Helyi közélet

2017.02.10. 06:42

Salgótarjáni rektorhelyettes az ELTE élén

fenyvesi

Ez év január 1-től az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen (ELTE) a salgótarjáni, pontosabban zagyvapálfalvai származású dr. Zentai László egyetemi tanár vette át az oktatási és tanulmányi rektorhelyettes feladatkörét.

[caption id="" align="aligncenter" width="225"] Dr. Zentai László[/caption]

NMH információ. Zentai László a salgótarjáni Bolyai János Gimnázium elvégzése után lett az ELTE hallgatója, a Természettudományi Karon. Térképész diplomát szerzett, majd két évig egy gazdasági munkaközösségben dolgozott, itt rekreációs és sport célú térképek készítésével foglalkozott.

– Mik még fentieken kívül a munkatapasztalatai?

– 1986-tól a Környezetvédelmi Intézet munkatársa voltam – kezdte dr. Zentai László: – Környezetvédelmi problémák térképi megjelenítése volt az elsődleges feladatom, de a KGST-együttműködés keretében nemzetközi környezetvédelmi projektekben is részt vettem. Itt már számítógépes környezetben dolgozhattam.

Az ELTE Térképtudományi Tanszékére 1988 áprilisában kerültem, tanársegédként. Magyarországon 1990-ben elsőként készítettem el egy hagyományos módon nyomtatásra kerülő, színes térkép nyomdakész filmjeit számítógépen. 1992-ben avattak egyetemi doktorrá. Főállású munkám mellett több társadalmi megbízatást is vállaltam, a Nemzetközi Térképészeti Társulás főtitkára, a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség elnökségének a tagja vagyok.

– Kötődik a hivatásához, egyetemi munkásságához kapcsolódó sportok gyakorlásához is.

– Fiatal korom óta aktív részvevője vagyok a tájékozódási futó versenysportnak. A Nagybátonyi Bányász, a Pásztó Sport Egyesület színeiben versenyeztem, illetve jelenleg a Hegyisport Szentendre szenior versenyzője vagyok.

– A sportéletben vállalt szerepe mellett felsőoktatási szakemberként,vendégtanárként is járja a világ felsőfokú oktatási intézményeit, az évek során egyre magasabbra emelkedett azon a bizonyos ranglétrán.

– Amikor 2003-ban létrejött az egyetemen az Informatikai Kar, négy évig a tudományos és nemzetközi kapcsolatok helyettes dékánja voltam. A Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék vezetője 2005-ben lettem. Egyszer már betöltöttem a mostani tisztséget, 2007-től 2010-ig az egyetem oktatási rektorhelyettese voltam, miközben vezettem az ELTE Egyetemi Doktori Tanácsát is. A mostani helyzethez hasonlóan akkor is egy lemondás után kaptam a felkérést a rektorhelyettesi tisztség ellátására.

– 2012-től újra az Informatikai Kar tudományos és nemzetközi kapcsolatok dékánhelyetteseként végezte a munkáját.

– Januártól dr. Orosz Éva egyetemi tanárt váltottam az oktatási rektorhelyettesi székben. Nem új a feladat, hiszen egyszer már betöltöttem ezt a tisztséget. Tanszékvezetőként már korábban megtanultam, hogy a saját szakterületem és tanszékem érdekeit tartsam szem előtt, de egyetemi vezetőként az ELTE érdekeit kell elsődlegesnek tekintenem. Ezek nem feltétlenül esnek egybe az összes kar érdekeivel

– Mostani megbízatása hét hónapra szól, mert eddig tart a hivatalban lévő rektoré is. Változtat-e a korábbi rektorhelyettes által képviselt irányvonalon?

– Erre nincs okom. Az egyetem folyó ügyei, például Szombathely csatlakozása, vagy a tantervek átalakítása, nagyon sok feladatot adnak! Mivel több olyan szakmai munkám is van, amelyeket még jóval a rektorhelyettesi felkérés előtt elvállaltam, ezért azoknak is szeretnék becsülettel eleget tenni. Ezt a sok feladatot kell párhuzamosan végeznem, így nem nagyon lehet más a kitűzött cél, mint az, hogy szeretnék olyan rektorhelyettes lenni, akinek a nevét nem jegyzik majd meg különösebben! Ugyanis ez jelenti azt, hogy jól dolgozott

Cz.J.

Címkék#Pásztó
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában