Helyi közélet

2017.01.27. 06:34

Költségvetés, tiszteletdíj, ellenőrzés

fenyvesi

A Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése tegnap tartotta idei első ülését, amelyen tizenkét napirendi pontot tárgyaltak a képviselők. Egyebek mellett mellett döntöttek a Nógrád Megye Önkormányzatának 2017. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról. Megállapították a megyei közgyűlés elnöke, Skuczi Nándornak illetményét, illetve költségtérítését is. Végül pedig tájékoztatást hallgattak meg az Állami Számvevőszék által készített, „Megyei hatáskörű városi múzeumok ellenőrzése Dornyay Béla Múzeum, Salgótarján 2016.” című jelentéséről.

Salgótarján. A tanácskozás elején egyperces néma felállással tisztelegtek a veronai buszbalesetben elhunytak emléke előtt. Ezt követően kezdődött a napirendi pontok megtárgyalása. A közgyűlés egyik fontos momentuma volt Nógrád Megye Önkormányzatának 2017. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet megalkotása. Összefoglalva: a költségvetési javaslat jellemzője, hogy csak olyan bevételi tételeket tartalmaz, amelyek „biztosak”. Ugyanakkor a különféle adatokból az is látható, hogy a pályázatok végrehajtásához kapcsolódó folyamatokkal összefüggésben év közben, az eddigi gyakorlattól eltérően, többször szükségessé válik majd a rendelet módosítása. Ez a folyamatos tájékoztatási kötelezettség miatt is fontos szempont.

Skuczi Nándor, az előterjesztés indoklása során több ponton is hangsúlyozta, hogy a személyi juttatások és járulékai fedezetének megtervezése volt az elsődleges szempont, minden más kiadás vonatkozásában rendkívül szűk a mozgástér. A bevételek bővítésénél a pályázatokból adódó lehetőségek minél sokrétűbb kihasználására kell fókuszálni. Zárásként elhangzott: az egész éves gazdálkodásuk során irányelvként kell kezelni a takarékosságot, hiszen csak így tartható a központi bevételhez igazított kiadási szint. Ezt az előterjesztést 12 igen, valamint 2 nem szavazattal fogadta el a közgyűlés.

[caption id="" align="aligncenter" width="2823"] Az egész éves gazdálkodás során irányelvként kell kezelni a takarékosságot –fejtette ki Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke (középen) (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

A tanácskozás másik fontos pontja volt a közgyűlés elnöke illetményének és költségtérítésének megállapítása. Magyarországon törvény határozza meg a megyei önkormányzat közgyűlése elnökének, főállású, illetve társadalmi megbízatású alelnökének díjazására és költségtérítésére vonatkozó szabályokat, amely rendelkezések újragondolására került sor.  Ezen módosítás szükségessé teszi az önkormányzati tisztségviselők díjazására, költségtérítésére vonatkozó helyi rendelkezések újraszabályozását.

Ennek értelmében a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése megállapította, hogy Skuczi Nándornak, a megyei közgyűlés elnökének illetménye 2017. január 1. napi hatállyal havi bruttó 897.453 forint, költségtérítése pedig havi bruttó 134.618 forint. Az elnök hozzátette: „az illetmény emelését jogszabály írja elő. Mondhatnám úgyis, hogy nem tehetek róla.”

Az előterjesztést 11 igen, 2 nem, valamint 1 tartózkodás mellett fogadta el a közgyűlés.

Az ülés napirendi pontjai között szerepelt továbbá az a tájékoztató is, amely az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által készített „Megyei hatókörű városi múzeumok ellenőrzése Dornyay Béla Múzeum, Salgótarján 2016.” jelentéséről szólt. Ebben elhangzott, hogy az ÁSZ 2016. december 21-én közreadta a jelentést, amelyet több hónapos ellenőrzési folyamat előzött meg.

– Önkormányzatunk a 2011. december 31-ig terjedő időszakra vonatkozóan gyakorolta az irányító szervi hatásköröket, így adatszolgáltatásaink, információk átadása esetünkben csak az ezt megelőző időszakra vonatkozott. Az ellenőrzés az öt évvel ezelőtti rendszerünket vizsgálta, érintve a pénzügyi, számviteli, valamint az irányító szervi kontroll tevékenységét is. Munkánk megítélése szempontjából fontos visszajelzés, hogy esetünkben hiányosságokat nem állapított meg az ellenőrzés – fejtette ki Skuczi Nándor.

Az elnök kiemelte, a közgyűlés továbbra is kiemelt területnek tartja a külső ellenőrzés során gyakorolt kontroll-tevékenységeket, ezért felkérte a megyei jegyzőt, hogy az Állami Számvevőszék ellenőrzéseit kísérje figyelemmel, valamint megállapításai alapján a szükséges intézkedéseket tegye meg.

Ezt az előterjesztést egyhangúlag elfogadta a közgyűlés.

Gerhát Karina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában