Helyi közélet

2017.02.18. 07:13

Nyugodt, de nem csendes év volt…

fenyvesi

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2016-ban kiemelkedő, számottevő eseménytől mentes évet zárt. Ennek ellenére volt része az Ipoly rövid lefolyású áradásában, kettes – kiemelt fokozatú – tűzesetben és néhány, az extrém időjárás okozta káresetben – kezdte tegnap évértékelő sajtótájékoztatóját Antal István vezetőhelyettes.

Salgótarján. Antal István kiemelte, hogy az igazgatóság fő céljai között 2016-ban a megelőzés, a veszélyes üzemek felülvizsgálata, az integrált hatósági tevékenység, illetve az önkéntesség fejlesztése, támogatása állt a középpontban. Hozzátette, az igazgatóság végrehajtotta mindezeket.

[caption id="" align="aligncenter" width="2737"] Az idei legfontosabb alapfeladat a lakosság élet- és vagyonbiztonságának védelme – emelte ki Antal István[/caption]

Az igazgató-helyettes elsőként a tűzvédelem szakterületét mutatta be. Elmondta, hogy tavaly összesen 1184 esemény történt, ezen belül valós tűzeset 438, valós műszaki mentés 441, téves jelzés 277, szándékosan megtévesztő jelzés 5, utólagos jelzés 23 esetben érkezett a műveletirányító központba. A 2015-ös évhez képest a műszaki mentések esetében közel 8 százalékkal kevesebb bejelentés érkezett, a tűzesetek száma viszont 7 százalékkal emelkedett. A szabad területen keletkezett tüzek száma az előző évhez képest 6,6 százalékkal csökkent, s az összesen 169 esetszám az elmúlt öt évre visszatekintve a legkevesebb a korábbiakhoz képest. Szénmonoxid-mérgezés gyanúja miatt 16 alkalommal érkezett lakossági bejelentés – ezek alkalmával 13 személyt kellett egészségügyi ellátásban részesíteni, elhunyt személy nem volt –, kéménytűz 73 esetben fordult elő.

Antal István kitért arra is, hogy az őrsprogram lezárásaként nyáron megkezdte működését a bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrs, a vonulási idő ezzel átlagosan 15 perc alá csökkent megyénk 131 településének vonatkozásában. Az elmúlt évben egy új belépővel 21-re nőtt az önkéntes tűzoltó egyesületek száma Nógrád megyében, s ezek közül két településen – Héhalomban és Mihálygergén – indult meg az önállóan beavatkozó I-es kategóriás egyesületté válás feltételeinek kialakítása.

A múlt év legjelentősebb tűzeseteként a november 10-én Salgótarjánban, a Pécskő úton keletkezett és úgynevezett II-es kiemelt riasztási fokozatot igénylő káresetet említette, amelyet a salgótarjáni, a bátonyterenyei, a szécsényi és a pétervásárai tűzoltóegységek számoltak fel. A negyedik emeleti lakásban keletkezett tűz a hatékony és gyors tűzoltói beavatkozásnak köszönhetően nem terjedt tovább a szomszédos lakásokra és senki sem sérült meg. Hozzátette, a sikeres beavatkozásért három tűzoltó a megyei jogú város önkormányzatától elismerésben részesült.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság „Tűzről pattant” címen meghirdetett alkotói pályázatára összesen 675 alkotás érkezett be Nógrád megyéből, s ezek közül kettőt az országos bíráló bizottság különdíjjal jutalmazott.

A polgári védelmi szakterület 2016-ban 517 ellenőrzést hajtott végre, ebből 220 kockázati helyszíni ellenőrzés volt. Folytatódott a tanuló ifjúság felkészítése: közel háromezer óvodás és iskolás részvételével, ezen kívül civil szervezetek, polgári védelmi szervezetekbe beosztottak, közigazgatási vezetők is részt vettek felkészítésen.

Februárban a rendkívüli csapadékmennyiség és a hóolvadás miatt az Ipolyon több árhullám is levonult, Ipolytarnócnál három alkalommal kiöntött a folyó, az árhullámok egymáshoz viszonyított időbeli közelsége miatt folyamatos védekezés történt, és kitelepítésre is sor került. Az elmúlt időszakban az önkéntes mentőszervezetekkel való együttműködés területén jelentős előrelépés történt. Ennek legkiemelkedőbb sikere és elismerése, hogy a Karancs Speciális Mentőcsoport 2016-ban elnyerte az „Év önkéntes mentőszervezete” címet az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által.

Antal István az iparbiztonsági szakterületre áttérve hangsúlyozta, hogy kiemelt figyelmet kaptak a felszámolásra ítélt üzemek, így üzemazonosítás keretén belül lettek ellenőrizve az üzemek területén hagyott, őrizetlen veszélyes anyagok. A veszélyesáru-szállítás ellenőrzés során a felderítettség száma megyei szinten jelentősen emelkedett. Az igazgatóság és kirendeltségei az elmúlt évben több mint 5000 hatósági ellenőrzést folytattak le, ezek jelentős része a kéményseprőipari közszolgáltatással kapcsolatos ellenőrzés volt.

A gazdasági szakterület vonatkozásában elmondta, hogy az igazgatóság gépjárműparkja megújult, hiszen két közúti terepjáró gépjárművet, egy új, hazai gyártású gépjárműfecskendőt, illetve egy új mikrobuszt is átvehetett az igazgatóság.

A nemzetközi kapcsolatok tekintetében kiemelte, hogy a szlovák tűzoltó szervezetekkel korábban kialakított jó kapcsolat tovább erősödött, s ez kiemelt jelentőségű a határmenti együttműködés szempontjából.

A  Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője az idei feladatok között említette a tűzesetek, a halálos kimenetelű események csökkentését, megelőzésének elősegítését, a veszélyhelyzeti megelőzési tevékenység további erősítését, a lakosság öngondoskodási képességének fejlesztését, az önkéntes mentőszervezetek és tűzoltó egyesületek támogatását a pályázati lehetőségek kihasználásában.

Antal István a sajtótájékoztatót legfontosabb alapfeladat kiemelésével zárta: a lakosság élet- és vagyonbiztonságának védelme.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában