Helyi közélet

2017.01.19. 07:39

Misszió az életük

fenyvesi

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete Egészségklubjának rendezvényét tartották meg a napokban a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban. Az esztendő első ilyen találkozóján a program közös filmnézés volt. A Misszió című dokumentumfilmből a szervezet legfontosabb tevékenységét, az önkéntességet, azon belül is a beteglátogatók munkáját ismerhették meg a jelenlévők.

Salgótarján. A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete tagságát vezetőjük, Kreicsi Mária köszöntötte az év első összejövetelén. Assisi Szent Ferencet idézte: „Uram, tégy engem a te békéd eszközévé / hogy ne vigaszt keressek, hanem vigasztaljak, / hogy ne megértést keressek, hanem másokat értsek meg / hogy ne engem szeressenek, hanem szeretetet nyújtsak”.

– Az önkéntesség kultúrája több évszázados, Magyarországon azonban a nyugati kultúrához képest kicsit még elmaradott. Hollandiában például egy nyugdíjas személy sorban áll azért, hogy önkéntes munkát kaphasson. Itthon még csak az utóbbi időben terelődött arra a figyelem, hogy ez mennyire hasznos, mennyire szükség van a másokért tett ingyenes, önzetlen segítő munkára – hangsúlyozta Kreicsi Mária, majd megtudtuk tőle, hogy ezt a tevékenységet ma már Magyarország kormánya is kiemelten támogatja.

 

[caption id="" align="aligncenter" width="1342"] Kreicsi Mária, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke az év első összejövetelén köszöntötte a csoport tagjait (Fotó: NIederland Dávid)[/caption]

– Tavaly decemberben megalakult a Nemzeti Önkéntes Tanács, amely egyházi és civil személyekből áll és céljuk az önkéntesség népszerűsítése, illetve az, hogy az önkéntesség minél több embernek a mindennapi élete részévé váljon. Ennek volt az előszobája a néhány évvel ezelőtt bevezetett kötelező középiskolai közösségi munka, amely által az fiatalok rálátást kapnak erre az önzetlen tevékenységre – tette hozzá.

A Misszió című, a Magyar Rákellenes Ligáról szóló dokumentumfilmben több salgótarjáni önkéntes is szerepel, valamint bemutatkozik Deme Károly tiszteletes és családja is. A film egy önkéntes, a budapesti Agydaganatosok Klubjának vezetője, Hortman Éva ötlete nyomán valósult meg. Kiderült a Szobolits Béla által rendezett ismeretterjesztő anyagból, hogy a Liga tagságának többsége érintett valamilyen szinten a betegséggel. Vagy gyógyulás, vagy egy hozzátartozó elvesztése után csatlakozott az önkéntesek csapatához, s most segít a nehéz helyzetben lévőkön.

[caption id="" align="aligncenter" width="1342"] A szervezet tagsága főképp nyugdíjasokból áll. A tapasztalatok szerint ebben a korosztályban egyre többen éreznek késztetést arra, hogy szabadidejükben másokon segítenek. (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

Az is kiderült, hogy mi a legnagyobb segítség a betegek számára: az, hogy van kihez fordulniuk kérdéseikkel, vagy csak apró segítségért, egy baráti szóért, egy kézfogásért. Az önkéntesek azt vallják, hogy sorsközösséget vállalni jó: ide tartozni segítség annak, aki tag és annak is, akit önkéntesként támogatnak. Akad köztük, aki napi négyszáz rákossal találkozik a budapesti Kékgolyó utcában és a betegfelvételen a regisztrációban segíti a diagnosztizáltakat. Van, aki beteglátogató és az onkológián fekvőknek segít azzal, hogy beszélget, imádkozik velük, vagy csak meghallgatja gondjukat, panaszaikat, lelki támaszt nyújt.

– Az érzés, hogy nincs egyedül, nagyon sokat jelent a betegnek a gyógyulás felé vezető úton – hangsúlyozta a film után Kreicsi Mária, aki zárásként sokadszor is megköszönte Nógrád megyei beteglátogatók pótolhatatlan munkáját.

Lakatos Kati

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában