Helyi közélet

2017.02.18. 07:07

Együttműködés új munkahelyek teremtéséért

fenyvesi

A Nógrád megye önkormányzata által vezetett konzorcium pályázatot nyújtott be tavaly márciusban a „Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések – Nógrád megyei foglalkoztatási paktum” projekt keretén belül, abból a célból, hogy a megyei foglalkoztatási fórum kialakítását, s megvalósítását támogassa. Tegnap pedig a Megyeháza Hadady-Hargitay termében aláírták a foglalkoztatási együttműködést létrehozó szerződést, amelyhez mindazon Nógrád megyében működő szervezetek csatlakoztak, akik együttműködésükkel segíteni kívánják – többek között – az új munkahelyek megteremtését.

Salgótarján. A Megyeháza Hadady-Hargitay termében a foglalkoztatási megállapodás aláírása előtt Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, dr. Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal vezetője, valamint Hágen Tímea, a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselője és foglalkoztatási paktumok szakértője köszöntötte a megjelenteket.

[caption id="" align="aligncenter" width="2833"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A nyitóbeszédekből kiderült: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretén belül a megyék, a megyei jogú városok és a megyékben lévő térségek foglalkoztatási együttműködéseket, azaz paktumokat hoznak létre annak érdekében, hogy a területükön a foglalkoztatás bővítése céljából megindítsák a párbeszédet a munkaerőpiac szereplői között. Az egyezségek keretében foglalkoztatási stratégiát és akciótervet alkotnak, támogatják a vállalkozások munkahely teremtési kezdeményezéseit, az önfoglalkoztatóvá válást, valamint munkaerőpiaci-szolgáltatásokkal, munkaadói igényekre induló képzésekkel segítik a munkát keresőket. Továbbá a projekteknek köszönhetően olyan gazdaságfejlesztési tevékenységek valósulnak meg, amelyek elősegítik az új munkahelyek létrejöttét is.

[caption id="" align="aligncenter" width="2716"] A megyei paktum létrejöttének meghatározó szereplői: Skuczi Nándor, dr. Szabó Sándor és Sándor Ildikó (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Skuczi Nándor közgyűlési elnök többek között ezek megvalósításához kívánt mindenkinek sok sikert, jó együttműködést, valamint azt, hogy minél többen megtalálják számításukat szűkebb hazánkban, visszajöjjenek ebbe a varázslatos világba, s reméli: azok, akik jelenleg itt élnek megyénkben, szintén meglelik a vágyott munkahelyet.

Ezt követően dr. Szabó Sándor kormánymegbízott is hangsúlyozta beszédében a program jelentőségét. – A foglalkoztatás szintje az országban itt a legalacsonyabb, míg a munkanélküliségi ráta a harmadik legmagasabb. Mindkét mutatónk kedvezőtlenebb a 2015-ös adatokhoz képest, miközben országos átlagban javultak a mutatószámok, s szűkebb hazánkban a dolgozók továbbra is kevesebbet keresnek a hazai átlagnál. Nógrád megyében a nyilvántartott álláskeresők aránya mindössze 13,1 százalék, amely – sajnos – még mindig a legrosszabb érték az országos rangsorban. Ma itt vagyunk, és aláírjuk ezt az együttműködést, amely remélhetőleg majd a jövőben megoldja ezeket a problémákat is! – emelte ki a megyei kormányhivatal vezetője.

[caption id="" align="aligncenter" width="2269"] Hágen Tímea, a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselője, a foglalkoztatási paktumok szakértője (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Hágen Tímea a továbbiakban kifejtette, mi a szerepe a paktumok működtetésében a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, majd Sándor Ildikó projektmenedzser ismertette a szóban forgó program lényegét.

– A pályázó konzorcium tagjai: Nógrád Megye Önkormányzata, a Nógrád Megyei Önkormányzati Hivatal, a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft., a Nógrád Megyei Kormányhivatal, továbbá a Jonathan Livingston Seagull Alapítvány. A foglalkoztatási megállapodás döntően képzési és foglalkoztatást elősegítő tevékenységek megvalósítását célozza, de magában foglalja egyrészről a megye gazdaságfejlesztési, befektetés-ösztönzési tevékenységét, a munkaerőpiac keresleti oldalának fejlesztését, illetve a hátrányos helyzetű lakosság programba történő bevonását, azok programban maradásának támogatását is. A projekt teljes költségvetése 1,024 milliárd forint, amelynek hetven százalékát munkaerőpiaci- szolgáltatásokra, képzési- és bértámogatásra kell költeni. A foglalkoztatási stratégia hármas célja tehát: a gazdaság fejlesztése, a fejlődést kiszolgáló megfelelő képesítésű munkaerő biztosítása, a társadalom leszakadó rétegeinek integrációja, valamint a munkaerőpiacra történő visszavezetése – hangsúlyozta Sándor Ildikó.

[caption id="" align="aligncenter" width="2408"] Többek között a Nógrád Megyei Regionális Fejlesztési Alapítvány is csatlakozott az együttműködéshez. Képünkön Varga Béla, az alapítvány vezetője (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Ezt követően a jelenlévő aláíró szervezetek röviden bemutatkoztak egymásnak, s kifejtették jövőbeli terveiket, valamint azt, hogy mivel szeretnének az együttműködéshez hozzájárulni. Végül pedig Fekete Zsolt polgármester is hangsúlyozta beszédében, mennyire örül a paktum megalakulásának. Salgótarján megyei jogú város egyébként saját Integrált Területi Programjának fejlesztési keretéből városi foglalkoztatási paktumot is létrehoz, ám az összehangolás biztosítása érdekében csatlakozik e megyei paktumhoz is.

A bemutatkozások után az a több mint harminc szervezet – képzőintézmények, civil és vállalkozói szakmai, érdekképviseleti szervezetek, kamarák –, amely jelezte csatlakozási szándékát a megállapodáshoz ünnepélyes keretek között ellátta kézjegyével a foglalkoztatási paktumot megteremtő szerződést. Az együttműködésnek köszönhetően pedig fennállhat a remény arra, hogy a jövőben olyan térségként tekintsenek Nógrád megyére, amely a munkahelyteremtés, új beruházások vonzása érdekében hatékonyan összefogni és cselekedni képes!

Palchuber Kinga

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában