Helyi közélet

2017.02.24. 06:47

A Magas-Tátra balassagyarmati szerelmese

fenyvesi

Igen érdekes, tartalmas, rengeteg képpel, élménnyel, kalanddal gazdagított előadást tartott nemrégiben a Helytörténeti Gyűjtemény épületében Nagy Árpád, a város közismert Tátra-kutatója, több, magashegyi kirándulóknak szánt kiadvány írója. Ebből az alkalomból beszélgettünk a férfiúval hivatássá vált szabadidős tevékenységéről.

Hegedűs Henrik

Balassagyarmat. Mostanában újra egyre közkedveltebb szabadidős tevékenység a túrázás. Ki csak a lakóhelyével szomszédos erdőket, avagy a lankásabb vidéket járja, mások magasabb övezetekbe is merészkednek. Nagy Árpád nem csupán felveszi a bakancsot és megmássza a hegyeket, hanem hasonló hobbyt űző társait is segíti jótanácsaival. Decemberben például újabb könyve jelent meg „Magas-Tátra túrakalauz” címmel.

[caption id="" align="aligncenter" width="1340"] Nagy Árpád avatott ismerője a Magas-Tátrának[/caption]

– A Tátra és a túrázás nekem teljesen felnőttkori találkozás – utal vissza a kezdetekre beszélgetőtársunk –, amit korábbi munkahelyemnek köszönhetek. A rendszerváltás idején pénzügyőrként a parassapusztai határátkelőhelyen dolgoztam, és a Tátrába utazó turisták nagy száma keltette fel az érdeklődésemet a hegység iránt, így jutottam el én is a Felvidék legmagasabb pontjaira.

A kezdeti tapogatózást, majd a későbbi elmélyülést, a helyszíni terepszemléket nagyban segítette, hogy Nagy Árpád hivatásából fakadóan csaknem két évtizedig napi szinten beszélt lengyelül és szlovákul, így szinte természetesen egyenes út vezetett a Tátrába, természeti csodáinak és kulturális örökségeinek felkereséséhez és megismeréséhez.

– A Magas-Tátrát úgy ismerjük, mint a világ legkisebb területű magashegysége – folytatja. – Szinte mindent megtalálunk itt, ami egy ilyen hegységet jellemez, ráadásul nagyon közel van hozzánk. A jól kiépített, kitűnően jelzett turistautakon, gyönyörű völgyeken keresztül juthatunk fel a 2500 métert megközelítő csúcsokra, útközben pedig hangulatos menedékházakban pihenhetjük ki a menetelés és kaptatás fáradalmait.

A kitartó túrázások élményeit, a megszerzett tapasztalatokat nem csupán rengeteg fotó képében örökítette meg Nagy Árpád, hanem immár több könyvvel segíti a bakancsos társak minél teljesebb tájékozódását.

– Annak idején, első tátrai kirándulásaimat tervezve nem találtam használható, aktuális túrakalauzt a hegységről – tér ki erre a területre -, ezért saját felhasználásra kezdtem el összegyűjteni innen-onnan a szükséges információkat, majd ezeket továbbgondolva alakult ki első könyvem, a „Tátrai túrák” ötlete. Már abban, és az azóta megjelent kiadványaimban is természetesen nemcsak a Magas-Tátra, hanem a szervesen ide kapcsolódó Liptói- és Bélai-Tátra, valamint a hegység északi részét alkotó Lengyel-Tátra is teljes terjedelmével szerepel. A legutóbbi, 2016 végén megjelent „Magas-Tátra túrakalauz” a korábban három kiadásban napvilágot látott „250 tátrai túra” átdolgozott, kiegészített formája. Ebben a lehető legprecízebb adatokkal igyekszem szolgálni a Tátrába indulókat a hegység aktuális viszonyairól. A turistautak naprakész, pontos leírása mellett az ismeretterjesztésre is hangsúlyt fektettem: külön fejezetet szántam a hegység történelmének, feltárásának, a „leg-jeinek”, részletesebben bemutatom a településeket, a jelentősebb völgyeket, tavakat, vízeséseket, hágókat, csúcsokat, megosztom a menedékházakkal kapcsolatos információkat. Ami újdonság, hogy ezúttal nagyobb teret kaptak a sípályák és a felvonók, a turistautak adatait pedig saját, GPS-technológiával rögzített adatokkal frissítettem. Ezek az ismertetők reményeim szerint az eddiginél is tervezhetőbbé teszik majd a Tátrába induló turisták kiruccanásait, és valóban elérhető közelségbe kerül az emberek számára ez a varázslatos vidék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában