Helyi közélet

2017.02.18. 06:49

Megkötötték a megállapodást

fenyvesi

A Közbeszerzési Hatóság és a Miniszterelnökség szakmai konferencia-sorozatának idei első ülését tegnap Salgótarjánban, a Megyeháza dísztermében rendezték meg. Az eseményen dr. Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal vezetője mondott köszöntőt, majd Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke lépett a mikrofonhoz, hogy megnyissa a szakmai ismeretekben gazdag tanácskozást. Ezt követően ünnepélyes keretek között aláírtak egy együttműködési megállapodást is a hatóság és a kormányhivatal között, majd kezdetét vette a közbeszerzési prezentációk előadása.

Salgótarján. A Megyeháza díszterme zsúfolásig megtelt hivatal-, intézmény-, és településvezetőkkel, valamint közbeszerzési szakemberekkel, ahol első kézből tájékozódhattak a közbeszerzést érintő aktuális információkról. A szakmai ismeretek elhangzása előtt azonban dr. Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal vezetője köszöntötte a megjelenteket.

[caption id="" align="aligncenter" width="2426"] Dr. Szabó Sándor (balra) és Rigó Csaba Balázs (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

– Boldog vagyok, hogy egy ilyen rendezvényt megyeszékhelyünkre tudtunk hozni. Huszonkét év telt az első közbeszerzési törvény kijövetele óta, s nemrégiben jogszabályváltozás állt be e területen, amely a jelenlegi konferenciának még inkább megadja az aktualitását. A tanácskozás célja, hogy az érdekeltek első kézből kapjanak olyan információkat, amelyek a későbbiekben lehetővé teszik az egyszerű, a szakszerű, valamint az eredményes közbeszerzési eljárások lebonyolítását. Ez a kormányhivatal számára is fontos, hiszen az elmúlt években is számtalan sikeres eljárást kezdeményeztünk, s komoly projekteket szeretnénk a jövőben is megvalósítani – fejtette ki a kormánymegbízott.

[caption id="" align="aligncenter" width="2528"] Dr. Kovács László a közbeszerzési törvény 2017-es módosításaiba avatta be közönségét (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Ezt követően Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke lépett a pódiumra, hogy megnyissa a konferenciát.

– Jó érzéssel tölt el, hogy Nógrád megyei származásúként az országban elsőként Salgótarjánban nyithatom meg e szakmai jellegű konferenciát, amely a Közbeszerzési Hatóság és a Nógrád Megyei Kormányhivatal szervezésében valósult meg – kezdte beszédét az elnök.

Ezt követően megnyitóját kiegészítette egy prezentációs előadással is, amelyben jól érzékeltette a tavaly elvégzett hatósági munkákat, s a szervezet szerepvállalását is.

– Ez az ülés most nagyon időszerű, ugyanis 2015-ben volt húszéves a magyar közbeszerzési intézményrendszer, s ekkor új közbeszerzési törvényt is bevezettek, amely most is hatályos – némi módosítással. Idén január elsején ugyanis olyan változtatások történtek benne, amelyek érintik mind az ajánlatkérő, mind az ajánlattevői oldalt is. A kiegészült új feladatokkal pedig megpróbálunk egy olyan szolgáltató hatósággá válni, ahol a kötelezően ellátandó feladatokat teljesítjük, s ezen túlmenően vállalunk önként is feladatokat, mint például vidéken az ingyenes konferenciákat – emelte ki előadásában Rigó Csaba Balázs.

[caption id="" align="aligncenter" width="2484"] A kiegészült új feladatokkal pedig megpróbálunk egy olyan szolgáltató hatósággá válni, ahol a kötelezően ellátandó feladatokat teljesítjük, s ezen túlmenően vállalunk önként is feladatokat – emelte ki Rigó Csaba Balázs (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Az elnök nyitógondolatai után kezdetét vette az együttműködési megállapodás – ünnepélyes keretek között történő – aláírása.

– Talán nem szokványos, hogy egy országgyűlés alá rendelt, független, autonóm államigazgatási szerv együttműködik egy kormányhivatallal. Ki kell emelnem: mi függetlenek vagyunk a kormánytól, de nem függetlenek a jó kormányzástól! A stratégiai együttműködési megállapodás értelmében pedig – a Zala megyei kormányhivatallal együtt – a jogszerű közbeszerzési magatartások elterjesztését valósíthatjuk meg. A kormányhivatal és a Közbeszerzési Hatóság összefogásának lényege, hogy a két szerv között közös együttműködés, tanácsadás, oktatás, képzés, egyeztetés, és jogértelmezés, valamint ezek felgyorsítása menjen végbe – fejtették ki a konferencián.

Ezt követően Dr. Szabó Sándor és Rigó Csaba Balázs ellátták kézjegyükkel az országban elsőként aláírt egyezményt, amelyet a Közbeszerzési Hatóság egy kormányhivatallal kötött meg.

[caption id="" align="aligncenter" width="2630"] Boldog vagyok, hogy egy ilyen rendezvényt megyeszékhelyünkre tudtunk hozni – hangsúlyozta dr. Szabó Sándor (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

A továbbiakban a szakmai információké volt a főszerep. Elsőként dr. Kovács László, a Közbeszerzési Szabályozási Főosztály vezetője lépett a mikrofonhoz, s beavatta közönségét a közbeszerzési törvény 2017-es módosításaiba. Ezt követően a jelenlévők betekintést kaptak a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások ellenőrzésének tapasztalataiba – dr. Szeiffert Gabriella előadásában –, majd dr. Puskás Sándor, a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke prezentált a közbeszerzési jogorvoslatokról, a döntőbizottság aktuális döntéseiről. Végezetül dr. Molnárfi István, a Szerződésellenőrzési Főosztály vezetője a közbeszerzési szerződések teljesítésének és módosításának ellenőrzéséről ejtett néhány szót közönsége előtt, majd dr. Varga Ágnes „ESPD, E-CERTIS, gyakran ismételt kérdések a nyilatkozati elvvel és igazolások benyújtásával” című előadása zárta a közbeszerzési ismeretekben gazdag tanácskozást.

Palchuber Kinga

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában