Helyi közélet

2017.04.25. 05:34

„Gyere-K-épbe” gyermekjogi rendezvény

fenyvesi

Múlt szombaton négyszáz fő részvételével a Salgótarjáni Városi  Sportcsarnokban „állomásozott” az Integrált Jogvédelmi Szolgálat „Gyere-K-épbe” elnevezésű gyermekjogi rendezvénysorozata. Az országos roadshow negyedik helyszínén a gyermekotthonokban és nevelőszülőknél élő fiatalok, valamint kísérőik egész nap hasznos ismeretterjesztő és szakmai programokon vehettek részt.

Salgótarján. A rendezvényen kialakított jogpontokon a résztvevő gyermekek különböző játékok segítségével tájékozódhattak a kapcsolattartáshoz, az oktatáshoz, valamint a tulajdonhoz való jogokról. A jelenlévők a helyi társszervezetek – a rendőrség, a vöröskereszt, a mentők, illetve a katasztrófavédelem – munkájába is betekintettek, miközben praktikus ismereteket szereztek az elsősegélynyújtásról, a közlekedésbiztonságról, vagy éppen a bűnmegelőzésről.

[caption id="" align="aligncenter" width="1128"] Fotó: Niederland Dávid[/caption]

Ezek mellett a Nógrád Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályának közreműködésével az egészséges életmód, a Salgótarjáni Család-, Esélyteremtési és Önkéntes Ház segítségével pedig az esélyegyenlőséghez való jog került középpontba.

[caption id="" align="aligncenter" width="983"] Fotó: Niederland Dávid[/caption]

Nagy sikere volt az esemény kísérőprogramjának, a regionális labdarúgó-bajnokságnak is, amelyet a szolgálat azzal a céllal szervezett a résztvevő lányoknak és fiúknak, hogy felhívja a figyelmet az egymás iránti tisztelet, továbbá az egészséges életmód fontosságára. Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat kiemelt feladatának tartja a gyermekek jogainak maradéktalan érvényesülését, a felnövekvő társadalom jogtudatosításának erősítését, széles körű fejlesztését. A szervezet jogelődje, az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) 2015-ben e célból indította útjára a „Gyere-K-épbe” elnevezésű rendezvénysorozatát, amely a gyermekotthonokban, illetve a nevelőszülőknél élő fiatalokat, valamint kísérőiket szólítja meg.

[caption id="" align="aligncenter" width="1341"] Fotó: Niederland Dávid[/caption]

Az idei roadshow két hónapon keresztül az ország hét helyszínén – Budapesten, Győrben, Gyulán, Salgótarjánban, Szekszárdon, Szolnokon, Tatabányán – biztosít hasznos gyermekjogi ismeretterjesztő programokat, továbbá egész napos kikapcsolódást az érintett résztvevőknek.

[caption id="" align="aligncenter" width="1409"] Fotó: Niederland Dávid[/caption]

A regionális napokat, valamint a bajnokságokat követően a programsorozat június 8-án jogismereti versennyel, és a sportbajnokság országos döntőjével zárul majd Budapesten.

Gerhát K.

[images cols="six" lightbox="true"> [image link="18973" image="18973"> [image link="18974" image="18974"> [image link="18975" image="18975"> [image link="18976" image="18976"> [image link="18977" image="18977"> [image link="18978" image="18978"> [/images>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában