Helyi közélet

2017.01.17. 07:52

Szükség van a közmunkára

fenyvesi

A községben nagyon sok embernek egyedül a közmunkában való részvétel biztosít anyagi forrást. Az elmúlt évben az önkormányzat csaknem száznegyven embernek tudott a Start-munkaprogram keretében munkalehetőséget biztosítani.

Nógrádszakál. Radvánszky Judit, a község polgármestere elmondta, hogy a faluban nagyon sok olyan felnőtt él, akinek nincs szakmája, ezért a munkapiacon nem, vagy csak nagyon nehezen tud elhelyezkedni. Számukra az egyedüli megélhetést a Start munkaprogramban való részvétel jelenti. Az említett 139 személy közül csak nyolcnak van valamilyen szakképesítése.

[caption id="" align="aligncenter" width="1591"] A mezőgazdasági tevékenységtől a parkok rendben tartásáig terjed a közmunkások feladata[/caption]

A falu első embere úgy fogalmazott, hogy a jövőben is nagy szükség lesz a helyi Start munkaprogramra. Tisztában van azzal, hogy ez nem a legoptimálisabb megoldás, az lenne a legjobb, ha az emberek a munkapiacon helyezkednének el, de az említett okok miatt ennek kicsi a valószínűsége.

A polgármester úgy ítéli meg, hogy a falu közösségének két szempontból is fontos a program. Egyrészt munkát és azzal jövedelmi lehetőséget adnak az embereknek, másrészt a községben szükség van arra, amit ezek az emberek végeznek.

Egy-egy felújításhoz, az anyag vásárlására megkapják a pénzt, a munkát a közmunkások végzik el. Így készült el a szabadtéri színpaduk, s annak a nézőterén a tetőszerkezet. A tájházukat is ilyen formában tudták megvalósítani, ahol ugyan még van egy-két kisebb munka, de az épületet a nyáron átadják a rendeltetésének. Egy kisebb savanyító-, tartósítóüzem kialakítása is, a Start munkaprogram keretében készült el.

A mezőgazdasági programban a fóliasátorban és a szabadtéri termesztésben megtermelt termények jelentős részét a konyhájuk használja fel. A termésből többet télire tartósítanak, de jut belőle a halmozottan hátrányos helyzetű családok számára is.

A belvízelvezetési programban résztvevők a községen áthaladó két patak medrét tartják rendbe, feladatuk a felszíni vizet elvezető árkok karbantartása, valamint a parkok rendezése, tisztán tartása. A közhasznú munkások segítenek az idős, rászoruló családoknak a kertjük rendbetételében, továbbá a favágásban.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában