Helyi közélet

2017.02.04. 06:49

Lépésről-lépésre elődeink tiszteletére

fenyvesi

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a közelmúltban három falun, Karancskeszin, Karancslapujtőn, valamint Karancsberényen áthaladó, mintegy nyolc és fél kilométeres túrával egybekötött megemlékezést szerveztek a doni katasztrófa hetvennegyedik évfordulója alkalmából. Az emlékmenetet a Kopóbérci Palócok Hagyományőrző és Kulturális Egyesület hagyományteremtő szándékkal rendezte meg. Milyen céllal jött létre a társaskör, mi is a feladata, illetve milyen tervei vannak a jövőre nézve? Cikkünkből megtudhatják.

Karancsberény. Néhány napja a község egyik eldugott, csendes kis utcájában jártunk, ahol vitéz Oravecz Zoltánnal, a Kopóbérci Palócok Hagyományőrző és Kulturális Egyesület elnökével beszélgettünk. Rengeteg élményt osztott meg velünk, mind az egyesülettel kapcsolatban, mind pedig a katonai múltját tekintve. Előre bocsátom, hogy egy olyan szervezetről olvashatnak majd, amelyről a környéken még nagyon kevesen tudnak, érthetetlen módon, hiszen már rengeteg megyei, sőt néhány országos eseményen is részt vettek. A közelmúltban például egy százkilométeres túrán is képviselték megyénket. Erről is ejtünk majd néhány szót, de először lássuk csak, mi is az egyesület feladata, és miért döntöttek úgy alapítói, hogy „életre hívják”?!

[caption id="" align="aligncenter" width="2443"] Minimum ennyivel tartozunk a hősök emlékének – hangsúlyozta vitéz Oravecz Zoltánnal, a Kopóbérci Palócok Hagyományőrző és Kulturális Egyesület elnöke (fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Vitéz Oravecz Zoltán lapunknak elmondta: 2010-ben az egyik mezőtúri ismerősének volt egy fantasztikus ötlete, amit a karancsberényi tanyán valósítottak meg. Kitalálták, hogy szervezzenek a gyermekeknek egy túlélő-, illetve kalandtábort, amellyel kicsit kimozdítják őket a számítógép, az internet, illetve a televízió világából. A „kempingezés” célja volt továbbá az is, hogy „leteszteljék” a résztvevőket, meddig bírják a természetben. Innen indult a jelenlegi egyesület története, ami 2010-től egészen 2015 végéig Karancs Kalandtábor néven tevékenykedett. Akkor pedig úgy döntöttek, hogy kibővítik a tevékenységi körüket, és nem kimondottan csak a táborozással, hanem hagyományőrzéssel, kulturális programok szervezésével is foglalkoznak majd. Mindezeken kívül bemutatják a környék, illetve Nógrád megye értékeit.

Ekkor kapta meg jelenlegi nevét az egyesület, amely katonailag a Magyar Királyi 23. gyalogezred hagyományait őrzi. A társaskörnek pillanatnyilag tizenegy aktív tagja van, a legfiatalabb közülük 30, a legidősebb pedig 60 év körüli, de mindegyikük komolyan kiveszi a részét a munkálatokból. Tartozik még hozzájuk négy 18 év alatti fiú is, akik a katonai hagyományőrző csoport lelkes, aktív tagjai.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] Emlékmenet a doni katasztrófában elesettekért[/caption]

Az elnök kifejtette: idén júliusban ismét 80 gyermeket lát majd vendégül a tanya, akik Mezőtúrról, illetve annak környékéről érkeznek három napra egy „kalandtáborba”.

Vitéz Oravecz Zoltán humorosan megjegyezte, ez már akkor is egy túlélés lenne a fiatalok számára, ha semmi más feladatuk nem lenne – de van, és méghozzá eléggé megpróbáltató –, csak az, hogy lemondjanak a telefonról, az internetről, a televízióról, az áramról, a meleg vízről, illetve az angol vécéről.

A „túlélőtáborban” elsajátítják majd, hogyan lehet menedéket építeni, vizet tisztítani, tüzet gyújtani, illetve azt is elmondják nekik, hogy a nyers csalánlevél is ehető. Ezen kívül – mint eddig is tették – szeretnének részt venni szüreti vigasságokon, a Palóc világtalálkozón, illetve távlati céljuk között szerepel a régi népszokások felkutatása, továbbá felelevenítése is.

Az elnöktől azt is megtudtuk, hogy az egyesületet eddig még senki nem támogatta, sem anyagilag, sem eszközileg. Amit idáig megvalósítottak, azt mind saját forrásból finanszírozták. Sajnálattal közölte azt is, nagyon kevesen tudnak róluk, pedig már rengeteg helyen megfordultak, ahol képviselték községüket, megyénket.

Ezt követően egy távlati tervet is megosztott velünk. A jövőben szeretnének vásárolni egy Argo 8x8-as, hatszemélyes kétéltű quadot. Erről azt kell tudni: olyan kicsi a talajnyomása a kerekeken, hogy a természetvédelmi területekre is beengedik. Amennyiben ezt be tudnák szerezni pályázat útján, akkor olyan embereket szállítanának vele, akik mozgáskorlátozottak, illetve saját erejükből nem tudnának feljutni például a Karancsra, vagy egyéb más helyekre. A mozgássérült gyermekeket, illetve felnőtteket elvinnék kirándulni, túrázni, megmutatnák nekik azt, hogy milyen szép a környék, illetve annak tájai. Ne csak azok láthassák mindezt, akik egészségesek és a saját lábukon elsétálnak egy-egy helyre.

Ezt követően témát váltottunk és a január közepén szervezett, három falun – Karancskeszin, Karancslapujtőn, valamint Karancsberényen – áthaladó, mintegy nyolc és fél kilométeres túrával egybekötött megemlékezésről is beszélgettünk, amit a doni katasztrófa hetvennegyedik évfordulója alkalmából szerveztek. Megtudtuk továbbá azt is, hogy az egyesület képviseletében többen is részt vettek a Honvédsuli Egyesület által szervezett „V. Emlékmenet a Doni Hősökért” elnevezésű teljesítménytúrán. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében négy nap alatt húsz települést érintő, százkilométeres gyalogmenettel emlékeztek a Don-kanyar áldozataira, valamint az ottani offenzívára a 74. évforduló alkalmából. A jelenlévők a falvak, illetve a városok II. világháborús emlékműveinél meggyújtották az emlékezés gyertyáit, valamint elhelyezték a jelképes frontkoszorúkat is.

Arra is fény derült továbbá, hogy a túrán közel ötvenen vettek részt.

Naponta átlagosan huszonöt kilométert tettek meg a jelenlévők, az éjszakákat pedig sportcsarnokokban, tornatermekben töltötték. Nemcsak Magyarországról, de még Erdélyből is érkeztek az emlékmenetre. Vitéz Oravecz Zoltán elmondása alapján a kezdetek kezdetén az útvonal hossza még „csak” hetvenöt kilométer volt, a későbbiekben bővítették ki százra. Mindezek elhangzása után feltettünk még néhány kérdést az egyesület elnökének.

[box type="custom" color="#3a3a3a" bg="#919191" border="#000000">

„Merjünk nagyot álmodni!”

– Mikor vettek részt először ezen az emléktúrán, valamint hogyan szereztek tudomást arról?

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Honvédsuli Egyesület a mai napig szervez hasonló programokat, mint amilyeneket mi is – kezdte vitéz Oravecz Zoltán: – Egy kicsit másképp, de a lényeg szinte ugyanaz. Az internet segítségével találtunk egymásra, aztán Karancsberénybe is rendeztek táborokat és így kialakult közöttünk a barátság. Akkor kaptunk az emlékmenetre egy meghívást, amit nem utasíthattunk vissza. Továbbá bennem volt a kíváncsiság is, meddig bírom, vagy, hogyan lehet végigcsinálni ezt az egészet. Aztán már másodszorra is „túléltem”. Fantasztikus élményben volt részem mind a két alkalommal. Innen jött az ötlet, hogy mindezt megyénkben is meg kell valósítani, ami idén meg is történt.

[caption id="" align="aligncenter" width="3008"] „Személyes érintettségem is van mindebben, ezért különösen szívügyemnek tekintem” (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

– Azt esetleg tudja, hogy az ottani szervezők miért „hívták életre” a teljesítménytúrát?

– Igen, az egyesületük számára nagyon fontos a fiatalok honvédelmi nevelése. Ezzel is egyfajta kitartásra, „túlélésre” próbálták őket ösztönözni. A túrán résztvevők zöme a 17 és 22 év közötti korosztály volt. Azonban akadtak közöttük kisebbek, valamint a felnőttek is csatlakoztak hozzájuk. Nagy meglepetésemre az emlékmeneten egy 70 év körüli bácsi is részt vett, és mindemellett végig kitartásra biztatta a fiatalokat.

– Ennek kapcsán első alkalommal rendezték meg idén a Karancs-völgyében is az emlékmenetet. Szólna erről néhány szót?

– Úgy gondolom, hogy a doni katasztrófában részt vevő emberek megérdemlik azt, hogy egy ilyen szintű megemlékezéssel gondoljunk vissza rájuk, valamint hős tettükre. Sajnos személyes érintettségem is van mindebben, ezért különösen szívügyemnek tekintem. A tavalyi, húsz települést „átölelő”, százkilométeres, négy napig tartó emléktúra annyira megérintett, meghatott, hogy úgy éreztem, Salgótarján környékén is meg kell valósítani mindezt. Ez idén meg is történt. A táv nem ugyanaz volt, de a szándék igen. Minimum ennyivel tartozunk a hősök emlékének. Mivel karancsberényi lakos vagyok, és Karancskeszi, valamint Karancslapujtő önkormányzatával községünk jó viszonyt ápol, ezért ezen a három településen váltottam valóra elképzelésemet. Az emlékmenet szervezése háromhónapos munka volt. Az azt követő műsor végén megtekinthető kiállítás anyagát pedig már több mint egy éve elkezdtük összegyűjteni. A karancsberényi emlékművön 14 ember neve szerepel, ebből kilenc fényképét, dokumentumait össze is tudtuk szedni. Idén kimondottan a mi településünkre koncentráltunk, azonban terveink között szerepel a környék emlékművein lévő hősök „hagyatékainak” a felkutatása, illetve bemutatása is. A közeljövőben el szeretnénk jutni majd arra a szintre is, hogy az egész gyalogezred tagjainak a papírja nálunk legyen.

– Az emléktúrának volt előzménye?

– 2016-ban már szerveztünk egy megemlékezést, illetve koszorúzást a doni hősők tiszteletére, de csak a karancsberényi templom előtt lévő emlékműnél. Volt egy kis ünnepi műsor, koszorúztunk, majd elhelyeztük a megemlékezés virágait, illetve gyertyát is gyújtottunk elődeink tiszteletére. „Merjünk nagyot álmodni!” címszóval indultunk el, és a legnagyobb örömünkre az elképzelésünk meg is valósult. Beszélgetésünk zárásaként az elnök megemlítette, hogy az egyesület tagjai tartottak már rendhagyó történelem órákat különféle oktatási intézményekben, amit a jövőben is szeretnének folytatni. Szívesen adnak díszőrséget is koszorúzásokon, megemlékezéseken amennyiben meghívást kapnak azokra. Kopóbérci Palócok Hagyományőrző és Kulturális Egyesület néven az egyik legnagyobb közösségi oldalon – a facebookon – is megtalálhatóak, ahol aktuális tevékenységükről mindig friss információval szolgálnak.

[/box>

Gerhát Karina

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában