Helyi közélet

2017.02.04. 06:52

Szivárvány a ház fala, odajárok én haza…

fenyvesi

A pásztói Szentlélek temetőben vette kezdetét a pásztói születésű, kétszeres Munkácsy-díjas grafikusművész, Csohány Kálmán születésének 92. évfordulójára rendezett emlékünnepség csütörtökön.

Pásztó. A Csohány Baráti Kör Pásztó Kultúrájáért Alapítvány által szervezett eseményen Herczegné Varga Ilona, a Mikszáth Kálmán Líceum igazgatója mondott bevezetőt. Ezt követően  az emlékezők a líceum  irodalmi összeállítását hallgathatták meg. Elhangzott a grafikusművész több költeménye, valamint a pásztói származású Vészabó Noémi: Szivárvány a ház fala című verse is.

[caption id="" align="aligncenter" width="2701"] Pásztó önkormányzata nevében Farkas Attila alpolgármester helyezett el koszorút Csohány Kálmán kopjafás sírboltjánál (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

A temetői megemlékezést koszorúzás zárta, amelynek során Perényi Anna művésztanár, Illés Rudolf, Farkas Attila alpolgármester, dr. Hír János múzeumigazgató, Herczegné Varga Ilona, a Csohány Baráti Kör Pásztó Kultúrájáért Alapítvány, Molnár Márk diák pedig a Mikszáth Líceum képviseletében helyezte el a művész kopjafás sírboltjánál a kegyelet virágait.

Ezután az emléknap a Múzeumkertben folytatódott, a Csohány Kálmán Galériában. Itt elsőként a Rajeczky Benjamin Zeneiskola tanára, Fekete Klaudia cselló- és Kelemen Inez hegedűjátékát hallhatta a közönség, majd dr. Hír János múzeumigazgató köszöntötte az ez évi emléknapon megjelenteket.

[caption id="" align="aligncenter" width="2897"] A Csohány Kálmán Galériában dr. Hír János múzeumigazgató köszöntötte az emléknapon megjelenteket (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Ezt követően Perényi Anna, Szurdokpüspökiben élő művésztanár méltatta Csohány Kálmán életútját, majd személyes élményeit elevenítette fel a művésszel történt találkozásairól.

– Amikor az egyik képzőművészeti táborban a szalonnasütéses tábortűznél beszélt a bányászélet viszontagságairól, vagy az erdélyi favágásáról, sajátos gondolkodásáról, és el is énekelt néhány erdélyi népdalt, az számomra katartikus élmény volt. Ezúttal viszont nem az én élményeim a fontosak, hanem a művész és annak alkotásai. Úgy érzem, nem igazán van jogom, hogy foszladozó gondolataimat a művész munkáihoz kapcsoljam, ezért kérem, fogadják el tőlem a B. Supka Magdolna és Shah Gabriella művészettörténész által írtakat!

[caption id="" align="aligncenter" width="3008"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Perényi Anna művésztanár ezt követően elcsukló hangon olvasta fel ifj. Szabó István szobrászművész, aki a napokban hunyt el, Csohány Kálmánról korábban írott jellemzését, ami így hangzik: „egyedi karakterét öntörvényű grafikusnak vélem, aki úgy rajzolt arcokat, fákat, madarakat, virágokat, olyan szűkszavúan találóan, ahogy egy bölcs parasztember beszél. Amilyen hatalmas tenyere, keze volt, amilyen keményen ölelt, olyan hites rajzokat, illusztrációkat készített. Egyetértek azokkal, akik szerint Csohány valóságos grafikai költészetet művelt.”

Továbbiakban Perényi Anna a nagyteremben elhelyezett félszáz alkotás közül néhányat kiemelve méltatott, majd a Csohány Kálmán szakrális rajzai című kiállítást a nagyközönség számára is megnyitotta.

Az emléknapot a Mikszáth Kálmán Líceum három diákja – Gortva István, Csoma Helga és Molnár Márk – irodalmi műsora, valamint a Herczegné Varga Ilona által előadott Vannak kötelékek című vers zárta.

Cz.Zentai

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában