Helyi közélet

2017.02.21. 13:37

Vallási turizmusról tanácskoztak

fenyvesi

Mátraverebély-Szentkúton szervezték meg nemrég a Kárpát–medencei zarándokhelyek és katolikus turisztikai célpontok konferenciáját. Világszerte új jelenség, hogy a búcsújáróhelyeket nemcsak zarándokok, hanem turisták is felkeresik, így ezek az alkalmak lehetőséget biztosítanak számunkra a hit átadására. Milyen jó gyakorlatok honosodtak meg a turisták által kedvelt külföldi zarándokhelyeken? Mi az igénye egy turisztikai cégnek ahhoz, hogy programjába beemelje egy-egy zarándokhely felkeresését? Szakemberek segítségével erre kerestük a választ.

Mátraverebély-Szentkút. Marótyné Ugron Éva, a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely intézményvezetője arról tájékoztatott: a konferencia célja az volt, hogy segítséget nyújtson a zarándoklatok, a vallási turizmus és a különböző turisztikai feltételek találkozásában. Mindezt annak érdekében, hogy a hitéleti események és a turisztikai intézmények kölcsönös elvárásai egyre jobban segíteni tudják egymást.

Kiemelt előadóként Mezősi Erika nővér, a spanyolországi Szent Ágoston rend – Megtérés közösségből a zarándokfogadás művészetéről tartott előadást, amelyben hangsúlyozta, hogy Isten gondoskodó szeretetével fogadni a testi-lelki szükségleteikkel a zarándokokat, igenis művészet.Rávilágított arra, hogy szent helyből hogyan csináljunk úgy turisztikai központot, hogy mégis az egyházzal találkozzanak a vendégek.

Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turisztikai Ügynökség aktív turizmusért felelős igazgatója kitért arra, hogy „Értékesíthető-e a lelki élmény a turisztikai piacon?” Előadásával egyértelmű választ jelentett a vallási turizmus katolikus helyszínein dolgozóknak, hogy egyre nagyobb az igény a katolikus célpontokra, és megkülönböztetett szektorként kell kezelni a vallási turizmust illetve a zarándoklatokat.

[caption id="" align="aligncenter" width="1341"] A konferencia célja az volt, hogy segítséget nyújtson a zarándoklatok, a vallási turizmus és a különböző turisztikai feltételek találkozásában[/caption]

Dr. Füzes Ádám, a Kartner Károly Felnőttképzési Intézet igazgatója a liturgia és a turista kapcsolatáról beszélt, kiemelve a pasztorális kapcsolattartás fontosságát a turistákkal. Dr. Nagy Krisztina, a Sapientia Főiskola képviseletében kegyhelyek, gyermekzarándoklatok, gyermek-lelkinapok szakmai kidolgozásában nyújtott segítséget. Előadása utat mutatott egy új generáció eléréséhez.

A konferencia utolsó napján, Ulmer Zsolt és Dombai András, az Online Marketing Stratégia Kft. alapítói segítettek a kegyhelyek és egyéb intézmények üzemeltetőinek eligazodni az online marketing eszközök útvesztőjében, szentkúti esettanulmánnyal alátámasztva, hogy hogyan segíthetnek a modern online marketing eszközök több emberhez eljuttatni a vallási intézmények üzenetét. A konferencia gyakorlati bemutatóval, workshoppal zárult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában