette ki.

[caption id="" align="aligncenter" width="2592"] Fotó: Lakatos Kati[/caption]

Idén a legfontosabb feladat a faluban az útépítés folytatása lesz, a Sport utca tavalyi térkövezése után most a falu egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Köztársaság utat szeretnék végig térkövezni és a vízelvezetését is megoldani betonos árok építésével. Emellett vállaltak egyéb árokkarbantartást és a Várberki-patak medrének kitisztítását is, valamint olyan mezőgazdasági tevékenységeket, mint a fóliasátras zöldség- és virágtermesztést, a parkok, virágágyások gondozását. A közintézmények takarítását és a hivatali adminisztrációs feladatokat is segítik idén közmunkások Somoskőújfaluban, amelynek polgármesteri hivatala egyébként jelenleg szimbolikus helyen, a régi határátkelő épületében működik.

Harminchét fő bevonására tervezték meg a programot, s ha ennyi közmunkást nem is fognak tudni bevonni, a feladatokat meg fogják valósítani – tájékoztatott Tóth László polgármester, aki ebben azért biztos, mert a közfoglalkoztatási program vezetője, Molnár Béla már számtalanszor bizonyította rátermettségét és jó problémamegoldó képességét.

A faluvezető bízik abban, hogy ha kevesebb emberrel is, de meg fogják valósítani a tervezett fejlesztéseket. Ugyan a támogatás a bevont létszámhiánnyal arányosan alacsonyabb lesz, de azt a település jó szervezéssel ki fogja gazdálkodni.

Lakatos Kati

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában