Helyi közélet

2017.02.09. 07:17

Apróságok bátorságpróbája a falon

fenyvesi

Tízéves múltra tekint vissza a városi óvodás műfalmászó találkozó, amelyet tegnap rendeztek meg a salgótarjáni Körúti tagóvodában. A farsang idején tartott összejövetel nemcsak megyei, de országos szinten is páratlan. A város valamennyi óvodáját képviselték a legügyesebb gyermekek. A kerek évfordulóra való tekintettel egy rajzkiállítást is szerveztek, amelyet a nap folyamán az intézmény falain megtekinthettek az érdeklődők. Az esemény egy „csattanóval” zárult, óriástortával lepték meg a legügyesebb, valamint a legbátrabb kicsiket. A műfalmászó találkozó a harminckét versenyző gyermeknek olyan élményt nyújtott, amelyre még felnőttkorukban is emlékezni fognak.

Salgótarján. Helyszínre érkezésünkkor izgalommal teli, nyüzsgő kisgyermekkel találtuk szembe magunkat, akik már alig várták, hogy elkezdődjön a megmérettetés és bebizonyítsák, hogy ők a legjobbak. Amíg a kicsinyek izgultak, addig a felnőttek rengeteg képet megtekinthettek az eddigi műfalmászó találkozókról. Aztán elkezdődött a várva várt verseny, amelynek elején a gyerekek zenés műsor keretében a hegymászást próbálták imitálni, hozzáteszem: nagy sikerrel. Ezt követően pedig Kis Miklósné tagóvoda-vezető köszöntötte a megjelenteket. Kifejtette: tíz év alatt nagyon sok kisgyermek megmászta a műfalat, amely az ország első óvodás mászófala. Rengetegen kipróbálhatták ügyességüket, bátorságukat, valamint mozgásbeli képességüket is tudták rajta fejleszteni.

[caption id="" align="aligncenter" width="3008"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A tagintézmény-vezető úgy gondolja, a hetente egy, délutáni falmászási alkalom nem hétköznapi lehetőséget adott a város óvodásainak. Az intézmény dolgozói büszkék arra, hogy Salgótarjánban ilyen aktív, mozgásban és sportolásban ügyes gyermekek vannak. Mindezek elhangzása után pedig bemutatta a Körúti tagóvoda egyik volt növendékét, Vágvölgyi Virágot, aki az elsők között mászta meg a műfalat. Orosz Mihály, a salgótarjáni hegymászóklub elnöke nagylelkűségének köszönhetően a lány és egykori társai korábban kipróbálhatták az igazi sziklamászást, valamint barlangászni is elmehettek. A Bolyai János Gimnázium jelenlegi tanulójának a mai napig nagy sikerei vannak a sportban –futásban, hegyikerékpározásban, kosárlabdában. Ő is kapott alkalmat arra, hogy szóljon néhány szót.

[caption id="" align="aligncenter" width="3008"] Az apróságok egytől-egyig hatalmas, erőn felüli teljesítményt produkáltak (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Vágvölgyi Virág elmondta: nagyon jó szívvel gondol vissza az óvodás korára, ahonnan lényegében a pályafutása is indult. Bizonyára a fal-, illetve a sziklamászás is segítette abban, hogy a későbbiekben kipróbálja a hegyikerékpározást, hiszen mindegyik sporthoz szükség volt a bátorságra és nem utolsó sorban a kitartásra. Mindezt számtalan érem is bizonyítja.

[caption id="" align="aligncenter" width="2859"] A gyerekek nagy sikerrel imitálták a hegymászást egy zenés műsor keretében (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Ezt követően Kis Miklósné egy emlékplakettet is adományozott neki azért, hogy elfogadta a meghívást és példát mutatott a kicsiknek. A köszönet hangjával élve Orosz Mihálynak is átadott egy plakettet, a tíz év alatt nyújtott önzetlen segítségért, amelynek köszönhetően például elkészült a műfal is. Továbbá Andóné Angyal Mária, a Mackóvár Központi Óvoda vezetője is kapott egy plakettet, azért, mert mindenben támogatta a rendezvényt, illetve annak sikerét.

[caption id="" align="aligncenter" width="2772"] Orosz Mihály és Vágvölgyi Virág emlékplakettet vehetett át Kis Miklósné tagóvoda-vezetőtől (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

A kerek évfordulóra való tekintettel egy rajzkiállítást is megtekinthettek az érdeklődők, amelyet a város tizenegy óvodájának kicsinyei készítettek. A gyönyörű művek visszaadták a gyermekek mozgással, mászással kapcsolatos élményeit.

Mindezek után Orosz Mihály is köszöntötte a versenyzőket, illetve a megjelenteket egyaránt. Szavait az alábbi gondolatokkal kezdte: kicsit meg vagyok illetődve, hiszen a képeknek köszönhetően eszembe jutott az, hogy az eltelt ötven év alatt, pályafutásom kezdete óta én is sorra másztam meg Európa nagy csúcsait, a fotókon látottak közül többet is. Aztán „szétnéztünk” kicsit a városban, hogy itt milyen lehetőségek lennének a gyermekek számára. Tudtuk, hogy a legnagyobb a műfalban van, ezért sorra építettük meg azokat a városban. Jelenleg hét fal van, amit mi hoztunk létre és azóta is „üzemeltetünk”. Zárásként hozzátette, az ő hegymászó tanítványai a legügyesebbek, később pedig minden sportágban megállják a helyüket.

[caption id="" align="aligncenter" width="3008"] Feszülten vártak sorukra az óvodások (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Ezt követően pedig kezdetét vette az izgalmakkal teli, közel kétórás „megpróbáltatás”. A folyóson, illetve a tornateremben lelkes, elszánt, küzdeni vágyó, a győzelemért mindent megtevő apróságokat lehetett látni. Időközben már kiderült, ki a legesélyesebb, aki pedig megtudta, hogy ő már nem állhat a dobogó egyik fokára sem, az igencsak elkeseredett. Akadt azonban olyan is, aki ki szerette volna harcolni, hogy javíthasson eredményén, és meg egyszer megpróbálhassa megmászni a falat. Egy biztos, a végére már mindegyik apróság kellemesen elfáradt, délben biztos nem kellett őket altatgatni Mindez nem is csoda, hiszen egytől-egyig hatalmas, erőn felüli teljesítményt produkáltak.

[caption id="" align="aligncenter" width="2205"] A díjazottak csoportképe (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Aztán elérkezett a talán még a karácsonynál is jobban várt eredményhirdetés, amikor is a jelenlévők megtudták, hogy a 32 tehetséges falmászó közül kik voltak a legügyesebbek. Három kategóriában hirdettek győzteseket.

Az elsőbe azok a kicsik tartoztak, akik még nem töltötték be az öt és fél esztendőt. Harmadik helyen végzett Bolcsó Lilla, a Körúti tagóvoda növendéke. Ezüstérmet vihetett haza Pilinyi Krisztina, szintén a Körúti tagóvoda kicsinye. A dobogó felső fokára pedig Bakos Panna állhatott, aki a Mackóvár Központi Óvodát képviselte.

A nagyobb korosztályban külön-külön díjazták a lányokat és a fiúkat. Az utóbbiak között bronzérmes lett Banga Marcell, a Szivárvány tagóvoda egyik kiváló sportolója. Második helyezést ért el Oláh Szebasztián, a Hétszínvirág tagóvoda óvodása. Ebben a kategóriában pedig Koren Márk bizonyult a legjobbnak, aki a Mackóvár óvodát képviselte.

[caption id="" align="aligncenter" width="2654"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A lányoknál Lilinger Panna, a Mackóvár Közponzi Óvoda picinye végzett a harmadik helyen. Második lett Kovács Zsófi, a helyi intézmény ovisa. A legügyesebbnek pedig Bakos Panna bizonyult, aki a Mackóvár óvodából érkezett.

A rendezvény végén Kis Miklósné, megköszönte a szponzorok – többek között lapunk – támogatását is, mert nélkülük nem lehetett volna ilyen színvonalas a tízedik városi falmászó találkozó, és ennyi ajándékot sem adhattak volna a kicsiknek.

A nap „csattanóval” zárult: a szervezők egy óriástortával lepték meg a legügyesebb és legbátrabb kicsiket, amellyel leírhatatlanul nagy örömet szereztek nekik.

Gerhát Karina

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában