Helyi közélet

2017.04.15. 07:17

„A világ tele van csodákkal…”

fenyvesi

Fehérvári Gábor Alfréd – Freddie – magyar énekes neve talán senki számára nem cseng ismeretlenül. A köztudatba először 2014 őszén robbant be, amikor jelentkezett az egyik legnagyobb kereskedelmi csatorna énekes-tehetségkutatójába, amelyben bizonyította: a mikrofon mögött a helye. Különleges hangszínével elkápráztatta a zsűri tagjait, valamint a közönséget is, s ennek köszönhetően a versenyben egészen a negyedik helyig menetelt előre töretlenül. A műsor után a fiatal énekes neve nem merült a feledés homályába, sorra jelentek meg fülbemászóbbnál fülbemászóbb dalai – mint például a „Mary Joe”, a „Neked nem kell”, a „Pioneer”, vagy a „Na jó Hello” – a rádiós slágerlistákon. A „Pioneer” – szabad fordításban „Úttörő” – című számát pedig még azon olvasóink is ismerhetik, akik az énekversenyt nem követték fokozott figyelemmel. Az előadó e dallal nyerte meg 2016-ban a köztévé eurovíziós dalválasztó műsorát, s ezzel párhuzamosan azt is, hogy ő képviselhette hazánkat Stockholm városában, a hatvanegyedik Eurovíziós Dalfesztiválon.

Salgótarján. A közelmúltban Freddie megyeszékhelyünkre látogatott csapatával – Szebényi Dániellel és Baranyi Gergellyel – médiaturnéjuk keretén belül, amelynek célja, hogy bemutassák legújabb dalukat az ország különböző pontjainak médiumaiban. Egy rádiós és egy televíziós interjú között lapunknak is lehetősége nyílt beszélgetni az énekessel, s párbeszédünk alatt az új zene, a legfrissebb videoklip, illetve az elkövetkezendő időszak tervei is terítékre kerültek a Radio Focus székházának társalgójában.

– Miről szól az új dalotok?

Az új zene a „Csodák” címet viseli, amelyet jelenlegi turnénk keretén belül a média segítségével szeretnénk az ország különböző pontjain élő közönség elé tárni. A csapattal nagyon szeretjük ezt a dalt, ugyanis egy nagyon jó, mély mondanivalójú, s egyben jelentőségteljes dalszövegű zeneszám született, hála a rengeteg szakembernek, akik segítik a munkánkat. Az új dalhoz egyébként készült egy klip is, amelyet március 29-én, szerdán tettünk közzé a legnagyobb videómegosztó-portálon. A képernyőn nem tudtuk volna a „Csodák” minden egyes részletét hűen visszaadni, így a szöveg egy-egy fontosabb motívumait igyekeztünk megragadni. Ez szükségszerű volt, mert csak így tudtuk elkerülni azt, hogy ne egy káoszszerű, kaotikus videó legyen a munkánk végeredménye. A dal szövegével azt szerettük volna kifejezni, hogy az emberek folyamatosan keresik a csodákat. Sokan csak várnak arra, hogy valami fantasztikus történjen az életükben, s közben észre sem veszik, hogy a világ tele van számtalan széppel és jóval. Úgy gondolom: a csodát mindenben felfedezhetjük, csak nyitott szemmel kell járnunk a világban

[caption id="" align="aligncenter" width="2793"] „A zenélés az én egyik csodám!” - Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

– Hiszel a csodákban?

Nem kell hinnem benne, mert tudom, hogy a világ tele van csodákkal. A dalban is éneklem: „ott van, érzem, benned és bennem, minden hangban, káoszban, rendben.” Számomra ez kicsit olyan, mint a gravitáció, amelyről egyszerűen csak tudom, hogy létezik, amelyet egyszerűen naponta megtapasztalok. Életünk minden egyes pillanatát úgy kell megélnünk, hogy képesek legyünk odafigyelni minden apróbb részletre, s akkor előbb-utóbb észrevesszük és érezzük is majd a körülöttünk jelenlévő folytonos varázslatot.

– Hol forgattátok a klipet?

Forgatási helyszínnek Sződligetet választottuk, mert a községnek van egy igazán családias, külvárosias jellege, s emellett egészen elképesztő, festői hangulatú atmoszférával rendelkezik. Ezeken kívül az egész táj csendet és nyugalmat is áraszt magából. Az ott található horgásztó látványa pedig egyszerűen magával ragadja az embert, még befagyott állapotában is. A klipet ugyanis március elején forgattuk le, így az idő még nem melegedett fel annyira, hogy a nagy mennyiségű víz fel tudjon olvadni. S ezek mind együttesen járultak hozzá az elkészült videó friss, szép és egyben tavaszias képi világához.

– A közelmúltban tettétek nyilvánossá a zenei videót. Hogyan látod, milyen az eddigi fogadtatása a dalnak?

A videóra három nap alatt nyolcvanötezerszer kattintottak rá az internetes felületen, s ez szerintem egy jó arány. A turnénak köszönhetően a dal folyamatosan „kúszik be” a rádiókba is. Most nem tehetünk mást, minthogy türelmesen várjuk a visszajelzéseket. Bízunk abban, ha majd a dal beérik, akkor akár a tavasz egyik meghatározó zenei szimbólumává is válhat, mint két évvel ezelőtt a „Mary Joe” című számunk.

– Milyen érzéssel tölt el, hogy te leszel Rátonyi Krisztina oldalán az idei Eurovíziós Dalfesztivál szakkommentátora?

Érdekes váltás, nem igaz? Tavaly még énekeltem, s a hazámat képviseltem a stockholmi színpadon, most pedig ugyanarra az eseményre – immár Kijevbe – szakkommentátorként utazom ki. Izgatottan várom, mert ez egy egészen új kihívás számomra. Nem tudnám azt mondani, hogy félek tőle, mert szeretem próbára tenni új dolgokban a tudásomat, olyanokban, amelyekben eddig még nem volt részem. Az én feladatom tulajdonképpen az lesz, hogy apróbb részleteket osztok meg a nézőkkel, amelyeknek köszönhetően a képernyőn megjelenő dolgok mögé láthatnak majd. Ezen kívül elmondhatom, hogy az adott pillanatban mi játszódik le egy-egy fellépő fejében, s mi történik akkor, amikor az átkötő produkciókat mutatják. Akárhonnan is nézem, ez egy óraműpontossággal megtervezett hatalmas show-műsor. Kíváncsian várom

– Milyen esélye lehet szerinted Kijevben az idei nyertesnek, Pápai Jocinak?

Úgy gondolom, hogy hiába is találgatnék: a helyezés előre megjósolhatatlan. Nekünk – magyaroknak – egy dolgunk van mindösszesen, hogy teljes mellszélességgel az előadónk mellett álljunk, és szurkoljunk neki. Joci feladata pedig annyi, hogy ugyanolyan szépen, tökéletesen, és teljes odaadással elénekelje a dalfesztiválon is a nótát, mint ahogyan a köztévé dalválogatójában is megtette. Amennyiben ez megtörtént, már nincs más dolgunk, mint reménykedni abban, hogy a különböző nemzetiségek közönségének is elnyeri a tetszését, s hogy ez a szeretet majd a pontokban is megnyilvánul

[caption id="" align="aligncenter" width="2764"] „Életünk minden egyes pillanatát úgy kell megélnünk, hogy képesek legyünk odafigyelni minden apróbb részletre, s akkor előbb-utóbb észrevesszük és érezzük is majd a körülöttünk jelenlévő folytonos varázslatot” - Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

– Milyen terveid vannak zenei vonalon?

Már most neki álltunk a második lemezanyag elkészítésének. Na, persze ez nem azt jelenti, hogy idén jön is a következő lemezünk, csupán szeretnénk összegyűjteni azokat a gondolatokat és érzéseket, amelyekről érdemes lehet dalt írni a jövőben. Amennyiben úgy alakul, hogy majd húsz dalból kell válogatnunk a következő nagylemezre, akkor az egy nagyon kellemes „teher” lesz számunkra. Tavaly novemberben jelent meg az első albumunk, és nem szerettünk volna megállni! A most megszületendő ötleteket pedig csinosítgatjuk és alakítgatjuk az előttünk álló időszakban, hogy ha elérkezik az alkalom az új album piacra dobására, már csak szortírozni kelljen a dalok között. A folyamatos koncertek mellett pedig – a „Csodák” rádióba történő „bekúszása” után – azon is el kezdünk gondolkodni, hogy mi legyen a következő zene, amelyet a média elé tárunk majd Szerencsére lesz dolgunk bőven!

– Visszavárhatunk Salgótarjánba?

Nagyon bízom benne, hogy akár már a nyár folyamán egy szabadtéri rendezvényre visszatérhetünk ide, a nógrádi megyeszékhelyre. S amennyiben a szervezők gondolnak majd ránk, természetesen hatalmas szeretettel utazunk le hozzátok. Tervben van, hogy ősszel elindítunk egy klubkoncert-turnét is, amely során Salgótarján neve is felmerült. Az elgondolás annyi, hogy a helyi klubban egy hétvégi időpontban zenélnénk a környékbeli közönségnek is.

– Mindig az volt a vágyad, ahol most tartasz?

Ha visszagondolok, valójában nagyon messzire kerültem attól a pályától, amelyet elképzeltem a középiskolai éveim alatt, sőt a főiskolát is kereskedelmi vonalon végeztem. Mindig szerettem énekelni, s egy idő után rájöttem, hogy ez engem sokkal jobban érdekel annál, hogy csak egy hobbi maradjon. Sokan vannak ezzel így, mint én: szeretnek zenélni, ám megrekednek a puszta szenvedély szintjén. Keményen dolgoztam, és nekem sikerült ebből kitörnöm. Most azt érzem: jó irányba tartok, jó úton járok. A zenében bármit meg tudok élni, s nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy azzal foglalkozhatom, amely teljessé tesz, amelyben megtaláltam önmagamat! A zenélés az én egyik „csodám”!

Palchuber Kinga

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában