Helyi közélet

2017.02.20. 07:11

„Főpróba” volt a palóc disznótor

fenyvesi

Igencsak hideg nyirkos, ködös idő fogadta a hétvégén megyénk egyik déli falucskájába a meghívott vendégeket, köztük Heizler Norbertet, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) országos koordinátorát, Becsó Zsolt országgyűlési képviselőt, Skuczi Nándort, a Nógrád megyei közgyűlés elnökét, valamint hazánk egyik legnépszerűbb labdarúgó csapatának, az FTC-nek a képviselőit, élükön a volt válogatott játékossal, Szokolai Lászlóval. Az esemény nógrádi szervezőinek az volt a fő célja, hogy bemutassák az igazi falusi disznótort.  Az eseményről – a bátonyterenyei Remenár János jóvoltából – reklámfilm is készült, amelyet az április 22-23. között Budapesten megrendezendő nagyszabású rendezvény, az I. Palóc disznótor hírverésére fognak felhasználni.

NMH-információ. Reggel hét óra után pár perccel a hatalmas, 305 kilogramm súlyú sertés elektromos sokkolóval való megbénítása, illetve leölése után egy helyi néni máris a hagymás sültvér elkészítésén fáradozott, miközben a férfiakat a házigazda fogó pálinkával kínálta.

Úgy látszik, Nógrád megye ezen régiójában sem nem felejtődött még el a disznóölés hagyománya, hisz ezt követően a további munkálatokat végző tucatnyi ember mindegyike igencsak összehangolt keretek között végezte munkáját. Mindenki tudta, kinek mi a feladata.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] A pörzsölés végén felirat került a disznó oldalára[/caption]

A disznó szalmával, majd gázégővel történő pörzsölése mellett megkezdődött a vízzel teli katlanok felmelegítése, s végső helyükre kerültek a fateknők, a darálók és a hurkatöltő.

Amikor Belák Bence, Baranyi Gyula és Nagy Kálmán végzett a disznó pörzsölésével, egy közös vendégfotó is készült, miközben a felbontásra váró disznó oldalára érdekes felirat került: „I. Palóc disznótor, 2017. április 22-23.”

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] Kezdődik a felbontás[/caption]

Ez után vette kezdetét a közös reggeli, ahol a menü nem más volt, mint hagymás sültvér savanyúsággal. Ezúttal se maradhatott el azonban a pálinkával, sörrel, forralt borral, teával, üdítővel, sós süteménnyel, na és a bundás kenyérrel való kínálás.

A reggeli után újfent minden, a disznótorban segédkező elfoglalta a helyét, s felkészült a sertés bontására. Eközben – nem zavarva a helyi szakemberek munkáját – egy rövid időre kiragadtuk a jelenlévők köréből a fővárosból érkezett Heizler Norbertet, a CÖF országos koordinátorát, az áprilisi esemény egyik fő szervezőjét.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] Munkában a böllér[/caption]

– Ez év április 22-23-án, a Népligetben, az Építők SE sportpályáján tartjuk meg az I. Palóc disznótort, amely egy nagyon érdekes, országos esemény lesz. Nógrád megyéből és a testvértelepülésekről ezúttal ötven palóc porta fogja várni az érdeklődőket. Minden ilyen sátornál lehet majd kóstolni, reggel mind a két nap disznóvágással veszi kezdetét, majd a feldolgozással folytatódik. A települések képviselői a hozzájuk kapcsolódó tradicionális ételeket is kínálni fogják a látogatóknak. Mindezek mellett egy nagy színpadon egész napos kulturális program is várja majd az érdeklődőket – fejtette ki Heizler Norbert:

– Egy ilyen irányú kezdeményezés, a böllérfesztivál két éve, Héhalomból indult el. A rendezvény az első alkalommal, illetve a következő évben is nagy sikert aratott. Tavaly Béren a házigazda Maczó László irányítása mellett egy szintén jól sikerült Palóc Fesztivál is lebonyolításra került. Ezek a nógrádi események nagyon színvonalasra sikeredtek. Most ezt szeretnénk elvinni egy kicsit Budapestre – tette hozzá.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] Összehangolt a volt a munka[/caption]

A CÖF egyébként továbbra is végzi a szervező munkát, a működtetést a termelői közösségekben Nógrádban. A fővárosi eseményen a nógrádi gazdákat, vállalkozókat szeretnék bemutatni, egy kicsit jobb helyzetbe hozni. A két nap során egyébként minimum harmincezer (látogatóra számítanak.

– Szűkebb hazánkban az elmúlt jó egy év során több mint húsz termelői közösség alakult. A CÖF- COKA felkarolta ezek megalakítását, illetve termékeik bevitelét a magyar üzletláncokba. A népligeti rendezvényen a nógrádi emberek által termelt, Nógrád megyei termékeket és a palócság értékeit, többek között a  Nógrádikumokat mutatnánk be. A rendezvényt az országgyűlési képviselőink is támogatják. Az eseményre a közgyűlés nevében ezúton szeretném meghívni a lakosságot! – mondta a másik főszervező, Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke.

[caption id="" align="aligncenter" width="1261"] Az áprilisi, fővárosi I. Palóc disznótor című rendezvény fő szervezői[/caption]

Mire beszélgetésünk befejeződött, a böllér és segítői már túl voltak a disznó felbontásán. Jöttek a további munkálatok – így a háj, a zsírszalonna kisütése –, miközben a szép húsok, a sonka, a szalonna és csülök is pácolásra kerültek. Összedarálták a hússzalonna egy részét, a belsőségeket, a májat, a szívet, a lépet megfőzték, abálták. A hurka és a kolbász készítéséhez szükséges beleket kitisztították, s megkezdték a töltést. Már késő délután járt az idő, amikor a kis dél-nógrádi faluban befejezték a disznóvágás igen fáradságos, mégis örömteli munkálatait.

Cz. Zentai József

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában