Helyi közélet

2017.02.09. 07:23

Apad vagy árad…?

fenyvesi

A héten érvénybe lépő árvízvédelmi készültségek miatt – amelyekről lapunk is beszámolt – utána jártunk Gönczi Zsuzsánál, a vízügyi igazgatóság munkatársánál: mit tudhatunk két fő folyónk – az Ipoly és a Zagyva – állapotáról ebben az olvadós, latyakos időben? A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság fokozott mértékben ellenőrzi a vízfolyásokon a hidrometeorológiai körülmények megváltozása miatt felszakadó jégtömeg helyzetét és szabad levonulásának biztosítása érdekében – ha szükséges – a beavatkozásokat is végrehajtja majd.

NMH-információ. Gönczi Zsuzsa arról tájékoztatott: a hidrometeorológiai helyzet összefoglalásául elmondható, hogy a napokban a Kárpát-medence időjárását egy, a Földközi-tenger felett örvénylő ciklon alakította, amely nedves és enyhe levegőt szállított hazánk térségébe. Az elmúlt időszakban a Zagyva és az Ipoly vízgyűjtőjén továbbra is hullott csapadék – eső formájában –, ám ennek mennyisége az elmúlt pár napban már nem volt jelentős, viszont a havat tovább olvasztotta.

[caption id="" align="aligncenter" width="1979"] A hóolvadás hatására az Ipoly vízjárása ingadozó (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

A hó vastagsága a Zagyva- és az Ipoly-vízgyűjtőn változó: a legtöbb helyen már csak hólepel, illetve hófolt van, de az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján a felső részeken néhol még 23 centiméteres hó borítja a felszínt. Jelenleg az Országos Vízjelző Szolgálat számítása szerint a hóban tárolt vízkészlet a felső dunai vízgyűjtőkön közel átlagos, az Ipoly vízgyűjtőjén a sokéves átlag feletti, a Zagyva vízgyűjtőjén pedig továbbra is közel háromszorosa a sok éves átlagnak – ismertette az igazgatóság munkatársa.

Gönczi Zsuzsanna közleményében rávilágított folyóink pontos vízállására, s helyzetére is. A hóolvadás hatására az Ipoly vízjárása ingadozó, s a felső és középső szakaszon – Ipolytarnócnál, Nógrádszakálnál és Balassagyarmatnál – jelenleg apadó, míg az alsó szakaszon – Ipolytölgyesnél – áradó. Az Ipoly felső szakaszán a meder negyedéig-feléig van álló jég, ám a középső szakasz jégmentes. Az előrejelzések szerint az Ipoly vízgyűjtőjén nem várható számottevő csapadék a következő napokban, és a hőmérséklet csökkenésével a területi lefolyás csökkenésére lehet számítani.

A Zagyva Nógrád megyei szakasza jégmentes. A folyó felső szakaszán – Nemti és Pásztó környékén – jelenleg apadó a tendencia. A Maconkai-tározó vízállása kismértékben emelkedett, s hozzávetőleg 453 centiméter magas a vízállás. A mátraverebélyi tározóban tegnapelőtt, a késő esti órákban kezdett el emelkedni a vízszint, azóta 23 centimétert emelkedett a vízszint, s jelenleg 335 centiméteres magasságot jelez a mérő. Az előrejelzések szerint a Zagyva vízgyűjtőjén sem várható jelentősebb csapadék a következő napokban, és a hidegebb idő miatt várhatóan itt is fokozatosan csökken a lefolyás.

Tegnapelőtt az Apc alatti szakaszon a hasznosi tározóból történő vízeresztés, valamint a Herédi – Béren és a Galgán levonuló árhullám még vízszintemelkedést okozott – ismertette Gönczi Zsuzsa.

P. K.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában