Helyi közélet

2017.02.23. 07:33

Magyargéc és Csíkszentdomokos kézfogása

fenyvesi

Magyargéc. A község két éve ápol testvértelepülési kapcsolatot az erdélyi Csíkszentdomokossal. A két település önkormányzata írásban is rögzítette a megállapodását. A hivatalos kötődés mellett egyre több család veszi fel egymással a kapcsolatot. Magyargécből hét család látogatott Csíkszentdomokosra, ahol a családok fogadták őket, vendéglátásukat pedig Magyargécben viszonozták.

[caption id="" align="aligncenter" width="848"] Magyargéciek az Egyes-kő lábánál csíkszentdomokosi barátaikkal[/caption]

Velki Róbert, Magyargéc polgármestere elmondta, több szempontból is előnyös a kapcsolat.  Magyarok kötnek barátságot határainkon túl élő magyarokkal és kölcsönösen megismerik egymás életét.

A két település vezetői azon vannak, hogy Magyargéc és Csíkszentdomokos a közös programok szervezése mellett lélekben is közelebb kerüljön egymáshoz. A nógrádi falu első embere úgy fogalmazott, hogy aki igazán fel akar töltődni magyarságtudattal, az látogasson el Erdélybe! Az ott élő magyarok szívében még mélyen él a magyarság érzése. Azt tapasztalta, hogy náluk a barátság az barátság, a hit az hit, a becsület az becsület, az adott szónak hitele van.

[caption id="" align="aligncenter" width="1185"] Csíkszentdomokosiak kirándulása Hollókőn a magyargéciekkel[/caption]

Magyargéc önkormányzata pályázatot nyújtott be, mert szeretnék a két település közötti kapcsolatot a diákság közös találkozásával is tovább szélesíteni.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában