Helyi közélet

2017.02.28. 06:56

Közlekedési tervek és a laktanya hasznosítása

fenyvesi

Komoly elképzeléseket fogalmazott meg 2017-re Rétság önkormányzata: amennyiben sikeresek lesznek a pályázatok, jelentős beruházások valósulhatnak meg a nyugat-nógrádi kisvárosban. A tavalyi év eredményeiről és az idei tervekről Hegedűs Ferenc polgármesterrel beszélgettünk.

Hegedűs Henrik

Rétság. Egy februári napon, közvetlenül a hivatali idő lejártát megelőzően ültünk le tereferélni a polgármesteri irodában. Az ablakból remek kitekintés nyílik a városra, elsősorban a települést keresztülszelő 2-es főút forgalmára.

– Továbbra is ez a legégetőbb, a legsürgősebben orvosolandó gondunk – kezdte mondandóját Hegedűs Ferenc. – Minden egyes órában tucatnyi kamion, teherautó robog át a városközponton, szó szerint beleremegnek a falak, a lakosság pedig ugyan megszokta már, de igen nehezen tűri a hatalmas zajt. Sajnos régóta hiába várjuk a 2/A autóút meghosszabbítását a szlovák országhatárig, zökkenőkkel halad az ügy. Ezért gondoltuk úgy, hogy egy gyors, viszonylag egyszerűbben kivitelezhető megoldáshoz nyúlunk.

[caption id="" align="aligncenter" width="1069"] A városközponton áthaladó hatalmas forgalom miatt kellene az elkerülő szakasz megépítése[/caption]

Kezdeményezzük a nőtincsi elágazótól a bánki körforgalomig tartó elkerülő, mintegy tíz kilométeres szakasz megépítését. E tekintetben bírjuk Balla Mihály országgyűlési képviselő támogatását, aki megígérte, a tőle telhető minden eszközzel igyekszik majd az illetékesek előtt is képviselni az érdekeinket.

Őszintén remélem, erre a fontos célra hamarosan megtalálják a szükséges forrásokat, és rövid időn belül megkezdődhetnek a munkálatok, ami nagy enyhülést és biztonságérzetet jelentene városunk lakosságának.

Miután így „in medias res” módon a téma kellős közepébe vágtunk, kicsit visszatekintettünk az elmúlt év már elvégzett és befejezett feladataira.

– Tavaly több vívmánnyal gazdagodtunk – folytatta a polgármester. –Az egykori laktanya területén található, néhány éve átadott járóbeteg-ellátó központ újabb fejlesztéssel lett gazdagabb, 70 millió forintos költséggel a fűtési rendszerét alakítottuk át. Az intézmény könnyebb megközelíthetősége érdekében a Hunyadi és Bem utcákban két hidat felújítottunk.

[caption id="" align="aligncenter" width="706"] Hegedűs Ferenc polgármester beszámol a 2017-es tervekről is[/caption]

Hasonlóképpen szerencsés lenne, ha az új autóbusz-fordulótól a rendelőkig egy helyi mikrobusz-járat közlekedne, ennek pénzügyi feltételeit igyekszünk majd előteremteni, mivel manapság az idősebb betegek a meredek emelkedőkön igen nehezen jutnak el a dombtetőn lévő egészségügyi központig.

Ezen kívül több utcában végeztünk teljes egészében önerőből, nagyságrendileg 35 millió forintból aszfaltozást, az útfelületek javítását, karbantartását, többek között a pusztaszántói településrészre vezető úton is.

Rendbe tettük a Nyárfa utcai parkoló területét, a Petőfi utcában vízelfolyó árkokat alakítottunk ki, felújítottuk a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Középiskola rétsági kihelyezett tagozatának tornatermét közel 10 milliós értékben. A művelődési központban is komoly munkák zajlottak: megújult a mozigépház, korszerűsítettük a vizesblokkokat, oktatótermeket létesítettünk.

A város vezetője hozzátette, október végén nagy ünnepség keretében avatták fel a Mindszenty-Pallavicini emlékművet, amihez a közeljövőben a 2-es útról egy gyalogos bekötő szakaszt építenek.Az emlékmű megvalósításában a Rétsági Fiatalok Rétságért Egyesület nagy szerepet játszott, pályázattal nyertek 20 millió forintot. Büszkén említi, hogy igen gazdag kulturális – és sportesemény kínálattal szolgálhatnak az itt élőknek és a vendégeknek, ezek közül kiemelkedik a rendkívül népszerű extrém nap és a ládaderby, valamint a decemberi Mikulásjárat, amelynek szervezésében és lebonyolításában a helyi civil egyesületek jeleskednek, a Jobbágyi, a Balla, a Röffler és a Varga családok irányításával, és ötven év után sikerült korcsolyapályával is kedveskedniük a téli szórakozás szerelmeseinek.

Hegedűs Ferenc köszönetet mondott még a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőinek is, hogy a városi kapitányság hosszú idő óta rendkívül leromlott állagú épületét ilyen szépen felújították.

– Több, jelentős beruházás megvalósítására adtunk be a közelmúltban pályázatokat, amelyek elbírálását folyamatosan várjuk – tért ki a 2017-es elképzelésekre a polgármester.

–Ezek közül a legfontosabb a bölcsőde megépítése. Már a helyét is kijelöltük, az óvodával szemközti üres telken. Bízom benne, hogy a mintegy 260 millió forintos fejlesztés ügyében kedvező döntés születik.

A helyi közlekedési feltételek javítása érdekében a város északi részén, a főút mindkét oldalán egy-egy buszöblöt alakítunk ki, az északnyugati városrészben élő embereknek ez már legalább tizenöt éves kívánsága. Ehhez kapcsolódna majd a szoboregyütteshez vezető, fentebb már említett bekötőút.

A Takarék utca bejáratánál feltétlenül szükséges a parkolóhelyek bővítése, és öt kilométer hosszan kerékpársáv kialakítására is pályáztunk. A laktanya területén elengedhetetlen a romos épületek eltakarítása, illetve a jobb állapotúak barnamezős beruházás keretében történő hasznosítása. A legénységi épület például tökéletesen alkalmas lenne egy rehabilitációs központ céljaira. A volt laktanya területén építünk egy szabadtéri színpadot is nézőtérrel, tervezzük sportcentrum kialakítását, és egy új mentőállomás megvalósításának lehetősége is adott.

Tervezünk még parkosításokat, valamint a buszforduló szomszédságában egy minden igényt kielégítő piactér létesítését.

A váci egyházmegyével közösen a katolikus templomban és környezetében is várhatóak fejlesztések. Nagy vágyunk egy tanuszoda építése, remélem, ennek előkészítése legkésőbb 2018-ban megkezdődhet.

Pályáztunk még kültéri sportpark létesítésére, a pozitív elbírálásban reménykedünk. Az elmúlt év során önkormányzatunk tulajdonába került egy 32 hektáros terület, melyen az új lakótelkek kialakítása már elindult.

Búcsúzás közben, amikor már indulni készültünk, Hegedűs Ferenc még a polgármesteri hivatal hátsó bejáratához invitált. Kiléptünk az udvarra, és máris mutatott a környezetre: a télen havas-sáros, nyáron poros parkoló mindenképpen szilárd burkolatot igényel!

– Ez is szorosan hozzátartozik egy huszonegyedik századi modern magyarországi kisváros komfortos képéhez – zárta szavait a rétsági polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában