Helyi közélet

2017.02.25. 08:39

Százmilliónyi ártatlan áldozat…

fenyvesi

Tegnap a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata ünnepi megemlékezést tartott a December 8. téren. A koszorúzási ünnepségen emlékezőbeszédet mondott Dániel Zoltán alpolgármester, valamint Bérczesi Mihályné, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz) Nógrád Megyei Szervezetének elnöke is tiszteletét fejezte ki a kommunizmus több milliónyi ártatlan áldozata iránt. Az ünnepélyes koszorúzáson a Bolyai János Gimnázium növendékei működtek közre.

Salgótarján. A megemlékezés elején a Himnusz dallamai járták át a December 8. tér emlékezőkkel megtelt helyszínét, amelyet a jelenlévők közösen el is énekeltek a kommunizmus áldozatainak emlékéért tisztelegve, majd Bérczesi Mihályné, a Pofosz Nógrád Megyei Szervezetének elnöke tartotta meg nyitóbeszédét.

[caption id="" align="aligncenter" width="2513"] – Százmillió embertársunkat gyászoljuk, azokat, akiket egy eszme ürügyén gyilkoltak meg – hangsúlyozta Bérczesi Mihályné, a Pofosz megyei elnöke (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

– Százmillió embertársunkat gyászoljuk, azokat, akiket egy eszme ürügyén gyilkoltak meg – kezdte gondolatait. Ezt követően visszaemlékezett a múltra, s felidézett számtalan olyan eseményt, amelyekben magyar honfitársaink politikai gyilkosságok áldozataivá váltak. Kifejtette továbbá, hogy a koszorúzási ünnepségen a jelenlévők egyszerre tisztelegtek, s emlékeztek meg az éhínségben, a kényszermunkatáborban, a kivégzés által elhunytakra, de azokra is, akiket börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akiket csoport- vagy vallási hovatartozásuk miatt üldöztek, azaz mindenkire, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.

[caption id="" align="aligncenter" width="2415"] A kommunizmus az emberiség történetének egyik legnagyobb szabású ígérete volt, azonban szabadság helyett, egy birodalom zsarnoki rendszere épült ki – mondta Dániel Zoltán (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

– Hajtsunk fejet e borzalmas tettek százmillió áldozatának emléke előtt! – zárta gondolatait Bérczesi Mihályné.

Az elnök emlékezését követően Dániel Zoltán alpolgármester lépett a mikrofonhoz, aki úgy fogalmazott: a társadalmak azáltal formálják önképüket, és teszik azt nemzedékeken át folytonossá, hogy kialakítják az emlékezés kultúráját, hiszen emlékezet nélkül nem létezhetne sem család, sem közösség, sem nemzet.

– Azért jöttünk össze, hogy tisztelegjünk azok előtt, akik a kommunista diktatúra áldozataiként, a hatalmi önkény elleni harcra tették fel életüket – emelte ki Dániel Zoltán. Az alpolgármester ezen kívül hangsúlyozta azt is: a kommunizmus az emberiség történetének egyik legnagyobb szabású ígérete volt, azonban szabadság helyett, egy birodalom zsarnoki rendszere épült ki.

– Emlékeznünk, valamint emlékeztetnünk is kell a diktatúrák borzalmaira, hogy soha többé nem történhessen velünk hasonló! – tette hozzá zárszóként.

[caption id="" align="aligncenter" width="2450"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Az alpolgármester szavai után a Bolyai János Gimnázium négy növendéke lépett a megemlékezők elé. Műsorukkal megidézték a múltat, az akkori eseményeket, hangulatot, s az addig csupán lengedező szél hirtelen feltámadt, ahogyan a – szavalás alatti – szomorkás aláfestő zene hangjai elkezdték betölteni a megemlékezés helyszínét. Az ünnepségen állva kicsit olyan érzés foghatta el az embereket, mintha az ártatlan áldozatok szellemei is megjelentek volna az emlékezők között

Az ünnepélyes előadás után annak a megjelent közel tizennégy helyi szervezetnek, s intézménynek a képviselői elhelyezték koszorúikat a kommunizmus műemlékének lábánál.

Az emlékezésen közösen hajtottak fejet a jelenlévők több milliónyi, ártatlanul meggyilkolt embertársuk emléke előtt, valamint tisztelettel és kegyelemmel emlékeztek azokra a szülőkre, nagyszülőkre, rokonokra, s mindazokra, akik embertelen körülmények között is emberek tudtak maradni

Palchuber Kinga

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában