Helyi közélet

2017.02.20. 06:55

Felajánlás, díjátadás, Tízek Társasága…

fenyvesi

Megyénk legrégebbi gimnáziuma, az 1900-ban alapított balassagyarmati Balassi a múlt hét végén, a volt vármegyeháza dísztermében rendezte meg hagyományos jótékonysági bálját. Az est több volt, mint egy mulatság: közelebb hozta egymáshoz a szülőket, az iskola közösségét, az egykori balassisokat és a támogatók közösségét, valamint erősítette a hovatartozás érzését.

Balassagyarmat. Az est a diákok színvonalas, jó hangulatú, szórakoztató műsorával vette kezdetét, amelyben a tantestület néhány tagja, és a helyi alapfokú művészeti iskola tanárai is közreműködtek.

Ezt követően Fényes-Bók Szilvia, a Balassi Bálint Gimnázium igazgatója köszöntötte a szülőket, kollegáit, a jelenlévő balassis diákokat és a vendégeket. Utóbbiak között – a helyi és környékbeli oktatási intézmények vezetői mellett – ott volt például Medvácz Lajos, a város polgármestere, dr. Benkó Anna, a Balassagyarmati Törvényszék vezetője és dr. Vízler Edina, a Balassagyarmati Járási Bíróság elnöke is. A szervezők a vendégek között köszönthették továbbá dr. Mikó Pál, az 1930-as évekbeli magyar-latin szakos tanár, az iskola egykori igazgatója dédunokáját, dr. Dobó Mártát, valamint Vastagh Miklós volt balassis diák leszármazottját, Békési Ágnest.

– Jó érzés találkozni, leülni és beszélgetni az iskolán kívül is. Még jobb, ha mindezt egy támogató közösségben tesszük meg, szülőkkel, kollegákkal, barátokkal és partnerintézmények vezetőivel – emelte ki Fényes-Bók Szilvia, aki röviden, irodalmi stílusban felidézte Vastagh Miklós, az alma máter egykori diákjának az életét. Bármerre járt a nagyvilágban, soha nem felejtette el egykori iskoláját, a Balassagyarmati Magyar Királyi Állami Balassi Bálint Reálgimnáziumot. Vastagh Miklós végrendeletében tízezer dollárt adományozott az intézménynek. Az összeg – közel hárommillió forint – megérkezett a Pro Stúdió Alapítvány számlájára. A felajánló szándéka szerint a pénz egy részét a diákok ösztöndíjára kell felhasználni.

Az ünnepélyen Békési Ágnes, a felajánló leszármazottja első alkalommal adta át két diáknak a Vastagh-díjat. László Luca kiváló tanulmányi eredményért, közösségi munkájáért, az országos középiskolai tanulmányi versenyen német nyelvből elért kiemelkedő eredményéért, magas szinten elsajátított angol tudásáért részesült elismerésben. A másik díjazott, Radványi Bíborka az angol nyelv kiváló ismerője, felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik és tanul a C2 angol anyanyelvi minősítő nyelvvizsgára. Az anyanyelvi és a matematikai országos versenyek dobogós helyezettje, készül a helyesírási verseny országos döntőjére, élenjár a tanulásban, a közösségi életben.

[caption id="" align="aligncenter" width="3000"] Egy iskola számára nagyon fontos a múlt, hiszen annak birtokában építi a jövőt – hangsúlyozta Fényes-Bók Szilvia, a Balassi Bálint Gimnázium igazgatója.[/caption]

– Egy iskola számára nagyon fontos a múlt, hiszen annak birtokában építi a jövőt. A segítségnyújtás, a támogatási szándék, a kulturális örökség megőrzése, a szellemi tudás tovább adásának csodálatos gondolata ösztönözte egy most induló kezdeményezésünket, a Balassi Bálint Gimnázium támogató körének létrehozását. Az úgynevezett Tízek Társaságának célja, hogy segítse az együttműködést gimnáziumunk jelenlegi és volt diákjai között, az intézmény hírnevének öregbítését, anyagi, szellemi, kulturális értékeinek támogatását, a rendezvények szervezését, valamint a végzős diákok tovább tanulását – mondta Fényes-Bók Szilvia.

[caption id="" align="aligncenter" width="3000"] Színvonalas műsorral vette kezdetét az est[/caption]

Az igazgató ezután bemutatta a Tízek Társaságát, amelyet az alábbi személyiségek alkotnak: dr. Dobó Márta, dr. Mikó Pál egykori igazgató dédunokája; Pozsonyi Anna, az iskola egykori igazgatója, Medváncz Lajos, Balassagyarmat polgármestere; Argay Gyula nyugalmazott fizikus, az iskola volt diákja; Kovács Ferenc tanár, korábbi intézményvezető, aktív nyugdíjas; Nagy László egykori diák, a Balassagyarmati Baráti Kör egyik főszervezője; Szántó Csaba volt balassis tanuló, a Madách Kollégium egykori igazgatója; Magyar József volt diák, nyugalmazott mérnök; Szenográdi Ferenc egykori balassis diák, tanár, újságíró (lapunk munkatársa), akinek minden családi tagja Balassi kötődéssel bír; Versényi Györgyné, az iskola egykori tanára.

[caption id="" align="aligncenter" width="3000"] „Jó érzés találkozni, leülni és beszélgetni az iskolán kívül is. Még jobb, ha mindezt egy támogató közösségben tesszük meg”[/caption]

Fényes-Bók Szilvia bejelentette, hogy a jótékonysági bál bevételét az iskolájuk régi épületszárnyán lévő vizesblokk felújítására fogják fordítani. A jó hangulatú rendezvény – amelyen Simon Tamás szolgáltatta a zenét – a késő éjszakai óráig tartott.

Sz.F.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában