Helyi közélet

2017.02.09. 07:31

Kultúrházak éjjel-nappal

fenyvesi

Három napra ismét a művelődési házaké lesz a főszerep Magyarországon. A február 10. és 12. között immár tizenegyedik alkalommal megvalósuló Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat az ország számos művelődési házának részvételével zajlik majd. A rendezvénysorozat főszervezője a Magyar Népművelők Egyesülete, fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Nógrád megyében harminckét intézmény csatlakozott a rendezvénysorozathoz. A térségünket érintő részletekről Antalné Prezenszki Piroska, a Nógrád Megyei Népművelők Egyesületének elnöke tájékoztatta lapunkat.

Nógrád megye. Ebben az évben a „Mindennapi hagyományaink” tematikával ösztönzik a szervezők az országosan több száz résztvevő intézményt, hogy minél színesebb kínálattal jelenjenek meg a három napos kultúrünnepen. Az esemény idei védnöke Novák Péter zenész, színész, rendező. Saját elmondása szerint ő a művelődési házakban nőtt föl és minden, amivel máig is foglalkozik – a néptánctól kezdve, a színházon át, egészen a rockzenéig – ennek, és az ott tevékenykedő lelkes népművelőknek köszönhető. Kedves kötelességének érezte hát, hogy eleget tegyen a felkérésnek és tolmácsolja megannyi kulturális intézmény közös vágyát: közönséget minden épületbe! – beszélt Antalné Prezenszki Piroska a rendezvényről, majd idézte Novák Péter védnököt, aki így fogalmazott: „nekünk, lakosoknak kell benyújtani azt az igényünket, hogy művelődni akarunk, hogy hagyományaink, szokásaink ne váljanak az idő martalékává”.

[caption id="" align="aligncenter" width="1350"] A holnap kezdődő rendezvénysorozat programjainak egyik központi eleme idén is a népzene és a mulatság lesz[/caption]

Megtudtuk, hogy azért választották mottóul a „Mindennapi hagyományaink” szlogent, hogy ráirányítsák a figyelmet a művelődési intézmények mindennapi életünkben, hagyományaink továbbéltetésében, újragondolásában, új hagyományok kialakításában betöltött meghatározó szerepére. Az idei kínálatban a hagyományos farsangi mulatságok, a disznótoros és a fánksütő programok mellett egyéb különlegességek is várják az érdeklődőket.

– A szervezők három pályázatot is meghirdettek, köztük kettőt a résztvevő intézményeknek, egyet pedig a közönségnek. Ez utóbbi a „Zoom a helyre!” fotópályázat, amelyre a közművelődési intézmények rendezvényein készült fotókkal pályázhatnak az érdeklődők. A pályázati kiírások az esemény hivatalos honlapján, a kulturhazak.hu oldalon olvashatók – avatott be a Nógrád Megyei Népművelők Egyesületének elnöke.

[caption id="" align="aligncenter" width="1350"] Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere gyermekek gyűrűjében a tavalyi rendezvénysorozat egyik állomásán[/caption]

Nógrád megyéből harminckét település  kulturális intézménye csatlakozott az országos rendezvénysorozathoz és ez jelenleg a megyék között a második helyet jelenti. A rendezvénysorozat országos híreiről és a nógrádi  eseményekről a Nógrád Megyei Népművelők Egyesülte Facebook-oldaláról tájékozódhatnak az érdeklődők, ahol minden település programjáról olvashatnak.

Lakatos Kati

[box type="custom" color="#444444" bg="#ddc194" border="#dd8500"> Szemezgetés a programokból Bujákon ingyenesen lesz látogatható február 11-én, szombaton a Glatz Galéria. Glatz Oszkár (1872-1958) festőművész közel 30 éven át alkotott a településen. A bujáki népviselet egyedisége, az akkori emberek egyszerűsége, mindennapi élete csodálható meg festményein. Helyszín: Glatz Oszkár Művelődési Központ és Könyvtár, Buják, Kossuth Lajos u. 3 Etesen február 11-én este immár ötödik alkalommal rendezik meg a Farsangi Jelmezes Retro Partyt, ahol a jelmezben érkezők között nyereményeket sorsolnak ki. Helyszín: Közösségi Ház és Könyvtár (Etes, Rákóczi út 90.) Ipolytarnócon farsangi bált szerveznek a lakosság számára február 10-én, pénteken, 15 órai kezdettel, ahol kicsik és nagyok, szülők és nagyszülők együtt vigadhatnak. Helyszín: Kossuth Lajos Művelődési Ház (Ipolytarnóc, Határ út 5.) Karancskesziben jelmezes felvonulás, jelmezverseny, tombola, tánc, büfé és karneváli hangulat várja az érdeklődőket péntek délután két órától a művelődési házban. A belépés jelmezeseknek ingyenes. Kozárdon a Faluházba (Kozárd, Fő út 12.) várják a közönséget, ahol február 10-én, 16 órai kezdettel a Fölszállott a páva című népi tehetségkutató műsorban a középdöntőbe jutó egyedüli táncospár – Poór Mária és Szuszai Hunor – lép fel. Rajtuk kívül láthatja a közönség a palotási Kenderike Néptánccsoportot, mesét hallgathat meg Figura Istvántól, pajzán történetekkel szórakoztatja a nagyérdeműt Olasz Etelka és Madaras Zsolt. A rendezvény ideje alatt fánkkóstoló és kézműves bemutató is várja az érdeklődőket. Nógrádmegyerben szinte minden évben elkészül a megyeri farsangi fánk, főleg a gyerekek nagy örömére. Nem lesz ez az idén sem másképpen, hiszen az idei rendezvénysorozat nyitó programjaként, a Mindennapi hagyományaink keretében a Nógrádmegyer Hagyományaiért Egyesület tagjai farsangi fánkot sütnek. Időpont február 10., péntek, 9.30-11.30. Helyszín: Radics István Művelődési Ház és Könyvtár (Nógrádmegyer, Petőfi út 100.)

[caption id="" align="aligncenter" width="900"] Sok településen kíséri a kulturális programokat farsangi fánksütés és kóstolás[/caption]

Nőtincsen február 10-én este a Petőfi Sándor Művelődési Házban (Nőtincs, Szabadság út 37.) 20 órától hagyományos népi táncházat szerveznek tánctanítással, élő népzenével. Palotáson a Mihályfi Ernő Művelődési Ház és Könyvtárban február 10-én, pénteken 14 órai kezdettel interaktív gyermekműsorral várják az érdeklődőket, a közreműködő Rózsás Viktória lesz. 16 órától ugyanitt farsangi álarckészítés és fotózkodás lesz a program. Pásztón szombaton 17.30 órai kezdettel koncertet ad a a Művelődési Központban (Pásztó, Deák Ferenc út 14.) Sólyomfi Nagy Zoltán. Másnap 13 órától ugyanott ingyenes játszóház várja a kicsiket. [/box>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában