Helyi közélet

2017.01.09. 06:31

Tovább „hömpölyög” a Dobroda

fenyvesi

Továbbra sem tétlenkedik a salgótarjáni Dobroda zenekar. Mint a magyar népzenét játszó együttes vezetője, ifj. Gelencsér János elmondta, újabb mozgalmas, munkával teli évet zártak, és hasonló esztendőre készülnek.

NMH-információ. – Közel százhúsz helyen léptünk fel 2016-ban, több néptáncfesztivál kísérőzenekari teendőit láttuk el, többek között az egri Szederinda fesztiválon, a gyöngyösi Gyöngy Nemzetközi Néptáncfesztiválon, a bátonyterenyei Palóc Világtalálkozón, a salgótarjáni Palóc Táncháztalálkozón és Családi Napon, valamint a Hollókői Húsvéti Fesztiválon – említette a fiatal muzsikus.

Hozzátette: 15 alkalommal adtak koncertet az ország neves, nívós fesztiváljain, 18 táncházat tartottak, és 57 alkalommal léptek a publikum elé élőzenés tánckíséret produkcióiban.

– Külföldre is több alkalommal ellátogattunk, amelyek közül kiemelném a lettországi turnénkat, amikor a Rigai Magyar Napokon léptük fel – folytatja ifj. Gelencsér János. – De nem csak a fellépések töltötték ki a zenekar idejét, rengeteg időt töltöttünk stúdióban, több táncegyüttesnek készítettünk stúdiófelvételeket.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] A Dobroda zenekar. Balról: Deák-Volom Dávid, Balogh Kálmán, ifj. Gelencsér János, Fekete Borbála, Szabó István és Gelencsér János[/caption]

Két kiadványon is közreműködtek, a Táncház–Népzene válogatáslemezre pedig már sokadik alkalommal kaptak meghívást, most egy mezőkölpényi összeállítással.

– Az év végén kiadtunk egy soron kívüli lemezt is, amelyen a matyók népzenéjét dolgoztuk fel – folytatja. – Ez eddig járatlan út volt számunkra, hiszen még sosem adtunk ki olyan lemezt, amelyen csak egy tájegység zenéjét játsszuk, de a feladattal jól megbirkóztunk. A Seemayer Vilmos és Kiss József által gyűjtött népdalok szolgáltatták a dallamanyagot a lemezhez.

Így ifj. Gelencsér János több, mint 400 népdal közül válogatta ki azt a 40 dallamot, amely dallamvariánsa, szövege miatt matyó stílusú. Így egy több mint 50 percnyi bő anyagot sikerült kiadniuk.

– Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy Tari Lujza, a Zenetudományi Intézet munkatársa, népzenekutató írta a lemez előszavát, amely szintén ad egy nívót a lemeznek – említi a fiatal prímás. – Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik támogatták a lemez megjelenését, fő támogatóink a Matyó Népművészeti Egyesület és a salgótarjáni Dobroda Kulturális és Művészeti Egyesület, további támogatóink Skuczi Nándor, Nógrád Megye Közgyűlésének elnöke, a budapesti Törekvés Kulturális Egyesület, a tari Kontyvirág táncegyüttes, Tar Község Önkormányzata, Turai András, Bohács István előadóművész, a Csemadok Nógrádi Területi Választmánya (Losonc), Deák Béla, Lipcsey Ákos. Nekik jár a köszönet azért, hogy a lemez kiadása megvalósulhatott.

[caption id="" align="aligncenter" width="968"] Az új Dobroda-lemez borítója[/caption]

Mint ifj. Gelencsér János elmondta, a közeljövőben több helyen is szeretnénk bemutatni az új lemezt.

– Idén is nagyon mozgalmas évünk következik, sok-sok munkával – folytatja. – Újra meghívást kaptunk a Táncház–Népzene sorozatra, amelyen nagydaróci összeállítást fogunk muzsikálni, Gömörből. Idén jubilál a zenekar, tízévesek leszünk, és szeretnénk meglepni a hallgatóságot egy jubileumi kiadvánnyal és koncerttel.

Mint megtudtuk, a zenekarnak már erre az évre is sok felkérése van, és tovább járják az elkezdett útjukat.

– Ez az év is sok kihívást tartogat számunkra – folytatja a zenekar prímása –, valószínű egy újabb soron kívüli lemez megjelenése is, amelyen a Mátra-vidék egyik falujának zenéjét fogjuk feldolgozni. De ez a jövő zenéje!

B. R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában