Helyi közélet

2017.02.25. 08:33

Nyílt nap a törvényszéken

fenyvesi

Kivételes helyzetben érezhették magukat azok a látogatók, akik néhány óra erejéig bepillantást nyerhettek a Balassagyarmati Törvényszék munkatársainak tevékenységébe. A nyílt nap célja is az volt, hogy „közelebb hozzák a bíróságot” az emberekhez.

Balassagyarmat. A valamivel több mint félszáz, előzetesen jelentkezett érdeklődő előtt a rendezvény nyitányaként dr. Benkó Anna, a törvényszék elnöke adott tájékoztatót a magyar bíróságok történetéről, a rendszer kialakulásáról, annak változásairól. Beszámolt a Törvényszéki Palota épületéről, külön ismertetve a tervező Hübner Jenő műépítész munkásságát, és kitért a homlokzat tetején található szobrok szimbolikájára is. Az elnök elmondta, hogyan működnek a megyei bíróságok, milyen az eljárási rendszer, ezáltal valóban közelebb sikerült hozni az igazságügyben zajló folyamatokat azok számára, akik még nem voltak részesei félként, vagy akár tanúként sem.

A látogatók ezután dr. Fekete Zsolt törvényszéki elnökhelyettes és dr. Vízler Edina járásbírósági elnök kalauzolásában, két csoportban végigjárták egy-egy akta útját, a bírósági ügymenetek alakulását, betekintve a kezelői irodába, a leírók irodáiba, a tárgyalótermekbe és az irattárba is. A nyílt nap befejezéseként a résztvevők történeti és művészeti tárgyú kiállításokat néztek meg, többek között képekben és dokumentumokban felvázolt históriai visszatekintőt a nógrádi bíróságok múltjába, valamint a bírósági dolgozók alkotásait, benne gobelinekkel, festményekkel, művészi fotókkal, tűzzománcokkal.

Hegedűs H.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában