Helyi közélet

2017.02.25. 08:31

A Parlamentben dől el minden…

fenyvesi

Mint, ahogy arról már korábban beszámoltunk, tavaly decemberben 1956-os szellemi vetélkedőt rendeztek, amelyen Salgótarján középiskoláinak – négy-négy tanulóból álló – csapata mérte össze tudását. Ugyanebben az időpontban Mosonmagyaróváron, az ottani öt középfokú intézmény diákjai is versenybe szálltak egymással. Városunkból az első három helyezett – a Bolyai János Gimnázium lány-, valamint fiú csapata, illetve a Táncsics Mihály csoportja – jutott tovább az országos döntőbe, amelyet ma, a kommunizmus áldozatainak emléknapján tartanak a Parlamentben.

Salgótarján. Sulyok László, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége (Pofosz) Nógrád megyei szervezetének alelnöke lapunk kérdésére elmondta, szervezetük pályázaton nyert a helyi, illetve a mosonmagyaróvári középiskolások szellemi vetélkedőjének lebonyolítására. Ennek a városi döntőjét már tavaly decemberben megrendezték.

[caption id="" align="aligncenter" width="2304"] A Táncsics Mihály szakközépiskola csapata is kivívta az országos döntőben való részvétel jogát - Archív fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Az alelnök kifejtette továbbá, azért fontolgatta, majd valósította is meg ezt az „összecsapást”, hogy a két sortüzet átélt város – amelyek annyit szenvedtek’56 miatt, továbbá bűnös városnak voltak kikiáltva – találkozzon, valamint megismerje egymás történetét. Mosonmagyaróváron október 26-án volt az a tragikus esemény, amely nálunk több mint egy hónappal később, azaz december 8-án. Éppen ezért nagyon fontosnak tartja, hogy a diákok is megismerjék egymást, illetve a városok történelmét, továbbá kapcsolat, együttműködés, valamint barátság szülessen a középiskolások között.

Ma pedig jöhet a várva várt megmérettetés, egy nem mindennapi helyszínen, az Országház Vadász termében. A vetélkedő megkezdése előtt Balla Mihály országgyűlési képviselő köszönti a megjelenteket. A „játékot”Simon Lajos, a Salgótarjáni Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, középiskolai tanár fogja vezetni. A háromtagú zsűri elnöke dr. Bablena Ferenc István, a megyei közgyűlés alelnöke, további két tagja pedig Kimlei Péter mosonmagyaróvári könyvtáros, valamint Sulyok László lesz. Hat négyfős csapat versenyez, három-három Salgótarjánból, illetve Mosonmagyaróvárról, összesen négy tanintézményből. A műsorvezető bemutatja az iskolákat, illetve valamennyi versenyző személyesen magát is. A vetélkedő végén dr. Bablena Ferenc szól majd néhány értékelő szót, majd pedig kiosztják a díjakat. Az első helyezett csapatnak a megérdemelt jutalmat dr. Bablena Ferenc, dr. Nagy István parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő, valamint Bérczesi Mihályné, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Nógrád Megyei Szervezetének elnöke adja át.

A második és harmadik díjat – itt a helyezéstől függ, melyiket; a salgótarjániaknak a mosonmagyaróváriak adják át, és fordítva – dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere, Gábor Józsefné, a Mosonmagyaróvári 1956-os Egyesület elnöke, Pausits István, a vetélkedő mosonmagyaróvári koordinátora, továbbá Fekete Zsolt Salgótarján polgármestere, Miklós Frigyesné, a Pofosz Nógrád megyei gazdasági vezetője, illetve Sulyokné Janka Erika, a vetélkedő salgótarjáni koordinátora nyújtja majd át.

Ezt követően a Földművelésügyi Minisztérium falán az 1956. október 25-i sortűz és általában a kommunizmus áldozatainak emlékére koszorút helyeznek el a salgótarjáni, és külön a mosonmagyaróvári jelenlévők is. Végezetül pedig megtekintik az átalakított és felújított Kossuth Lajos teret.

Szurkoljunk ma együtt a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulóinak, akiknek felkészítő tanára Petőné Gál Ildikó, illetve a Bolyai János Gimnázium két csapatának, akiket pedig Sóvári László készített fel a nagy megmérettetésre!

Gerhát Karina

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában