Helyi közélet

2017.02.14. 06:53

Ámor nyila szíven talál…

fenyvesi

Az utóbbi időkben igazán felkapott „ünnepé” vált február 14-e, amelyet Magyarországon az angol nyelvű elnevezés – Valentine's Dayátvétele miatt csak Valentin-napként emlegetünk, s e nap népszerűsége az 1990-es évektől kezdve töretlen, hiszen immár világszerte ünneplik. Ezen esemény lényege, hogy a szerelmesek különféle csecsebecsékkel, virágokkal, valamint egyéb szerelmet tükröző tárgyakkal ajándékozzák meg szívük választottját. Miért pont Bálint-napon tartjuk? A válasz egyszerű: Szent Bálint – latinul Valentinus – a szerelmesek védőszentje. Cikkünkben utána jártunk néhány Valentin-napi hagyománynak, s annak: mit is ajándékozhatunk párunknak e szerelmesektől izzó napon.

NMH-információ. A szerelmes napnak a közkedveltsége a virágkereskedéseknek, valamint különösen az ezt szolgáló reklámoknak köszönhetően kezdett el megnövekedni, így e gondolatmenetből kiindulva kerestük fel a salgótarjáni Frézia Virágüzletben dolgozó Vágó Tamásnét, hogy beavasson bennünket abba: mennyire gyarapodik a kereslet így Ámor-napjának környékén a virágokra, s az egyéb kiegészítőkre.

– Az ajándékokban, a virágokban, a csomagolásban ilyenkor a piros szín dominál, hiszen az a szeretet, illetve a szerelem színe is – kezdte a virágos.

Lapunk kérdésére elárulta azt is, míg az év többi napján a hölgyek látogatnak túlnyomó részt az üzletbe, addig Valentin-napon a férfivásárlók száma magas igazán, s igenis örömmel áldoznak pénzt arra, hogy meglepjék szerelmüket. A virágok közül a rózsa a leginkább kelendő, ám van, aki gerberát visz választottjának, sőt olyan is akad, aki már egy tavaszias hangulatot árasztó tulipánt választ.

E napra az ügyfelek csokorba, vagy cserepes virágokba külön kérnek kisebb szív alakú lufikat, szerelmes feliratokkal felruházott üdvözlőkártyákat, tehát különféle jó kedvre derítő kiegészítőkkel is fel szoktuk díszíteni a virágokat – mutatott rá az üzletben a csecsebecsékre Vágó Tamásné. Meglepetésnek inkább a virágcsokrot vagy az egy szál virágos megoldást választják a szerelmes férfiak, ám a cserepes virágokat is – különösen az orchideát – nagyon kedvelik. A virágárus úgy tapasztalja, hogy az utóbbi években egyre inkább preferálják ezt az ünnepet, s az idősebbek, illetve a középkorosztályba tartozó férfiak is megadják a módját ezen ünnep jelentőségének.

A hölgyek pedig inkább a plüssfigurák ajándékozását helyezik előtérbe – zárta gondolatait Vágó Tamásné.

A Valentin-naphoz kötődő ajándékozás világszerte számos hagyományra vezethető vissza. A 15. század vége óta a párok Angliában egymásnak kisebb ajándékokat vagy költeményeket küldenek. A virágok ajándékozása visszavezethető Samuel Pepys költő feleségére Elizabeth Pepysre, aki 1667-ben férje szerelmes levelére egy virágcsokorral adott választ. Az angol nemesi társaság köreiben tehát a levél és a virágcsokor ajándékozása utánzás révén alakult ki.

Az angol kivándorlók terjesztették el e Valentin-napi szokást az Amerikai Egyesült Államokban. A második világháború alatt pedig az amerikai katonák honosították meg ezt a szerelmes tradíciót Európában, így Németországban is. Nürnbergben rendeztek először 1950-ben Valentin-napi bált, s ezzel hivatalossá tették az ünnepet, valamint az ajándékozásnak is nagy szerepet tulajdonítottak.

A japán szokás jelentősen eltér a nyugatitól. Itt február 14-én a hölgyek csokoládéval lepik meg szeretett párjukat, de nem haboznak megajándékozni férfi munkatársaikat, valamint ismerőseiket sem. Ők viszont csak egy hónappal később kapnak ajándékot viszonzásként, ami nem más, mint: aprósütemény.

Finnországban a Valentin-napot a „barátság” napjaként ünneplik, amelyen képeslapot küldenek, vagy kisebb ajándékot adnak át egymásnak azok, akik a másikat szimpatikusnak találják. Ez a szimpátia azonban nem erotikus jellegre vezethető vissza.

Egy szó, mint száz: ezen ünnep az ajándékozásról és a szerelemről szól. Azonban ne felejtsünk el az év többi napján sem gondoskodni kedvesünkről, hiszen nemcsak egy nap létezik az évben, ahol érzéseinket kimutathatjuk. Az egész éves hűség, illetve szeretet, a közös programok, s az apró kedvességek szimbolizálják igazán a szerelmet, és nem egy kézzel fogható ajándék, amelyet a szóban forgó napon csak azért adunk, mert egy külföldi hagyományt igyekszünk követni

P.K.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában