Helyi közélet

2017.04.23. 05:15

„Maradjunk hűek a szabadságunkhoz!”

fenyvesi

A Kubinyi Ferenc Múzeum által szervezett „Kastély Szalon” második összejövetelét tartották a napokban, az intézmény dísztermében, amelyet megtöltöttek az érdeklődők. A vendég gróf Nádasdy Borbála és Nádasdy Andrea grófné volt; mindketten több könyv szerzői. Mint mondták, örömmel tettek eleget a meghívásnak, hogy megosszák gondolataikat a családjukról, hazánk múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Dr. Limbacher Gábor, a múzeum igazgatója és – a szécsényi kastély utolsó tulajdonosa, báró Lipthay Béla unokája – báró Lipthay Antal volt a beszélgetőpartnerük.

Szécsény. Dr. Limbacher Gábor bevezető köszöntőjében szólt arról, hogy a Nádasdy család fontos szereplője volt Magyarország történetének, nevük elválaszthatatlan a nemzet és a közérdek szolgálatától.

Báró Lipthay Antal arról beszélt: a régi világban természetes volt, hogy az egy osztályba tartozó nemesek, főnemesek együtt élték az életüket. Sajnos, a kulturális folytonosság a kommunista diktatúra idején megszakadt, a társadalmat szöveteire szedték szét. Elmondta, hogy gróf Nádasdy Borbálával most találkozott először, Nádasdy Andrea grófnéval volt szerencséje találkozni az 1990-es években.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] Dr. Limbacher Gábor, Nádasdy Andrea grófné, gróf Nádasdy Borbála és báró Lipthay Antal (balról jobbra) a „Kastély Szalon” második összejövetelén[/caption]

A továbbiakban kiemelte Andrea férjének, Nádasdy Ferencnek a hazaszeretetét, elkötelezettségét, családcentrikusságát. Elmondta, hogy az 1990-es években a köz javára alapítványt hozott létre, amely programjával megkapta a Ford Kulturális és Természeti Örökség Díj hazai-, valamint európai díját, amelyet Törökországban adtak át. Az ünnepségen jelen volt William C. Ford is. Nádasdy Ferenc elkötelezettségénél fogva olyan beszédet mondott, amely emelte Magyarország jó hírnevét, attól kezdve másként néztek hazánkra és beszéltek rólunk, magyarokról.

A vendégek felvázolták családjuk történetét. A Nádasdyak IV. Béla királytól kapták a nemességet, az 1300-as évek elején Károly Róbert oldalán harcoltak Csák Máté ellen. Nádasdy Mihályt beválasztották a Sárkányrend lovagjai közé. Nádasdy Ferenc kiváló hadvezérként harcolt a töröksereg ellen. A felmenők között volt országnádor, országbíró, tábornok, tábornagy, horvát bán A mecenatúra a család életében mindig jelen volt. Templomot, kolostort építettek, pártolói voltak az irodalomnak és a művészeteknek. Az 1860-70-es években Nádasdladányban felépült kastélyuk a család otthona és a Dunántúl kulturális központja volt.

A beszélgetés során felidézték az 1950-es éveket. Nádasdy Ferenc édesapját 1944-ben a szovjet katonák lelőtték. A család ezután Ausztriába menekült, ahonnan 1945 végén tértek haza. Itthon a megaláztatás, a lelki terror, a kitelepítés, a család szétszóratása várt rájuk.

– A kereszténység szellemében a kötelességtudatra neveltek minket. Ezért is voltunk képesek elviselni azokat a borzalmas éveket – mondta Borbála. Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után emigráltak.

– Nem akartuk itt hagyni az országot, de édesapám azt mondta: kislányom, itt semmi jó nem vár rád. Amikor már lezárták a határt, felépült a vasfüggöny, 1957 februárjában veszélyes körülmények között sikerült átjutnunk Ausztriába –  emlékezett vissza Borbála. Mint mondta, a gyökereik itt vannak a magyar földben, visszavágytak, s amikor lehetett, hazajöttek.

Arra a kérdésre, hogy most hogyan látják Magyarország jövőjét, mindketten így válaszoltak: „maradjunk hűek a szabadsághoz!”

A vendégek példát állítottak a jelenlévők elé hazaszeretetből és emberségből. Nehéz, megpróbáltatásokkal teli élet után hazajöttek, és most itt szolgálják nemzetünket.

A beszélgetés végén Stayer László, Szécsény város polgármestere a jelenlévők és a maga nevében is megköszönte a hasznos gondolatokat. Dr. Limbacher Gábor pedig bejelentette, hogy a „Kastély Szalon” következő összejövetelét május 11-én tartják. Akkor gróf Széchényi Kálmán és gróf Széchényi Jenő lesz a vendég.

Szenográdi Ferenc

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában