Helyi közélet

2017.02.04. 06:58

Csodálatos utazás a Végtelen hajón

fenyvesi

Quincy Jones felfedezte – Ünnepelték a Carnegie Hallban – Stevie Wondernek is énekelt

Bejön a „C”, a „magas C”, s hallgatva már-már olyasvalami, mint Beyoncé, aki – nagy példaképként – ott ragyog a popvilág tetején. S egyszer talán tényleg bejön a cél, hisz máris tett néhány lépést a csúcsok felé Radics Gigi, aki szűkebb hazánkból indulva hódította meg az elegáns New York-i Carnegie Hall közönségét, képesztette el a híres montreux-i dzsesszfesztivál publikumát, s bűvölte el Quincy Jonest, a legendás Michael Jackson neves producerét, aki a világ öt legjobb hangja közé sorolta a fiatal nógrádi lányt. A különleges, szép hanggal megáldott énekesnő Los Angelesben személyesen Stevie Wondernek énekelte el a dalát, de az amerikai színpadokon sem feledi, honnan indult: a Salgótarján várossá avatásának 95. évfordulóján tartott díszünnepségen újra elbűvölte szülővárosa közönségét a József Attila Művelődési Központban.

– Milyen volt újra szülővárosodban, Salgótarjánban koncertezni?

– Fantasztikus érzés! Nagyon szeretek az ország és a világ bármely pontján fellépni, de mégis: „Az otthon visszahúz!” – ez az egyik dalom címe, és teljesen igaz érzésekről szól. Régi igazság, hogy az ember a szülőföldjén érzi magát legjobban a világon, és kétszeresen izgulok, ha a salgótarjáni közönségnek énekelhetek.

– Pedig már a világ leghíresebb helyein lépsz fel, így például Davosban, a Világgazdasági Fórumon, a földkerekség leghatalmasabb, leggazdagabb országainak a vezetői előtt mutattad be gálaelőadásodat. Milyen volt?

– Már az is csodálatos, hogy erre a különleges alkalomra meghívtak és megtapsoltak. A szervezők előbb arra gondoltak, hogy egy-két számot elénekelek, de amikor meghallották a hangom, úgy döntöttek, hogy félórás gálaműsort adhatok. Fantasztikusan jól sikerült a koncert, s a fogadáson testközelből láthattam Leonardo DiCapriót és más hírességeket.

[caption id="" align="aligncenter" width="1343"] Radics Gigi a Salgótarján várossá avatásának 95. évfordulóján tartott díszünnepségen újra elbűvölte szülővárosa közönségét (Fotó: Danyi Lilla)[/caption]

– Eljutottál a New York-i Carnegie Hall bűvös színpadára, ahol Havasi Balázs zongoraművész koncertjén léptél fel, és hatalmas sikert arattatok. Hogy érezted magad?

– Hihetetlenül jó érzés azon a csodálatos színpadon énekelni. Kicsit el is büszkélkedem, mert az én dalom után állt fel először a közönség. Jólesett, hogy az amerikai publikumnak is tetszett, amit énekelek. Igaz, a fellépés előtt rettenetesen izgultam, mert azt, hogy korábban már kik léptek ott fel előttem – mint Michael Jackson, vagy a példaképem, Beyoncé –, nem lehet a lelkemben kikapcsolni. De a színpadon már boldognak éreztem magam.

– Az István, a király rockopera harmincéves jubileumi előadásán, a Királydombon a női főszerepet játszhattad.

– Először izgultam, de ahogy telt az idő, egyre inkább éreztem, hogy Réka alakját rám öntötték – nagyon tudtam vele azonosulni, és a dalok is gyönyörűek. Az előadás sikere pedig boldoggá tett.

– Az egész ország akkor figyelt fel rád, amikor 15 évesen megnyerted a Megasztárt. A siker mennyire változtatta meg az életedet?

– A Megasztár-győzelem hatalmas ugródeszka, hiszen a televízión az egész ország figyelemmel kíséri a műsort, megismeri, megszereti az előadókat, és ez csodálatos dolog.

[caption id="" align="aligncenter" width="640"] A Dal válogatóján a Végtelen hajó című számát énekli[/caption]

 – A világ másik végén is felfedeztek! Egy napon különleges elektronikus levelet kaptál

– A Megasztár-győzelem után sok helyre hívtak, és az egyik fellépésemre tartva kaptuk az e-mailt, amely szerint Quincy Jones, a legendás Michael Jackson híres producere látta-hallotta az előadásomat, és nagyon tetszett neki. Azt is hozzátette: nem gondolta volna, hogy egy tizenöt éves lány még könnyeket csalhat a szemébe. Először azt hittük, hogy valaki tréfál, de kiderült, hogy tényleg a világ egyik leghíresebb producere keresett Amerikából

– Kisvártatva már a híres Montreux-i Jazz Fesztiválon igazolhattad a tehetséged.

– Ez is álomba illő történet, hisz akkor már réges-rég összeállt a fesztivál műsora, de Quincy Jones ragaszkodott hozzá, hogy látni akarja „Gigi Redixet”! Így kerültem oda, már a kezembe nyomták a mikrofont, kezdtem volna énekelni, amikor Quincy Jones belépett a színpadra, s úgy mutatott be a közönségnek, hogy a világ egyik legjobb hangját hallják. Megköszöntem, hogy ott lehettem, és óriási élményt adott a fellépés, amely elindított a nemzetközi pályámon.

– Az európai bemutatkozás után az amerikai debütálás sem váratott sokáig magára

– Kiskorom óta vágytam Los Angelesbe, és mit tesz Isten, az Angyalok Városában forgattam első videoklipemet, a Vadonatúj érzést, amelyet az Amerikában élő Kelemen Huba írt Pascal Guyonnal, akinek a popvilágban Leona Lewis is sokat köszönhet. Ők rengeteg nagy nevet ismernek, így az a Jack D. Elliot írta az Úgy fáj című dalomat, aki Britney Spearsszel és a Backstreet Boysszal dolgozott. Csak kapkodtam a fejem, hogy ilyen hírességekkel kerülhetek kapcsolatba.

– Ennek meg is lett a gyümölcse

– Igen, az első albumom azonnal bearanyozódott, a Vadonatúj érzés lett az év videoklipje és a dal a rekordnak számító tíz héten át vezette a magyar rádiós lejátszási toplistát. Az újabb albumom, a Barna lány pedig már a megjelenésekor dupla platinalemez lett.

– Nagy élmény lehetett, amikor Los Angelesben Stevie Wondernek énekeltél. Hogy történt?

– Életem legszebb véletlen találkozása volt Stevie Wonderrel! Előtte már jártam a koncertjén, és lenyűgözött. Egy hónap múlva váratlanul megjelent azon a helyen, ahol már többször felléptem. Egy örömzenés est folyt, és telefonáltak, hogy siessek oda. Autóba vágtuk magunkat, és olyan simán haladtunk az úton, mintha a jóisten is azt akarná, hogy időben odaérjek. Beléptem a helyiségbe, és megpillantottam az első sorban ülő Stevie Wondert! A hely főnöke hozzám lépett: „Gigi, hát te itt vagy? Énekelj már valamit!” Felmentem a színpadra, és kérdezte a zenekar: „mit játsszunk?” Csak annyit mondtam: „Respect – Aretha Franklin”. Elénekeltem, vége lett a dalnak, és akkor döbbentem rá: mi is történik itt most velem? A lábam remegett, amikor Steve Wonder magához hívott. Váltottunk néhány szívélyes mondatot, kedvesen gratulált – és nagyon boldognak éreztem magam.

– Nem csoda, hogy tavaly visszavágytál az „Angyalok Városába”! Mi történt a második amerikai kiruccanáson?

– Közismert a mondás: Amerikában bármi megtörténhet – és meg is történt! Hatalmas megtiszteltetés, hogy Quincy Jones meghívott a házába a születésnapi ünnepségére, ahol a szűk családi kör mellett csak mi vehettünk részt. Elvitt olyan partikra is, ahol a zenei világ hírességeivel találkoztam. Sokat beszélgettünk a szakmáról, ellátott tanácsokkal, felajánlotta a segítségét, de nem akarom azzal strapálni, hogy telefonálgasson az érdekemben, mert egy ilyen ember barátsága többet ér annál, hogy rögtön visszaéljek vele.

– Videoklipeket is készítettél?

– Kettőt is, és itt is a zenei világ olyan hírességeivel hozott össze a sors, mint például a Grammy-díjra jelölt Dammo Farmer zenei rendező, aki olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint Jay Z, Jamie Foxx és Kendrick Lamar, és megtisztelő volt, hogy vállalta a közös munkát. Vele készült el a sivatagi hangulatban játszódó Illuminate és a „szelfis” Take It In, amelyben gyönyörű helyszíneken vagyok látható.

[caption id="" align="aligncenter" width="688"] Radics Gigi és Quincy Jones[/caption]

– Fel is léptél Los Angelesben!

– Igen, volt egy önálló koncertem egy elegáns Beverly Hills-i szálloda klubjában, ahol sajátjaim mellett világsztárok dalait énekeltem. Itt is Dammo Farmer segített zenekart szerezni, és olyan zenészeket hívott, akik Beyoncéval, Christina Aguilerával és más csillagokkal dolgoztak együtt. A basszusgitáros egyszer kicsit türelmetlenkedett is, hogy siessünk már, mert mindjárt ott kell lennie Beyoncé próbáján. Mondtam is neki: nem tudnál engem is magaddal vinni? – de sajnos nem lehetett, mert a világsztárok szigorú keretek között próbálnak.

– Hazatérve részt vettél az Egy szabad országért, az 1956-os emlékdal felvételén is. Milyen volt?

– Nagyon jól éreztem magam, ráadásul két olyan úriemberrel hozott össze a sors, mint a világslágerek egész sorát író Desmond Child és Andreas Carlsson dalszerző-producer, akik nagyon inspirálták az előadókat, és a felvétel is remek hangulatban zajlott. Remélem, a politikai felhangok ellenére tetszett a dal mindenkinek. Én szeretem, és fontos, hogy készült egy olyan felvétel, amely tiszteletet ad a dicső elődöknek.

– Jött aztán  a Sztárban sztár is No, ez hogy tetszett?

– Nagyon jó volt belekóstolni Igazából nem is az volt a célom, hogy megnyerjem a versenyt, hanem csak ki akartam próbálni, mennyire vagyok képes másokat imitálni. Szép volt, jó volt – de ennyi elég is volt.

– Azt hiszem, már sokan várják, hogy új nagylemezzel jelentkezz!

– A tervek szerint a nyáron ki is jövök az új albummal. Sokféle zenével készülök rá – így lesz rajta dzsesszes, soulos és popos dal is –, hogy mindenki megtalálja rajta a neki leginkább tetsző stílust.

– Mi lesz még a következő időszak programjában?

– Koncertek hada lesz, és érettségire is készülök. Az utóbbi a nehezebb feladat, remélem, ezzel is megbirkózom.

– Addig is, előbb jön A Dal, az Eurovíziós Dalfesztivál nemzeti válogató versenye. Mit vársz ettől?

– A harmadik válogatóban, február 4-én mutatom be a dalomat, amelynek címe: Végtelen hajó. Ez a saját szerzeményem, amely lírai hangon szól az igazi szeretetről és a legjobb barátságról. Nagyon hiszek benne, mert az emberek szeretik ezt a monumentális líraiságot, és a szeretet témája is örök érték. Remélem, hogy mindenkinek tetszik majd a dalom!

B. R.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában