Helyi közélet

2017.02.10. 06:33

Ne vegyük félvállról!

fenyvesi

Országszerte hárman meghaltak és többen intenzív osztályra kerültek az influenza miatt. Amint arról tegnapi lapszámunkban már beszámoltunk: az előző hetihez képest nagymértékben – több mint harminc százalékkal – emelkedett a megbetegedettek száma szűkebb hazánkban is. Bertókné Tamás Renáta, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának járványügyi osztályvezetője arra hívta fel a figyelmet: ne vegyük félvállról a járványt!

Nógrád megye. A járványügyi osztályvezető hangsúlyozta: mielőtt legyintenénk rá, hogy „kinek is van minderre ideje”, érdemes megismernünk az influenza szövődményeit, amelyek a pihenés, illetve az ágynyugalom betartásával nagyobb eséllyel elkerülhetők.

[caption id="" align="aligncenter" width="1831"] Illusztrációs fotó: Niederland Dávid[/caption]

A magas láz szövődmények nélkül is megterheli főleg a csecsemők, az idősek, valamint a tartós betegségben szenvedők szervezetét, felboríthatja az anyagcserét – cukorbetegek esetében –, de ronthatja a vese-, a máj-, illetve a vérképzőszervi betegségben szenvedők állapotát is.

Ha a tünetek három-négy nap után sem enyhülnek, a beteg állapota romlik, légzési nehézség lép fel, vagy esetleg átmeneti javulás után visszaesést tapasztalunk, forduljunk mindenképpen ismét háziorvosunkhoz! Szövődményként leggyakrabban hörghurut vagy tüdőgyulladás alakulhat ki, amely idősebbeknél, vagy egyéb meglévő krónikus betegségek mellett akár végzetes kimenetelű is lehet. Kisgyermekkorban a leggyakoribb szövődmény a heveny bakteriális középfülgyulladás, az arcüreg-gyulladás lehet, valamint az esetleg meglévő asztma fellángolása is.

Mind felnőttek, mind gyermekek esetében szükséges ilyenkor a kialakult állapotnak megfelelő célzott kezelés alkalmazása, hiszen ezekben a helyzetekben már nem „csak” az influenza kezeléséről van szó – zárta szavait Bertókné Tamás Renáta.

Gerhát Karina

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában