Helyi közélet

2017.02.07. 08:29

Németországban készültek az életmentő versenyre

fenyvesi

Második alkalommal vettek részt a héhalmi ifjú polgárőrök Németországban azon a nemzetközi életmentő egészségügyi versenyre való egyhetes felkészítésen, amelyet január 29-e és február 04. között tartottak meg Alt Zeschdorf községben.

Héhalom. A dél-nógrádiak 14 fős delegációja, a nemzetközi hírnévre szert tett német mentőszervezet meghívására, január 29-én hosszú, 12 órás út után érkezett a településre. Alt Zeschdorfban a fiatal német mentős és tűzoltó kollégák nagy szeretettel fogadták őket.

Másnap kora reggel a mentőszervezet most felújított klubépületében Sven Olander vezetése mellett kezdődött meg a fiatal életmentők intenzív oktatása. A magyarok mellett a felkészítőre lengyelek is érkeztek.

Héhalom ifjú polgárőrei közül ezúttal öt korosztályos csapat vett részt a felkészítésen, a Kopó Martin-Sáfrány Panna, Sáfrány Patrik-Farkas Péter, Kopó Ariel-Jónás László,Gyuriska Ádám-Farkas Roland és a Sáfrány Dorina-Kopó Vivien páros.

Kopó Mátyás alelnök, Tóth László, Szilágyi István és Lőrincz Csaba kísérte el őket a felkészítőre. A képzés többféle életszerű szituációból és elméleti oktatásból állt, például rom alól sérült kimentése és ellátása, szénmonoxid mérgezést elszenvedő sérültek, áramütést szenvedettek ellátása, illetve az előbbiekhez hasonló esetek szituációinak begyakorlása volt. A gyakorlatok levezénylését német orvos, lengyel mentőápoló és magyar oktató is segítette.

A fiatal héhalmi polgárőrök nagy örömére a házigazdák a feszített napi programokon túl településlátogatásra is elvitték őket, amin megtekintették a sportcentrumot, később pedig az egyik délután közös uszodai látogatást, fürdőzést is biztosítottak számukra.

Szombaton ért véget az egyhetes felkészítés, a fiatal polgárőrök fájó szívvel búcsúztak egymástól. Hazaérkezésüket követően Kopó Mátyástól megtudtuk, hogy a fiatalok már várják az újabb találkozást, mert március elején újfent Németországba, ezúttal Cottbusba utaznak, ahol részt vesznek az idei nemzetközi életmentő egészségügyi versenyen.

Az egy hét alatt sok jó tapasztalatot szereztek a héhalmi ifjú polgárőrök, akiknek a felkészítőre való kijutását az Országos Polgárőr Szövetség, a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség, Héhalom község önkormányzata, a hatvani Hegymenet Klub, Szenvedélybetegek és Fogyatékos Személyek Nappali Intézménye segítette.

A héhalmi ifjú polgárőrök remélik az elmúlt évi nemzetközi versenyen szerzett érmes helyezések mellett, idén márciusban, a német nagyvárosban, Cottbusban tartandó megmérettetésen is helyt tudnak majd állni.

Cz. Zentai

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában