Helyi közélet

2017.01.17. 07:48

Mikszáth Kálmánra emlékeztek

fenyvesi

Hétfőn a pásztói Mikszáth Líceumban a tanórákra való becsengetés helyett a tanulók és tanáraik a középfokú oktatási intézmény névadója születésének 170. évfordulója tiszteletére egy egész napos ünnepi eseménysorozaton vettek részt.

Pásztó. A fogcsikorgató hidegben 47. alkalommal megtartott Mikszáth-nap első eseményeként a központi Rákóczi utcai épület előtti kis park, a Mikszáth-szobornál mondott rövid történeti visszaemlékezést Herczegné Varga Ilona igazgató. Ezt követően a diákok által alkotott hosszú sorok közepette a Mikszáth Társaság nevében dr. Praznovszky Mihály, az intézményfenntartó részéről Nagy Kálmán, a városi önkormányzat részéről Farkas Attila alpolgármester, az intézmény részéről pedig Herczegné Varga Ilona helyezte el a megemlékezés koszorúit.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] Az intézményfenntartó részéről Nagy Kálmán koszorúzott[/caption]

A Fő utcai épületet falán lévő Mikszáth-emléktáblánál Gombárné Papp Tünde tanárnő vezetése mellett koszorúztak a diákok. Egy röpke félóra elteltével a két intézményből átvonultak a részvevők a Teleki László Művelődési Ház nagytermébe, ahol a Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét a délelőtt kiemelt programja.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] A művelődési házban a Himnusz felhangzásával vettek kezdetét a 47. Mikszáth-nap[/caption]

A zsúfolásig megtelt nagyteremben elsőként Herczegné Varga Ilona – a már ötödik kiadást megélt” Mikszáth Kálmánné visszaemlékezései” című könyvet bemutatva – hosszasan beszélgetett dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténésszel.

Ezt követően mutatták be az idei Mikszáth szépprózamondó verseny szakmai és diák zsűrijének a tagjait, amelyet ezúttal dr. Praznovszky Mihály, illetve Faragó Eszter elnökölt. A döntőbe jutott tucatnyi versenyző közül elsőként Sevelya Virág 9.ny/a osztályos tanuló lépett a színpadra, aki Mikszáth Kálmán „Galandáné asszonyom” című novelláját adta elő.

[caption id="" align="aligncenter" width="1272"] Kövesi Viktória Herczegné Varga Ilonától vehette át a szépprózamondó verseny az első helyezésért járó elismerést[/caption]

Mindeközben a Rákóczi utcai központi épületben Mikszáth-napi diákköri programokra került sor. A „Romantika nagyágyúi” elnevezésű kulturális vetélkedő mellett természettudományi és orvosi előadásokra, Mikszáth Kálmán művei alapján készült filmek levetítésére is sor került.

A művelődési ház szomszédságában lévő Szent Lőrinc templom harangja alig ütötte el a délidőt, amikor kihirdették a szépprózamondó verseny eredményét. A döntőbe került tizenkettő versenyző közül  a szakmai zsűri az első helyezést a pásztói Kövesi Viktória 9.kny/f osztályos tanulónak ítélte oda. A második helyen a 11./a osztályos Molnár Márk, a harmadikon pedig Sevelya Virág 9.ny/.a osztály tanulója végzett.

A zsűri tagjai által felajánlott különdíjat Lenkey-Simon Mária tanárnő részéről Tóth Valter (9/f.) kapta.  Perényi Anna művésztanár elismerését Gasparin Zsombor( 9/f.) vehette át. Bognár Beáta tanárnő díjazottja Figura Benedek (9. ny/a) lett, míg a Veress Éva Alapítvány különdíját az intézmény vezetőjétől Péter Rebeka (11./f ) vehette át. A diákzsűri a prózamondó verseny legjobbjának Molnár Zsoltot választotta. Ő Faragó Esztertől  vehette át az elismerését.

A művelődési házban a jeles ünnepnap a Szózat eléneklésével zárult, majd ezt követően a Tittel Pál kollégium társalgójában vendégfogadással várták az ünnepnapon megjelenteket.

Cz. Zentai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában