Helyi közélet

2017.02.15. 07:19

Tiszteld a múltat a jelenben!

fenyvesi

A Mihályfi Ernő művelődési ház aulájában tömött széksorok között nyitotta meg a „Kultúrházak éjjel-nappal” országos rendezvénysorozat második napi eseményét Polonkai Katalin intézményvezető.

Palotás.

A  Magyar Népművelők Egyesülete idén XI. alkalommal hirdette meg, ezúttal „Mindennapi hagyományaink” címmel a háromnapos hétvégi eseménysorozatot, amelybe mi, palotásiak is bekapcsolódtunk – kezdte megnyitó beszédét az intézményt irányító vezető, majd a zsúfolásig megtelt aulában a helyieken kívül külön köszöntötte Somodi János kanonok urat, Szabó Mihály polgármestert és Babcsány Józsefné festőművészt.

[caption id="" align="aligncenter" width="1255"] Polonkai Katalin intézményvezető nyitotta meg a második nap eseményét[/caption]

A rendezvény első, pénteki napjáról elmondta, hogy Rózsás Viki táncdalénekesnő interaktív zenés műsora mellett a Palotás Ifjúságáért Alapítvány tagjainak segítségével a gyermekek ezúttal a farsangi álarc készítés fortélyaival is megismerkedhettek.

[caption id="" align="aligncenter" width="773"] Babcsány Józsefné (középen) festőművész kiállítását Osgyáni Lajosné (kép jobb szélén) nyitotta meg[/caption]

„A múltat tiszteld a jelenben és tartsd a jövőnek” – idézte a megjelentek előtt Vörösmarty Mihályt, majd hozzátette: ez ma is elgondolkodtató és megszívlelendő intelem. Egyszóval nekünk kötelességünk megőrizni a múlt életmódi emlékeit.

[caption id="" align="aligncenter" width="706"] Harmos Ferenc fuvolán és szájharmonikán adta elő műsorszámait.[/caption]

– Mai eseménysorozatunkat is ennek szellemében ajánljuk önöknek –zárta megnyitó beszédét Polonkai Katalin.

Ezt követően a bátonyterenyei Osgyáni Lajosné nyitotta meg a szintén bátonyterenyei Babcsány Józsefné festőművész 31 alkotásból álló kiállítását.

– A háromgyermekes édesanya nyugdíjas korában jutott el arra az elhatározásra, hogy a gyermekkorától meglévő képzőművészeti tehetségét, kreativitását, alapvetően a paraszti világot megörökítse vászonképein. Alkotásai érdekes emberi mozzanatokkal, arcokkal ábrázolja a régmúlt mindennapi életét. Képeit tekintve az idősebbekben még élénken felidéződik, hogy amikor a nagymamánál, nagypapánál jártak, micsoda élményt jelentett számukra a disznóvágás, a kukoricatörés, vagy más mezőgazdasági munka. Mindezt Babcsány Józsefné, Ilonka néni festményei nyomán most alotáson viszontláthatják – mondta a tárlat megnyitásakor Osgyáni Lajosné.

[caption id="" align="aligncenter" width="1255"] A Kenderike néptánccsoport tagjai több műsorszámot adtak elő[/caption]

Ezt követően Harmos Ferenc fuvolán és szájharmonikán – hagyományőrzésként – két zeneszámot adott elő. Egyikben a gyermekek nem kis örömére a 100 Folk Celsius együttes száma, a „Nagy ho-ho-ho horgász” hangzott fel.

[caption id="" align="aligncenter" width="1255"] „A fonóban” című darabjukkal nagy sikert arattak nyugdíjas klub tagjai[/caption]

Őt az alkalmi színtéren György Tamás kisdiák váltotta fel, aki „Az ember a legerősebb” című népmesét adta elő, majd a Jeléné Almási Ágnes által vezetett Kenderike néptánccsoport kicsinyeinek somogyi ugróstáncát tekinthette meg a szépszámú közönség. A továbbiakban Varga Bence, Somodi Fanni meséi, illetve ismételten a Kenderike néptánccsoport korosabb gyermekei által bemutatott táncösszeállítás következett. Ezután Harmos Ferenc újabb remekbeszabott produkciójának tapsolhattak a jelenlévők. Végül a helyi nyugdíjas klub tagjai adták elő „A fonóban” című tréfás színdarabot, ami hatalmas sikert aratott a megjelentek körében. A műsoros est végén egy kis megvendégelés, teaház és farsangi fánk várta a közönséget.

Cz. Zentai

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában