Helyi közélet

2017.02.03. 07:13

Képzést indít az Óbudai Egyetem Salgótarjánban

fenyvesi

Fontos döntés előtt állnak a végzős középiskolai hallgatók, február 15-én lezárul a felsőoktatási jelentkezési időszak. Az Óbudai Egyetem tegnap beiskolázási napot tartott a salgótarjáni városházán, ahol bejelentették: már megtalálható a felvi.hu tájékoztató weboldalon a Salgótarjánban induló műszaki asszisztensi felsőfokú szakképzésük. Ez azt jelenti, hogy szeptemberben elindítja első évfolyamát az intézmény a nógrádi megyeszékhelyen.

NMH-információ. A salgótarjáni városházán tartott beiskolázási napon Székyné Sztrémi Melinda kampuszigazgató köszöntötte az Óbudai Egyetem és az önkormányzat vezető tisztségviselőit, a megjelent érdeklődőket, köztük a középiskolák pedagógusait és diákjait, valamint az egyetemmel együttműködő gazdálkodási szervezetek képviselőit. Hangsúlyozta, hogy hosszas előkészítő munka fontos pillanata ez a nap, majd felkérte Fekete Zsolt polgármestert, hogy mondja el gondolatait és nyissa meg a rendezvényt. Salgótarján első embere mérföldkőnek nevezte az eseményt és kiemelte, a városnak fontos, hogy legyen felsőoktatási intézménye.

[caption id="" align="aligncenter" width="2592"] Február másodikán beiskolázási napot tartott az Óbudai Egyetem a salgótarjáni városházán. Az intézmény műszaki asszisztens felsőfokú szakképzést indít a városban szeptemberi kezdéssel - jelentette be Székyné Sztrémi Melinda kampuszigazgató. (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

Ezt követően Réger Mihály rektor köszöntötte az egybegyűlteket és kiemelt néhány fontos információt képzésükről és az egyetemről. Reményét fejezte ki, hogy sokan felismerik a most induló felsőfokú szakképzésben rejlő lehetőségeket, jelentkeznek a képzésre és az itt indulók között később akár doktorokat is üdvözölhetnek majd.

A program további részében az Óbudai Egyetem általános bemutatását szolgáló előadások következtek: prezentált Gáti József általános rektorhelyettes és Koltai László dékánhelyettes. Az Óbudai Egyetem egy huszonegyedik századi, modern, több helyszínnel rendelkező kampusz, számos szakiránnyal és képzési szinttel. Jelenleg tizenháromezer hallgatója van, közülük hétezer-ötszáz nappali tagozatos. A salgótarjáni képzésre jelentkezők az első három félévben elméleti, az utolsóban gyakorlati képzésen vesznek részt. Előbbi egyelőre a kitűnően felszerelt Salgótarjáni Szakképzési Centrumban lesz addig, amíg az Óbudai Egyetem felújítja és egy egyetemi-kutatási központot hoz létre a volt népjóléti központ épületében. Utóbbi az együttműködéshez csatlakozott cégeknél zajlik majd.

[caption id="" align="aligncenter" width="2592"] Az érdeklődők az Óbudai Egyetem vezetőinek előadásaiból tájékozódhattak az intézményről, a salgótarjáni képzésről és a felvételi kritériumokról. (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

A műszaki asszisztensi képzésre való bejutáshoz 240 pont elegendő, a tanulók államilag támogatottan és önköltségesen is elvégezhetik a felsőfokú képzést. Amellett, hogy helyben kaphatják meg az érdeklődő fiatalok a karrierjük indításához szükséges négy féléves képzést, megtudtuk, hogy azért is érdemes jelentkezni a salgótarjáni intézménybe, mert a műszaki az egyik szakirány, amellyel a legkönnyebb jelenleg elhelyezkedni, és amely már kezdőként is magas fizetést jelent. Ráadásul itt tizenkét cég már most az egyetem partnere abban, hogy gyakorlati helyet biztosítson a hallgatóknak, később pedig akár munkahelyeket is.

A délelőtt folyamán lehetősége volt az érdeklődő diákoknak arra, hogy feltegyék kérdéseiket. Sziporkáztak a fontos tudnivalókat érintő kérdések és válaszok. A városháza első emelete kis kiállítótérré változott a beiskolázási nap idejére: láthattunk az egyetemen készült robotot és egy műtéti eljárást bemutató anatómiai modellt, valamint installációkon a legfontosabb információkat is elolvashattuk az intézményről.

 

Együttműködéseket írtak alá

A nap zárásaként egy sajtótájékoztató keretében öt jelen lévő gazdálkodó szervezet (Axamo Ruházati Kft., Mitsuba Kft, Presto Lady Harisnyagyártó Kft, Trigon Elektronica Fejlesztő és Szolgáltató Kft, Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Rt) írt alá együttműködést az Óbudai Egyetemmel, hét további megállapodás már megköttetett. Fekete Zsolt polgármester itt megfogalmazta, hogy mit remél Salgótarján tekintetében a képzés beindulásától: – Remélem, hogy Salgótarjánból és a megye más részeiből is minél több fiatal fog itt felsőfokú szakképesítést szerezni és utána helyi cégeknél helyezkedik majd el. Több cég jelezte, hogy szükségük van műszaki szakemberekre. Ez a képzés nagymértékben fogja segíteni a fiataloknak az itt maradását és a biztos élet megteremtéséhez szükséges anyagi források megteremtését – fogalmazott.

[caption id="" align="aligncenter" width="1728"] Az Óbudai Egyetem hallgatói készítették ezt a robotot, amelyet bárki megnézhetett - más kiállítási elemek mellett - a polgármesteri hivatalban rendezett beiskolázási napon. (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

Réger Mihály rektor azt hangsúlyozta, hogy több éve folynak az előkészületek, amelynek eredményeként egy nagyon perspektivikus jövő áll most minden szereplő előtt, akikről szólva elmondta: – Egyik az önkormányzat, másik a csatlakozó gazdálkodó egységek csoportja, harmadik az egyetem, negyedik pedig a hallgatók sokasága. Úgy gondolom, hogy olyan szinten sikerült előkészíteni ezt az együttműködést, illetve a képzés megindítását, hogy minden résztvevőnek előnye származik majd ebből. A városban a szellemi élet és a gazdaság is fejlődni fog. A gazdálkodók a saját képükre formálhatják későbbi munkavállalóikat, a tanulók magas szintű, hasznosítható képzésben részesülhetnek itt, helyben, s hosszabb távon azok a tehetséges hallgatók, akik itt felbukkannak, öregbítik majd az Óbudai Egyetem hírnevét – fejtette ki.

Székyné Sztrémi Melindától, a kihelyezett képzés igazgatójától megtudtuk, hogy még 2013-2014-ben készítettek elő az önkormányzattal egy felsőoktatási tervet az oktatási államtitkárság támogatását élvezve. Akkor létrehoztak egy felsőoktatási kabinetet, amely neves egyetemek képviselőiből állt és többen vállalkoztak arra, hogy ha Salgótarján önkormányzata „ernyőként” megjelenik egy ilyen képzésben, akkor hoznak a közösségi felsőoktatásba képzéseket.

[caption id="" align="aligncenter" width="2533"] Gáti József általános rektorhelyettes, Réger Mihály rektor és Fekete Zsolt polgármester a cégekkel kötött együttműködési megállapodások aláírása előtti tájékoztatón. (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

– Ez később megtorpant, de én nagyon örülök, hogy az Óbudai Egyetem vállalkozott arra, hogy kihelyezett képzésként megjelenítse a műszaki mérnökasszisztens-képzést Salgótarjánban. A végzős diákok és szüleik számára fontos, hogy nagyon figyeljenek most, hiszen szűkös a jelentkezési határidő. Már látható a salgótarjáni kihelyezett képzés a felvi.hu internetes oldalon. Ha rákattintanak, akkor válasszák gyorsan a salgótarjáni képzést, hiszen itt a lehetőség!hívta fel a figyelmet.

 

Bizakodóak a csatlakozó cégek

Megszólaltattuk az együttműködéshez csatlakozó vállalkozók közül az Axamo Ruházati Kft. ügyvezetőjét, Szabó Imrénét. – 135 főt alkalmazó cégünk hosszútávon gondolkodik, egy német partnerrel van kapcsolatunk, világszínvonalú termékeket állítunk elő. Ehhez a minőségi munkához megfelelő szakemberekre van szükségünk és az utánpótlásra is gondolnunk kell. Cégünk már négy éve becsatlakozott a szakmunkásképzésbe is. Rögös az út, de kitartóak vagyunk, és úgy gondolom, hogy közösen meg lehet reformálni térségünkben a szakképzést. Nagyszerű a varrógép-parkunk, informatikai vonalon szeretnénk tovább fejlődni, vannak is erre vonatkozóan elképzeléseink. Egy percig nem gondolkodtunk az Óbudai Egyetemmel való együttműködésen, nagyon örülünk, hogy végre elindul valami a megyeszékhelyen – mondta.

[caption id="" align="aligncenter" width="1591"] Gyakorlati képzőhely lesz a Trigon Elektronica Fejlesztő és Szolgáltató Kft. is. Képünkön Réger Mihály rektor és dr. Simonyi Sándor ügyvezető írják alá az erről szóló együttműködési megállapodást. (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

Nyuli Ferenc Gábor, a Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Rt. elnök vezérigazgatója így nyilatkozott az együttműködésről:

– A műszaki fejlesztési, kutatásfejlesztési, technológiai terület állandó megújulás alatt van. Nagyon komoly befektetéseket, megújulást tervezünk ezeken a területeken, amelyhez mindenképp bővítenünk kell a műszaki csapatunkat és nagyon szeretnénk saját magunk felnevelni azokat a szakembereket, mérnököket és a jövő vezetőit, akik már itt tanulják a szakmát, itt szívják magukba a „Wamsler-tudatot”. Tudjuk, hogy ez egy hosszú munka eredménye lesz, amelyet előbb-utóbb el kell kezdeni. Nagyon örülünk, hogy anélkül, hogy mi lépéseket tettünk volna, a lehetőséget elénk tárta a városvezetés és az Óbudai Egyetem. A most induló közös munka nélkül az országos és európai munkáltatókkal kellene versenyeznünk a szakemberekért, és az ő ajánlatuktól minden tekintetben jobbat kellene nyújtanunk. Ez – ismerve a jelenlegi körülményeket – nagy nehézséget jelentene. De a személyes kapcsolat, az együtt dolgozás, a jövőkép, a kihívások, amik ebben a jövőképben rejlenek, azok összekovácsolhatnak minket ezekkel a fiatalemberekkel és esetleg ők is elkezdenek hinni abban, amiben mi. Részei lesznek a stratégiánknak és egyszerűen beépül ez a jövőkép az ő egyéni jövőképükbe és így sokkal könnyebb lesz ezeket az embereket a mi családunk részévé tenni – fejtette ki Nyuli Ferenc Gábor, majd a cég előrelépési lehetőségeiről is beszélt:

– Technológiai- és eszközfejlesztéseket tervezünk. Nagy reményekkel nézünk a hazai és az uniós pályázatok kiaknázási lehetőségei elé. Mindenképp szeretnénk új eszközökkel, új helyen, modern technológiával, modern környezetben és az ehhez alkalmazkodó és alkalmas szakembergárdával, sokkal erősebben megjelenni az európai piacon. Versenyképesnek kell maradnunk, mindenképp a fejlődés és csak az előrevezető út lehet a Wamsler irányafogalmazott.

„Tehát, van jövő Salgótarjánban?” – adódott kérdésem, amelyre frappáns és biztató választ kaptam: „Én azt gondolom, hogy egyre fényesebb”.

Lakatos Kati

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában