Helyi közélet

2017.02.18. 06:46

Több autóbaleset, sikeres nyomozások

fenyvesi

Jó évet zárt a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság mind szakmai, mind az önkormányzatokkal és a civilekkel való kapcsolattartás terén – jelentette be tegnap tartott évértékelő sajtótájékoztatóján dr. Nagy László dandártábornok, megyei főkapitány. Megtudtuk: csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, a kiemelt bűncselekmények esetében pedig a megye felderítési és nyomozási eredményességi mutatója országosan kiemelkedő. A közúti balesetek száma viszont emelkedett térségünkben 2015-höz képest.

Salgótarján. Dr. Nagy László dandártábornok február 15-én, a Megyeházán tartott évértékelő értekezleten beszélt kollégáinak a főkapitányság tavalyi teljesítményéről, az ott elhangzottakat pedig tegnap tárta nyilvánosság elé.

[caption id="" align="aligncenter" width="1970"] Dr. Nagy László dandártábornok, megyei főkapitány elmondta: emberölés és rablás tekintetében száz százalékos a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság felderítési mutatója (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság épületében rendezett sajtótájékoztatón kiemelte, hogy csökkent tavaly a regisztrált bűncselekmények száma. A 2015-ös bázisévben 4785 bűncselekményt regisztráltak, míg 2016-ban ez a szám 3630 volt. Tovább mérséklődött a közterületen elkövetett és a kiemelten kezelt bűncselekmények száma is. Ez utóbbiak felderítési és nyomozási eredményességi mutatója 61 százalékos, amely az elmúlt tíz év legjobbja megyénkben, és ezzel a 2016-os esztendőt nézve országosan is az első helyet foglalja el a megyei főkapitányságok rangsorában a nógrádi.

– Pásztó, Szécsény és Rétság körzetében tavaly kiemelkedően teljesítettek a kapitányságok nyomozói fogalmazott dr. Nagy László dandártábornok, és azt is elmondta, hogy emberölés és rablás tekintetében 100 százalékos a megyei főkapitányság felderítési mutatója.

Közölte, hogy a személyi sérüléssel járó- és a halálos kimenetelű közúti közlekedési balesetek száma sajnálatos módon emelkedett tavaly 2015-höz képest. Tizenkilenccel nőtt a könnyű-, héttel a súlyos sérüléssel járó balesetek száma és kettővel a halálos kimenetelűeké.

[caption id="" align="aligncenter" width="1342"] A rendőrök idén fokozott erőfeszítéseket fognak tenni azért, hogy a balesetek száma csökkenjen (Fotó: Rendőrség)[/caption]

Idén fokozott erőfeszítéseket fognak tenni azért, hogy a balesetek száma csökkenjen – jelentette be a főkapitány, s elmondta, hogy már bevezették az úgynevezett „finn módszeres” ellenőrzést az utakon, amely azt jelenti, hogy a rendőrök kizárólag az alkoholfogyasztást vizsgálják, ha a szonda nullát mutat, már haladhatnak is tovább a járművek. Ez egy gyors és hatékony módszer az ittas vezetők kiszűrésére.

– Erre azért is van nagy szükség, mert az általános baleseti okok mellett – mint például a gyorshajtás és az elsőbbségadás elmulasztása – az ittasság nagy szerepet játszik a balesetekben – fogalmazott dr. Nagy László dandártábornok. Hozzátette: 2016 áprilisában elindult megyénkben a VÉDA intelligens kamerahálózati-rendszer is, amely ellenőrzi a haladó járművek sebességét és azt, hogy az utasok be vannak-e kötve, valamint a sofőr esetleges telefonhasználatát is.

Ezen túlmenően a rendőr-főkapitányság vezetője az idei év legfontosabb feladatai között határozta meg a közterületi jelenlét további fokozását, a lakosságot leginkább irritáló bűncselekmények – korrupció, lopás, betöréses lopás, személy elleni erőszakos bűncselekmények és a közterületen elkövetett bűncselekmények – elleni hatékony fellépést.

Tavaly különböző váltásokban száz főt állítottak a déli határvédelem szolgálatába a nógrádi állományból, az ő hiányukat belső átszervezésekkel és az együttműködő partnereik bevonásával pótolták. Minden feladatot teljesíteni tudtak, ez idén sem fog számukra gondot okozni – hangsúlyozta a főkapitány, s hozzátette, hogy részt vesznek az állami határvadász-toborzásban is. A kampány eredményeként országosan már ezernél is több a beiskolázottak száma, s a munkát addig folytatják, amíg el nem érik a háromezret.

[caption id="" align="aligncenter" width="1100"] A rendőrök idén fokozott erőfeszítéseket fognak tenni azért, hogy a balesetek száma csökkenjen (Fotó: Rendőrség)[/caption]

A 2016-os évben végrehajtott feladatok közül az illegális migráció kezelésével, az e-útdíjas kötelezettségek teljesítésével, a lakosság szubjektív biztonságérzetének jó szinten tartásával és a közterületi alapszolgálat biztosításával el tudták érni azt, hogy a megyében sehol nem keletkezett közbiztonsági hiányosság a 2015-ös év eredményeihez képest.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság 2003-ban elindított egy minőségfejlesztési projektet, amely egy társadalmi hatásvizsgálatot is magába foglalt, és amelynek az volt a célja, hogy megtudják, mit ért el a rendőrség a helyi közösségek kívánalmainak a kielégítése terén.

– Munkánk eredményeként 2016-ra eljutottunk oda, hogy az egytől ötig terjedő skálán az önkormányzatok a rendőrség és az önkormányzat kapcsolatát 4,68 századra, a településen végzett rendőri tevékenységet pedig 4,19 századra értékelték. Ez egy magas érték és egy nagyon jó visszajelzés – emelte ki a főkapitány.

Dr. Nagy László dandártábornok végezetül elmondta, hogy összefogás nélkül mindez nem sikerülhetett volna és köszönetét fejezte ki az állomány tagjainak és az együttműködő társszerveknek.

Lakatos Kati

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában