Helyi közélet

2017.02.10. 06:22

Külföldön gyakorolták az életmentést

fenyvesi

Második alkalommal vehettek részt nemzetközi elsősegélynyújtó-felkészítő táborban a közelmúltban megyénk fiataljai. A tanulók a Karancs Speciális Mentőszolgálat (KSM) szervezésében Németországban töltöttek közel egy hetet, ahol nemzetközi tapasztalatokkal bővítették ismereteiket az életmentés területén, továbbá felkészültek a brandenburgi mentősök bajnokságára is. E versenynek márciusban a német Cottbus városa ad majd otthont, így ott versenghetnek ifjaink a dobogó legfelső fokáért. A csapat hazatérése után a táborról, a versenyről, s ezek jelentőségéről is beszélgettünk Határ Károllyal, a KSM elnökével, s egyben a tanulók egyik felkészítőjével.

Salgótarján. A németországi Brandenburg tartományban immár ötödik alkalommal rendezik meg márciusban az iskolai mentősök bajnokságát, amelyet az elmúlt évekhez hasonlóan egy ötnapos felkészítő tábor előzött meg. Megyénk növendékei pedig most második alkalommal vehettek részt e tanulságos, ismeretekben gazdag oktatótáborban, amelyet az idén Zeschdorfban rendeztek meg.

A tartományiak kimondottan kilenc és tizenkilenc éves kor közötti iskolás gyermekek számára szervezik hagyományosan a szóban forgó tábort, valamint az ezt követő versenyt is. Érdemes tudni, hogy Németországban Brandenburg az a tartomány, ahol az ország többi részéhez képest a legnagyobb arányban történnek utcai rosszullétek. Az elsősegélynyújtó-bajnokságot így pont abból a célból hozták létre, hogy a gyerekek is fel tudjanak készülni az efféle helyzetekre, s akár éles szituációkban is képesek legyenek segítő kezet nyújtani rászoruló embertársaiknak – osztotta meg lapunkkal Határ Károly.

A Karancs Speciális Mentőszolgálat jó partneri kapcsolatot ápol a német mentőcsoportokkal, így a toborzott gyerekekkel az ő meghívásuknak köszönhetően utazhattak ki idén is a felkészítésre. A meghíváson kívül persze a csapat mögött rengeteg támogató is állt – Salgótarján város önkormányzata, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete, a Nógrád „KAS” Épületfelújító és Szigetelő Kft., a Fafor-land Kft., a Versi 2005 Kft., valamint az „L-Vill” Villamossági Szaküzlet –, s az elnök kifejtette: nagyon hálás nekik a sok segítségért.

[caption id="" align="aligncenter" width="2304"] A mentőszolgálat hét kísérővel, valamint tizennégy tanulóval – köztük négy vöröskeresztes önkéntessel – utazott Zeschdorfba.[/caption]

A csapat tavaly is részt vehetett már a mentősök bajnokságát megelőző táborban, ám akkor a diákok Lengyelországban folytatták elsősegélyről szerzett ismereteik továbbfejlesztését – tudtuk meg az elnöktől.

A mentőszolgálat pedig idén – január végén – hét kísérővel, valamint tizennégy tanulóval – köztük négy vöröskeresztes önkéntessel – utazott Zeschdorfba, a tábor helyszínére. Az elnök ismertette továbbá azt is: a Táncsics Mihály Közgazdasági, Ügyviteli, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola, a Madách Imre Gimnázium, a Salgótarjáni Általános Iskola Beszterce-lakótelepi Tagiskolája, valamint a szécsényi általános iskola rátermett tanulói gazdagíthatták tudásukat életmentéssel, s elsősegélynyújtással kapcsolatos témakörökben, akik között a legkisebb növendék kilenc-, a legnagyobb pedig tizenhét éves volt.

Megyénk iskolásai a közel egyhetes felkészülés alatt elméleti és gyakorlati elsősegélynyújtó-oktatásban részesültek, amelyen különböző szituációs feladatokat próbáltak ki, újraélesztést gyakoroltak, betegfektetési módokat tanultak, valamint sérülések, törések, ficamok, rohamok, betegségek felismerésébe is betekintést kaptak. E feladatok gyakorlásával pedig a fiatalok valódi szituációkban képesek lehetnek akár egy ember életét is megmenteni, amíg a mentők érkezésére várnak.

[caption id="" align="aligncenter" width="2304"] Újraélesztést is tanultak[/caption]

Az egyesület tagjai – Szarvas Ákos, Szarvas Sándor, Fösvény Emese Tímea, Határ Álmos, Határ Károly – is segítették a gyerekeket a felkészülésben, de a legnagyobb érdem Hegedüs Máté mentőápoló-oktatót, valamint Fekete Gyulát, a besztercei iskola biológiatanárát illeti, akik mindenben rengeteget segítettek a fiataloknak – hangsúlyozta a vezető.

Az oktatási rész nagyon fontos, ám annak érdekében, hogy a kis kiruccanás ne csak a „tömény tanulásról” szóljon, számos programon is szórakozhattak az elsősegélynyújtásban jártas diákok.

– Sportfoglalkozásokon vettünk részt, ellátogattunk az uszodába, fociztunk, bevásárlókörúton megismertük a német települést, diszkóztunk, valamint volt egy szülinaposunk is, így természetesen ünnepeltünk is e pár élményekben gazdag, s felejthetetlen nap alatt – nyugtázta mosollyal az arcán Határ Károly.

A tanulók már nagyon izgatottak a márciusi verseny miatt, ahol hat főből álló csapatokkal – amelyek három kétfős teamből tevődnek össze – fognak versenybe szállni versenytársaikkal a cottbus-i Pückler Gimnáziumban egy nagyobb értékű, s az elsősegélynyújtásban hasznos főnyereményért – zárta szavait az elnök.

Palchuber Kinga

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában