Helyi közélet

2017.02.23. 08:04

Alternatív szülőszoba, javuló ellátás

fenyvesi

Változások vannak folyamatban a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház Szülészet-nőgyógyászati Osztályán. Dr. Pasztuhov Ágoston augusztus óta irányítja a részleget megbízott osztályvezető főorvosként, s azóta több ponton indított el átalakításokat. Többek között új operációs technikák bevezetésével és a szülészet infrastrukturális fejlesztésével igyekszik hozzájárulni a betegelégedettséghez és az osztály jó hírének öregbítéséhez. Mindehhez anyagi támogatást a kórház, valamint az osztályon működő Pólya Alapítvány nyújt. Utóbbi most egy új kezdeményezést indít: jótékonysági bál szervezésével szeretnének támogatást gyűjteni.

Salgótarján. A szülészeti ellátásban a körülmények javítása mindig időszerű, főleg egy ilyen társadalmi környezetbe ágyazott intézményben, mint a salgótarjáni. Dr. Pasztuhov Ágoston huszonhét éve dolgozik a Szent Lázár Megyei Kórházban, féléve megbízott osztályvezető főorvosként új kihívások állnak előtte. Ő vezetett végig a Szülészet-nőgyógyászati Osztályon, hogy tudósíthassak a jelenleg zajló átalakításokról.

[caption id="" align="aligncenter" width="2592"] Dr. Pasztuhov Ágoston, a Szent Lázár Megyei Kórház Szülészet-nőgyógyászati Osztályának megbízott vezetője az elmúlt félév fejlesztéseiről és a tervekről tájékoztatta lapunkat (Fotó: Lakatos Kati)[/caption]

Megtudtam, hogy az elmúlt félév változásai közé tartozik, hogy a szülészeti részlegen javítottak az ellátás körülményein: alternatív szülőszobát alakítottak ki. – Itt van lehetőség a vízben vajúdásra – mondta a szobába lépve Dr. Pasztuhov Ágoston, majd felhívta a figyelmemet a hordozható, vezeték nélküli  vízálló magzati monitorra, amely friss beszerzés, a Kórház jóvoltából sikerült megvenni és ezzel teljessé vált a szoba felszereltsége. – A szoba berendezését a Pólya Alapítványon keresztüli közadakozásból szereztük be, így például a függönyöket, a franciaágyat, az ágyneműket – hívta fel a figyelmemet a megbízott osztályvezető főorvos, majd javasolta, nézzem meg az ápolási egységet is, ahol éppen zajlik két új VIP kórterem kialakítása.

[caption id="" align="aligncenter" width="2592"] Az elmúlt félév változásai közé tartozik, hogy a szülészeti részlegen javítottak az ellátás körülményein: alternatív szülőszobát alakítottak ki. Most már van lehetőség a salgótarjáni kórházban a vízben vajúdásra is. (Fotó: Lakatos Kati)[/caption]

A munkálatok a kórház finanszírozásában, a kórház műszaki gárdájának a kivitelezésében történnek, de bizonyos elemeket az alapítvány költségvetéséből szereztünk be. Például a magasabb igényeket kielégítő, falra szerelhető beépített tartályos wc-ket, higiénés-öblítős Wc-ülőkét, függönyöket, tévéket, kényelmes, állítható, lábtartós szoptatást könnyítő-segítő foteleket és kényelmes matracokat – hangsúlyozta Dr. Pasztuhov. A további feladatokról pedig elmondta, hogy ha elkészültek a szobák, akkor azok bevételeinek felét továbbiak felújítására fogják fordítani.

[caption id="" align="aligncenter" width="200"] Az alternatív szülőszoba egyik legfontosabb eszköze a hordozható, vezeték nélküli vízálló magzati monitor. A személyzet is örül az új beszerzéseknek és megbízható szakértelemmel használják az új eszközöket. (Fotó: Lakatos Kati)[/caption]

Ezen a területen óriási feladataink vannak, mert eddig két kórteremre jutott egy fürdőszoba. És ha abban eltérő higiéniás igényű betegcsoportok találkoznak, akkor problémák jelentkeztek.  Továbbá nagyon nagy volt a terhelése is ezeknek a vizesblokkoknak. Most az a terv, hogy minden szobához kialakítunk saját vizesblokkot – avatott be és amikor megkérdeztem, hogy együtt jár-e ez ágyszám csökkentéssel, kifejtette:

Szám szerint igen, de a gyakorlatban nem. Mert jelenleg az OEP által finanszírozott 40 helyett 55 ágy van elhelyezve az osztályon. Ennyire nincs szükség. Ha hirtelen mégis sok ágy kellene, akkor be fogunk tudni még állítani ágyakat, ez megoldható. De a negyven ágyat sem szeretnénk száz százalékon kihasználni. Ezt pedig úgy tudják kivitelezni, hogy törekednek a rövidülő ápolási időre, csökkentik a betegek és a szülő nők kórházi tartózkodási idejét. Ezt három pont mentén teszik, a következőképpen:

A várandósokat nem fektetjük be a terminus elérésekor, hanem otthon maradhatnak még egy hetet, fokozott, - ambulánsan elvégzett - ellenőrzések mellett. Az a tapasztalatunk, hogy a kényszerű befekvésnek nem örülnek az édesanyák, és hogy a kétnaponta szükséges vizsgálat elvégzéséért erre nincs is szükség. A szövődménymentes és az alacsony kockázatú terhesekkel ezt meg fogjuk tenni. A másik pont, hogy szülés után a második, harmadik napon hazaengedjük az édesanyákat gyermekükkel. Ez sok helyen már gyakorlat, nincs benne extra kockázat, teljesen megfelel a protokollnak – fejtette ki a megbízott osztályvezető, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a nőgyógyászati onkológia területén is történtek előrelépések. – Elmondhatom, hogy a korábbi gyakorlatot továbbfejlesztve, ezen a szakterületen még komolyabb daganatellenes-műtétek történnek. Az elmúlt fél évben harminc fölötti számban végeztünk laparoszkópos méheltávolítást, amelyhez már két új eszközt is beszerzett az osztály, egyet a Pólya Alapítványon keresztül – részletezte. Ennek az a lényege, hogy mindösszesen egy egy centiméteres vágáson keresztül tudnak eltávolítani méhet – tudtam meg, s Pasztuhov doktor így folytatta:

Az endoszkópos műtéti technikák bevezetésével rövidülnek a műtéti ápolási idők is. S ez is célunk. Nagyon sok műtéti beavatkozást el lehet végezni egy napos ellátás keretében, amikor még csak bent sem kell aludni. A gyors és precíz beavatkozás az a megoldás, amit a betegek leginkább keresnek. Ezeket kell csinálnunk, de ehhez folyamatos fejlesztésekre, s minél jobb ápolási egységekre van szükségünk – fejtette ki. A Szent Lázár Megyei Kórház Szülészet-nőgyógyászati Osztályán a higiénés helyzet javítását is célul tűzték ki. – A takarítóink jól dolgoznak, de még jobb, ha megfelelő eszközöket kapnak munkájukhoz, ezzel hatékonyabbak lesznek. Ennek érdekében egy hétszázezer forintos, hengerfejes takarítógépet vásároltunk alapítványi pénzből, s a hozzá megfelelő tisztítószerekkel is elláttuk az osztályt – hívta fel a figyelmemet a megbízott osztályvezető főorvos, aki szerint mindez hozzájárulhat a gazdaságosabb működéshez, és ami nagyon fontos számukra: a betegelégedettséghez is. – Ha a betegek elégedettek, akkor az oda vezet, hogy javul a megítélésünk a régióban. Ez pedig már messzire mutathat, mert itt egymásra épülő dolgokról van szó. Nagyobb lesz a mozgásterünk a különböző eszközbeszerzések terén és a humánerőforrás fejlesztés szempontjából is, jobban fogunk tudni szakembereket alkalmazni – mondta el mintegy jövőképet vázolva az osztályról.

[caption id="" align="alignleft" width="2592"] A jelenlegi cél az, hogy a szülészeten minden szobához kialakítsanak saját vizesblokkot. A munkálatokat már megkezdték, két szobát érintően vannak átalakítások folyamatban. (Fotó: Lakatos Kati)[/caption]

Ismerősként fogadtak látogatásom során a szülészeten az ott dogozók, hiszen öt évvel ezelőtt hat hetet töltöttem náluk, ikreimet várva. – Várjuk a cikket – mondták, hozzátéve, hogy szívesen olvasnának magukról valami pozitívat. De nem kellett meggyőzzenek, mert amit láttam és hallottam, az magáért beszélt. A változások szembe tűnőek, igaz, én öt éve is elégedett voltam, hiszen mindenki hibátlanul dolgozott, egészséges két gyermekemet köszönhetem a Szent Lázár Megyei Kórház szakembereinek. S rajtam kívül még mennyien! S ez a szám a jövőben remélhetőleg csak növekedni fog, sikeres korszak előtt áll az osztály. Ahhoz, hogy ezt biztos lábakra építhessék, Dr. Pasztuhov Ágoston és a Pólya Alapítvány jótékonysági bálra invitál mindenkit, aki szívügyének tartja az adakozást. Február 25-én szombaton, a Megyeházán rendeznek bált élőzenével, fellépőkkel, teljes ellátással, s a rendezvényre már nemcsak a Kórház ötödik emeleti titkárságán, hanem szerkesztőségünkben is vásárolhatók jegyek. Ez a csapat megérdemli, hogy segítsünk, hiszen a legnemesebb ügyért dolgoznak: életeket adnak.

Lakatos Kati

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában