Helyi közélet

2017.02.04. 07:03

Áthelyeznék a mérőállomást

fenyvesi

„A szmog megfojtja Budapestet” – olvashatjuk, hallhatjuk a hírekben. Salgótarjánban annyira nem rossz a helyzet, hiszen ha csak a két városról ebben a témában készült fotókat tesszük egymás mellé, látható, hogy itt a levegő sokkal tisztább, mint a fővárosban. Megyeszékhelyünk hetek óta szintén a légszennyezettségről szóló hírek központi szereplője. Fekete Zsolt polgármester a múlt heti városi közgyűlésen elmondta, hogy átlagérték alapján intézkednek a légszennyezettség kapcsán. Felvetése szerint a mérőműszert a belvárosba kellene áthelyezni.

Salgótarján. Fekete Zsolt polgármester elmondta, hogy a szmog tájékoztatási és riasztási fokozatát átlag mérési jegyzőkönyvből határozzák meg. Egyetlen mérési állomás van Salgótarjánban, amely a Vasvári Pál úton található.

– Napközben minimális a légszennyezettség a városban. A mért határértékek este kilenc és éjfél között emelkednek magasra. Akkor, amikor vegyes tüzelésű kazánnal, kályhával fűtenek az emberek. Hideg van, fűteni kell. Ilyenkor megugrik a napközbeni, nagyon minimális szennyezettségi érték és ez az átlagértéket olyan szintre emeli, amely alapján szmogriadót kell elrendelnünk – ismertette a városvezető.

[caption id="" align="aligncenter" width="1944"] Salgótarjánban annyira nem rossz a szmoghelyzet, mint amennyire azt a mérőállomás adatai időnként mutatják (Illusztrációs fotó: Niederland Dávid)[/caption]

Elmondása szerint Salgótarjánban a közlekedés által kibocsátott szennyező anyagok mértéke sem okoz problémát, napközben teljesen egészséges a levegő a városban, még a Vasvári Pál úton is.

– Szeretném megvizsgáltatni és kérni, ha lehet, hogy ezt a mérőállomást – amely ennyire el tudja „ferdíteni” az értékeket – valahova Salgótarján forgalmas belterületére tegyük be, ami egy kicsit jobb képet fog majd mutatni. Hiszen tapasztaljuk, hogy akár a Besztercén, akár a Kemerovón vagy Pálfalván, vagy a belvárosban nincs olyan szintű szmogveszély, mint amit az átlagértékből nekünk jelentenünk kell – fejtette ki Fekete Zsolt.

Lakatos Kati

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában